Villit apinat ovat hyökänneet kymmenien ihmisten kimppuun Japanin lounaisosissa sijaitsevassa Yamaguchin kaupungissa ja kaupungin lähettyvillä.
CNN:n mukaan heinäkuun 8. päivän jälkeen ainakin 45 ihmistä on loukkaantunut eläinten hyökkäyksissä.
Japaninmakakit ovat muun muassa tunkeutuneet sisään ikkunoista ja hyökänneet pahaa-aavistamattomien ihmisten kimppuun takaapäin.
Makakit ovat esimerkiksi takertuneet jalkoihin ja purreet uhreja, kun ihmiset ovat yrittäneet saada apinan karkotettua. Uhreja on purtu myös kaulaan ja vatsan seudulle sekä raavittu.
Alun perin viranomaiset uskoivat, että hyökkäysten takana oli yksi pahansisuinen apina, mutta tuoreen arvion mukaan ei voida sulkea pois, ettei eläimiä voisi olla useampia. Kukaan apinahyökkäyksen uhriksi joutunut ei toistaiseksi ole saanut vakavia vammoja.
Eläimet ovat hyökänneet kaikenikäisten uhrien kimppuun. Vammoja ovat saaneet niin pikkulapset kuin iäkkäät seudun asukkaat.
Tavalliset keinot eivät pure
Kuun alkupuolella tapahtuneiden hyökkäysten jälkeen ihmisiä kehotettiin pitämään ikkunat ja liukuovet suljettuina, mutta tämäkään keino ei toiminut. Apinat ovat sittemmin alkaneet hyökätä ihmisten kimppuun ulkosalla.
Poliisi on yrittänyt saada syylliset kiinni ansoilla ja lisäämällä ongelma-alueille partioita, jotka kuljettavat mukanaan apinan pyydystämiseen sopivia verkkoja.
Poliisit eivät saaneet yhtäkään eläintä satimeen, minkä jälkeen otteet ovat koventuneet. Sunnuntaista alkaen apinoita jahtaavat poliisit aseistettiin nukutusaseilla.
Japaninmakakit ovat eläneet ihmisten rinnalla vuosisatojen ajan ja niiden on helppoa halutessaan liikkua myös ihmisasutuksen keskellä.
Apinoiden hyökkäykset lisääntyneet
Apinoiden ihmisiin kohdistama väkivalta on hyvin harvinaista. Villieläimiin erikoistunut professori Mieko Kiyono kertoo kuitenkin tapausten lisääntyneen viime vuosien aikana.
Tutkijat uskovat ilmiön liittyvän apinoiden lisääntyneeseen määrään. Suojelutoimet ovat purreet, mutta samaan aikaan niiden luonnollinen elintila on kaventunut.
– Yhä enemmän apinoita tulee koteihin ja maatiloille aiheuttaen vahinkoja. Paikallisviranomaisilla on keinoja ajaa ne takaisin omille asuinseuduilleen esimerkiksi ilotulitteilla, Mieko Kiyono sanoo.
Professorin mukaan karkotuskeinot eivät aina toimi, sillä apinoiden karkottaminen voi saada eläimet suhtautumaan ihmisiin vihamielisesti, eivätkä kimpaantuneet eläimet välttämättä palaa enää vuorille.
– Ihmisiin vihamielisesti suhtautuvat apinat liittyvät osaksi laumoja, jolloin yhä useampi niistä ei pelkää ihmistä.
Lähde: CNN.