Yksinäisen ja lemmenkipeän delfiinin epäillään hyökänneen lukuisien ihmisten kimppuun Japanissa

Delfiinien hyökkäykset voivat olla hengenvaarallisia niiden ystävällisestä maineesta huolimatta.

Pullonokkadelfiinin uskotaan olevan vastuussa yhteensä 18 ihmiseen kohdistuneesta hyökkäyksestä Mihaman kaupungissa Japanissa, kertoo BBC.

Hyökkäyksistä aiheutuneita loukkaantumisia on raportoitu lähialueilla kahden vuoden ajan. Viime vuonna uimarin kylkiluut murtuivat ja lukuisat ihmiset saivat puremahaavoja. Tänä vuonna ala-asteikäisen tytön sormi tarvitsi 20 tikkiä pureman jälkeen.

Viranomaiset varoittivat, että pullonokkadelfiinit voivat puremisen lisäksi raahata ihmisiä veden alle hengenvaarallisesti.

Japanilaisen Mie -yliopiston professori Tadamichi Morisakan mukaan tänä vuonna sormia purrut delfiini on tunnistettu samaksi nisäkkääksi, joka hyökkäili ihmisten kimppuun viime vuonna läheisessä kaupungissa.

Delfiini tunnistettiin sen selkäevässä olevien arpien avulla.

Väärinymmärrys tai pelko voivat ajaa aggressiivisuuteen

Morisakan mukaan on poikkeuksellista, että laumaeläimenä viihtyvä delfiini kulkee näin kauan yksin. Sen vuoksi asiantuntijat epäilevät, että se voi vaikuttaa delfiinin aggressiiviselta vaikuttavaan käytökseen.

Esimerkiksi leikkisä pureminen on osa delfiinien keskinäistä kommunikaatiota.

– Pullonokkadelfiinit ovat hyvin sosiaalisia eläimiä ja ne saattavat osoittaa sosiaalisuutta erittäin fyysisin tavoin, sanoo biologi Simon Allen.

– Kuten ihmisillä ja muilla eläimillä, hormonaalinen ja seksuaalinen turhautuminen tai halu dominoida voivat ajaa delfiinin vahingoittamaan ihmisiä, joiden kanssa se on tekemisissä. Koska ne ovat voimakkaita eläimiä, se voi johtaa ihmisten vakaviin loukkaantumisiin.

Asiantuntijat myös muistuttavat, että delfiini voi puolustaa itseään ihmisiltä, jotka väkisin hakeutuvat sen lähelle tai vahingoittavat sitä.

Huonot kokemukset ihmisistä voivat vahvistaa aggressiivista käytöstä. Ihmisten on raportoitu muun muassa yrittävän ratsastaa delfiineillä ja työntää sormiaan niiden päässä olevaan puhallusreikään.

BBC:n mukaan vuonna 1994 Brasilissa delfiini tappoi miehen ja vahingoitti vakavasti toista, kun nämä olivat yrittäneet ratsastaa sillä. Tião -nimellä kutsutun delfiinin uskotaan vahingoittaneen 22 ihmistä ennen sitä. 

Lue myös:

    Uusimmat