Monella kissanomistajalle on tuttuakin tutumpaa karvapalloja kakova kissa, joka kiihkeän nuoleskelun edesauttamana oksentaa karvatuppoja matolle. Mistä moisessa kakomisessa oikein on kyse ja voiko sitä estää?
Kissalle on luonnollista peseytyä nuolemalla – se onkin kissalle välttämätön päivittäinen toimi. Kissa nuolee oman tai toisen kissan turkin puhtaaksi monta kertaa päivässä: se käyttää 15–20 prosenttia valveillaoloajastaan itsensä puhdistamiseen. Sukiminen alkaa aina päästä, etenee pitkin selkää ja kylkiä ja päättyy hännän tyveen: sitten puhdistus jatkuu peräpäässä, yli vatsan, pitkin jalkoja ja varpaidenvälejä.
Tiesitkö? Kissan puhdistusta säätelee "biologinen kello": tietty määrä pesuhetkiä päivittäin on sille välttämätöntä. Jos kissalta esimerkiksi estetään sukiminen kolmeksi päiväksi, se kuluttaa jälkeenpäin siihen koko menetetyn ajan – eli 12 tuntia.
Kissan kieli on oivallinen väline poistamaan turkista irtokarvat, ja sukiessaan itseään se nielee väistämättä samalla karvaa. Karva ei ole helposti sulavaa ainesta, joten ajan myötä karva saattaa muodostaa karvapallon kissan elimistössä. Kissan elimistö reagoi vatsassa olevaan karvapalloon oksentamalla sen, sillä kissat oksentavat pois kaiken minkä ei kuulu olla mahassa. Jotkut kissat oksentavat suureen ääneen, ne ulvahtelevat, valittavat ja saattavat jopa "kirkua". Tämä on kuitenkin normaalia.
Kissa pesee itseään päivän aikana monen monta kertaa. "Slurps!"Shutterstock
Jos kissa ei oksenna karvaa, se kulkeutuu elimistöstä ulos toista kautta ja päätyy loppujen lopuksi kissan hiekkalaatikkoon. Vaaralliseksi karvapallot saattavat muodostua silloin, jos karvakertymä kasvaa liian suureksi, jolloin se saattaa tukkia kissan suoliston. Merkkeinä tästä on muun muassa runsas kakominen, ruokahalun katoaminen, masennus sekä apaattisuus.
Karvapalloihin pätee yleissääntö, että mitä pienempi karvapallo, sitä parempi. Suuret karvapallot voivat jäädä jumiin myös kissan kurkkuun. Hyvä siis on, että karvapallot kulkisivat kissan elimistön läpi mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti. Jos kissa kakoo suuria karvapalloja, kannattaa konsultoida eläinlääkäriä.
Jos kissa oksentelee kuitenkin jatkuvasti, syöksyoksentaa tai oksentaa verta, pitää kissa kiikuttaa heti eläinlääkäriin. Kyseessä voi olla suolistosairaus, myrkytys tai muu vakava tulehdus.
Miten karvapalloista pääsee eroon?
Jos karvapallojen määrää haluaa vähentää, yksi apukeino on harjata kissaa usein: säännöllinen harjaaminen vähentää kissan nuolemia kuolleita karvoja, mutta ei kuitenkaan poista niitä. Harjaaminen pitää myös kissan turkin pehmeänä, kiiltävänä ja puhtaana, samalla aktivoiden verenkiertoa ja lihasten jäntevyyttä.
Useimmat kissat nauttivat saadessaan huomiota, kun harjat otetaan esiin – ne myös tottuvat harjaukseen nopeasti. Lyhytkarvaista kissaa on suositeltava harjattavaksi noin kerran tai kaksi viikossa.
Pesemisen ohella omistaja voi avittaa kissaa harjaamalla sitä säännöllisesti. "Ah!"Shutterstock
Luonnossa pitkäkarvaisella kissalla olisi karvanlähtöaika ainoastaan talvisin, mutta koska lemmikkikissa elää keinotekoisesti valaistussa ja lämmitetyssä ympäristössä, se vaihtaa karvaansa läpi vuoden. Pitkäkarvaista kissaa olisi puolestaan syytä harjata lähes päivittäin irtokarvojen poistamiseksi ja takkujen välttämiseksi. Jos takkuja ei poisteta tarpeeksi varhaisessa vaiheessa, ne aiheuttavat kissalle kipua.
Tiesitkö? Lyhytkarvaisilla kissoilla on pitempi kieli kuin pitkäkarvaisilla, joten ne pystyvät pitämään paremmin huolta turkistaan.
On myös kehitetty erityisiä ruokavalioita, jotka tehostavat ruoansulatusta, auttavat karvaa kulkemaan kissan elimistön läpi ja näin vähentävät karvapallojen kakomista. Ruokavaliosta kannattaa neuvotella ensin eläinlääkärin kanssa.
Lähteekö kissastasi enemmän karvaa näin keväällä? Lue myös: Näin varaudut kissan kevätrientoihin!
Tiesitkö? Tätä makua kissa ei tunnista
Tiesitkö? Näin kamalan paljon kissa nukkuu!
Kärsiikö lemmikkisi allergiasta? Tunnista oireet!
AVA / Katri Koskinen
Lähde: Peoplepets.com, Kissanomistajan käsikirja (Otava), Tyytyväinen kissa (Gummerus 2012)
Kuvat: Shutterstock