Monen kissarakkaankin on vaikeaa niellä totuutta siitä, ettei kissa ikinä pissaa muualle kuin laatikkoon kostoksi. Vahinkopissojen taustalta löytyy aina jokin syy – ja moni kissa kärsii virtsavaivoista, joita omistaja ei osaa epäillä.
Virtsakivet. Munuaiskivet. Bakteerin aiheuttama virtsatieinfektio. Stressi. Kaikista näistä kärsiviä kissoja eläinlääkäri Julia Haukilintu on vastaanotolla hoitanut.
– Näistä kaikki voivat oireilla samalla tavalla, tai sitten eivät, Haukilintu sanoo.
Moni kissa kärsii virtsavaivoista, joita omistaja ei osaa epäillä.
"Kuluneella viikolla meidän klinikalla hoidettiin 6 virtsatievaivaisesti oireilevaa kissaa ja lähes jokaiselta löytyi vaivan taustalta eri syy", Haukilinnun työpaikka, Almavet-klinikka, kirjoitti Facebookissa kissapotilaistaan.
Lue myös: Kissoista pyydetään nyt hurjia hintoja – koditonta kissaa ei saa eläinsuojeluyhdistykseltäkään heppoisin perustein: "Huolenamme on, että..."
Täysin erilaiset oireet voivat johtua virtsatieongelmista
Monille voi tulla yllätyksenä se, että täysin erilaiset oireet voivat johtua samasta asiasta: virtsatieongelmista. Virtsatietulehduksesta, siis kansankielellä pissatulehduksesta, voivat kieliä mitkä tahansa muutokset kissan virtsaamiskäytöksessä tai pissan määrässä.
– Tehdään pieniä pissoja tai usein, tikistetään pissaa ja tuntuu, ettei sitä tule. Pissataan muualle kuin laatikkoon. Kissa saattaa nuolla takapäätään normaalia enemmän, Haukilintu kuvailee virtsavaivojen moninaista oirekirjoa.
– Joskus on myös lisääntynyttä juomista ja muita käytösmuutoksia: vaisuutta, levottomuutta, mouruamista. Lisääntynyttä mouruamista näkee paljon vanhemmilla kissoilla, ja vaikka sille voi toki olla monia muitakin syitä, joskus taustalta löytyy krooninen virtsatieinfektio. Mouruaminen häviää, kun infektio hoidetaan.
Tiesitkö? Kissaa voi vaivata myös virtsarakon steriili tulehdus
Virtsarakon steriili tulehdus oireilee kuin bakteerin aiheuttama tulehdus, mutta on silti enemmänkin hermostosairaus, jossa kissan rakon hermotus ylireagoi normaaliin stressiin.
– Rakon seinämät paksuuntuvat ja tulehtuvat ilman, että rakossa on bakteeria, joka aiheuttaisi infektion. Rakko siis on steriili, siellä ei ole varsinaista taudinaiheuttajaa. Siksi virtsarakon steriiliin tulehdukseen eivät antibiootit auta, koska ne toimivat bakteeritulehduksiin, Haukilintu kuvailee.
Tulehduksen seurauksena rakon ärtyneet seinämät alkavat tihkua verta ja aiheuttavat kipua. Pissaaminen sattuu, ja kissa saattaakin kökkiä laatikolla pitkään, tehdä useita pieniä pissoja ja myös nuolla takapuoltaan useammin kuin yleensä. Virtsa voi myös olla veristä.
Hoitona on kipulääkitys ja stressin vähentäminen, suomeksi siis ympäristön kuntoon laittaminen.
Lue myös: Sekosiko kissasi kloorin hajusta? Eläinlääkäri kertoo, mistä hullaantuminen johtuu – toimi näin, jos lemmikki nielee ainetta
Pissailun syy voi löytyä vessalaatikosta
Toki ongelma voi olla myös itse vessalaatikossa: se voi olla liian likainen, väärän kokoinen tai siellä on muuten epämukavaa asioida. Kissavessan tulisikin aina olla siisti ja puhdas, minkä lisäksi niitä pitäisi olla useita.
– Yleinen sääntö on, että laatikoita olisi sen verran kuin kissoja on taloudessa, plus vielä yksi. Eli yhden kissan taloudessa kaksi. Jos laatikko on tarpeeksi iso, hyvällä paikalla ja se putsataan säännöllisesti, periaatteessa yhden kissan taloudessa yksikin voi riittää, mutta se, että laatikoita on useita ja ne ovat eri paikoissa, oikeasti tutkitusti auttaa hoitamaan pissavaivoja.
Jos kissa kikertää kakan muualle kuin laatikkoon, taustalla on yleensä ympäristöön tai vessalaatikkoon liittyvä syy. Toisaalta lääkäriin kannattaa tässäkin tapauksessa suunnata, sillä myös nivelrikkokivut tai ummetus aiheuttavat vahinkokakkoja.
– Useimmiten väärään paikkaan kakkaamisen syy on laatikon sijainti tai koko, materiaali laatikossa on huono tai se on liian likainen. Jotkut kissathan eivät esimerkiksi suostu tekemään kakkoja, jos laatikossa on jo toisen kissan kakka. Ne eivät mene laatikkoon, vaan muualle. Kissat ovat hyvin tarkkoja puhtaudesta.
Lue myös: Kissa pissasi sänkyyn? Suuttuminen on täysin turhaa – asiantuntija: "Tärkeää on ymmärtää, ettei kissa kosta"
Jos kissa saisi valita, tätä hiekkaa se ottaisi
Kissanhiekkaakaan ei pidä mennä vaihtamaan noin vain, sillä hiekan tuntu on kissalle tärkeä asia. Jos tassujen alla on epämiellyttävää materiaalia, saattaa pehmeä sohva pissapaikkana alkaa houkuttaa.
– Jos kissa saisi valita, paras materiaali olisi luultavasti mikrohiekka, eli hienojakoinen ja hajustamaton, paakkuuntuva hiekka. Kissalle on luonnollista kaivaa ja peitellä vessakäynnin yhteydessä, ja yleensä pienijakoinen hiekka on siihenkin parasta. Eli ei osteta sellaisia laventelintuoksuisia hiekkoja, sillä ne tuoksut ovat ihmisiä varten. Kissa ei tykkää niistä.
Kissa ei pissaa sohvalle kostoksi: "Ei kissa kykene olemaan pahantahtoinen"
Monen kissarakkaankin on vaikeaa niellä totuutta siitä, ettei kissa ikinä pissaa muualle kuin laatikkoon kostoksi, ilkeyttään tai "mieltä osoittaakseen". Moni ihmismäistää lemmikkiään ja olettaa, että se osaa ajatella ihmisen tavoin ja esimerkiksi hautoa kostoa. Oikeasti näin ei ole.
– Meidän ihmisten ja kissojen aivotoiminta ei ole samanlaista. Ei kissa kykene olemaan pahantahtoinen ja vaikkapa ajattelemaan "olenkin nyt tahallani ilkeä". Ihminen mieltää helposti, että itselle epämiellyttävän asia, kuten sohvalla oleva pissa, on hänelle kostoksi tehty, Haukilintu kuvailee.
– Kostaminen edellyttää, että kostaja ymmärtää, että tehtävä asia on toiselle epämiellyttävä. Eihän kissa osaa ajatella, että nyt kun pissaan tähän, se on ihmiselle epämiellyttävää. Kissa ei kosta. Se ei osaa ajatella niin.
Lue myös: Raapimapuu ei riitä: Näin leikkaat kissan kynnet oikein
"Ei pitäisi ajatella, että on vain kissan tapa pissailla mihin sattuu"
Kissan inhimillistäminen on ongelmallista. Jos pissoja sohvalla pitää "kissan mielenosoituksena", saattaa samalla esimerkiksi viivyttää eläinlääkäriin lähtemistä. Kissa voi oireilla väärään paikkaan pissaamalla esimerkiksi kivun vuoksi.
– Ei pitäisi ajatella, että on vain kissan tapa pissailla mihin sattuu. Kyllä taustalla yleensä on joku syy.
Ajatusmalli kissasta ilkeänä ja kostonhimoisena voi johtaa myös siihen, että omistajan ja kissan välit tulehtuvat.
– Jos ajattelee, että kissa on pahantahtoinen ihan vain ilkeyttään, eihän se omiaan ole ylläpitämään hyvää suhdetta. Kissaa saatetaan myös rankaista turhaan: kissahan ei ymmärrä, miksi sitä rankastaan vaikkapa pissaamisesta, koska se käyttäytyi itselleen siinä tilanteessa sopivalla tavalla.
Lue myös: Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"
Stressikin voi johtaa pissaongelmiin
Sohvalle tai sänkyyn päätyneiden pissojen taustalla voi olla myös kissan ympäristöön tai reviiriin liittyvä asia. Muutos tai puute aiheuttaa kissalle stressiä, joka taas johtaa pissaongelmiin.
– Puhutaan perusresursseista, eli nukkumapaikasta, ruokapaikasta, vesikupeista, raapimapuusta, piilopaikoista, aktiviteeteista. Jostakin voi löytyä puute, joka stressaa kissaa, ja se reagoi pissaamalla muualle kuin laatikkoon.
Aina omistajakaan ei ymmärrä kissansa stressiä ja sen aiheuttajia. Tämä ei yleensä johdu ihmisen välinpitämättömyydestä, vaan siitä, että kissan ja ihmisen maailmat ovat hyvin erilaiset.
– Ihminen ei aina tule ajatelleeksi, että sillä, kun tuo taloon uuden nojatuolin, voisi olla merkitystä. Ihminen ja kissahan ovat aivan eri lajeja; kyllä sillä kissalle voi olla merkitystä. Toisaalta moni kissanomistaja on nykyaikana valveutunut ja ymmärtää, miten moni asia voi stressata kissaa.
Katso myös: Kävikö kissallesi vahinko? Näin siivoat vahinkopissat lattialta kunnolla. Juttu jatkuu videon alla.
2:10
Älä anna periksi – apua on tarjolla
Haukilintu toivoisikin, ettei kissanomistaja luovuttaisi liian nopeasti. Kissan virtsavaivoista on mahdollista päästä eroon.
– Välillä kuulee niitä juttuja, että kissoja lopetetaan, koska ne pissaavat aina muualle kuin laatikkoon, tai että kissa annetaan pois ennen kuin asiaa on edes tutkittu. Harmillisen usein taustalta löytyy täysin hoidettavissa oleva virtsakivi, tulehdus tai muu vaiva. Kunpa ihmiset eivät luovuttaisi heti, vaan hakisivat apua. Ei kissanpissan hajua tarvitse omassa taloudessa sietää, mutta siihen on hoitokeinoja ja ongelmasta päästään eroon.
Lue myös: Kun Heidi jakaa kuvan 120-senttisestä Mossesta, moni yllättyy kissan koosta: "Valjaat ulkoiluun saa ostaa koirien puolelta"
Luen myös: Tiesitkö? Näin kissan kasvoista voi arvioida, onko lemmikillä kipuja – tunnista hälyttävät merkit myös käytöksessä
Katso myös: Puhutko kissaa? Videolla vinkit kissan tulkitsemiseen:
2:33