Apua, onko minulla syöpä? Lopeta oireiden googlaus!

Kun päätä särkee, vatsa on sekaisin tai yskä ei ota loppuakseen, moni syöttää oireensa Googleen. Todennäköisesti hakutuloksissa törmää sivuun, jossa oireet yhdistetään johonkin syöpään. Tämä voi vääristää todellisuutta ja aiheuttaa turhia pelkoja. Aiheesta kirjoitti Metro.co.uk.

Iso-Britannian suurimpiin hoiva-alan organisaatioihin kuuluvan Bupan (The British United Provident Association) tutkimuksessa havaittiin, että puolet brittien tekemistä erilaisiin oireisiin liittyvistä nettihauista päätyy siihen, että ihmiset ”diagnosoivat” itsellään syövän.

Tutkimuksen perusteella esimerkiksi puolet ummetuksesta ja kolmannes kurkkukivusta tehdyistä hauista johtaa syöpään liittyviin hakutuloksiin. Tosi asiassa edellä mainittujen vaivojen taustalla on useimmiten jokin ihan muu syy. On erittäin epätodennäköistä, että puolet googlaajista todella sairastaisi syöpää.

Sittenkin “luulosairas”?

  • Se, mistä maallikot puhuvat "luulosairautena", tunnetaan lääketieteessä hypokondriana eli sairauden pelkona
  • Hypokondriassa ihminen pelkää vakavaa sairautta jonkin fyysisen oireen takia 
  • Pelko voi kestää kuukausia tai vuosia huolellisten tutkimusten jälkeenkin
  • Taustalla on usein aiempi vakava sairaus joko itsellä tai edesmenneellä läheisellä
  • Hypokondriasta kärsivän tulisi rajoittaa kehon tarkkailua ja oireista ja sairauksista lukemista 

Lähde: Terveyskirjasto

Vaikka hakutuloksissa tulee esiin myös paljon vaarattomampia syitä oireille, ihmismieli tuppaa tarttumaan pahimpaan mahdolliseen skenaarioon. Moni pelkää syöpää jo etukäteen ja melkeinpä odottaakin saavansa vahvistusta peloilleen.

Terveydestä huolehtiminen on sinällään hyvä asia ja voi auttaa hoidattamaan vähäpätöisemmätkin vaivat alta pois, mutta jos joka kerta päänsäryn hiipiessä murehtii itsensä hermoraunioksi, mennään ojasta allikkoon.

Mikäli terveydestään on ihan tosissaan huolissaan, on aina parempi kääntyä oikean lääkärin kuin hakukoneen puoleen.

Suomessa joka kolmas ihminen sairastuu syöpään jossakin vaiheessa elämäänsä. Vuositasolla se tarkoittaa noin 30 000 ihmistä. Potilaista kaksi kolmasosaa paranee.

Lähteet: Metro.co.uk, Kaikkisyovasta.fi, Terveyskirjasto

Dosentti lyttää uskomushoidot ja penää puoskarilakia – ”Ei se uskomus auta, jos on verisuonet tukossa”

Dosentti Markku Myllykangas haluaa uskomushoidot kuriin. Myllykangas puhui suunsa puhtaaksi esimerkiksi hopeavedestä, kiinalaisesta lääketieteestä, enkeliterapiasta ja yksisarvishoidoista Peter Nymanin haastattelussa tammikuussa 2018.


Lue myös:

    Uusimmat