Ari Vatanen heitettiin tylysti ulos FIA-pomon kotoa – Jean Todt palaa likaiseen vaalitaisteluun: "Ei käyttäytynyt hyvin"

70-vuotias Ari Vatanen syöksyi ralliautolla legendaarisen pikataipaleen – vaimokin ihasteli pätkän makeutta 4:37
70 vuotta vuonna 2022 täyttänyt Ari Vatanen syöksyi ralliautolla legendaarisen pikataipaleen – vaimokin ihastelin pätkän makeutta.

Ari Vatanen kertoo tänään julkaistavassa elämäkerrassaan mielenkiintoista taustatietoa vuoden 2009 Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtajavaalista, josta kehkeytyi likainen taistelu hänen entistä pomoaan Jean Todtia vastaan.

Vatanen asettui ehdolle FIA:n puheenjohtajaksi vuodesta 1993 liittoa johtaneen Max Mosleyn vetäydyttyä sivuun skandaalien saattelemana. Mosley muistetaan häikäilemättömänä kulissipelaajana, mutta pahimmin hänen jälkimainettaan haittasi vuonna 2008 esiin tullut seksiskandaali. Hän kuoli vuonna 2021.

Vuoden 2009 puheenjohtajavaalissa Mosley asettui vahvasti Ferrarin F1-tallipäällikkönä toimineen Todtin valinnan taakse.

Vatasella ja Todtilla oli ennen puheenjohtajavalintaa pitkä yhteinen historia MM-rallista. Todt toimi tallipäällikkönä Peugeot’lla, jolla Vatanen voitti vuosina 1984–85 viisi MM-osakilpailua sekä kolmesti Dakar-rallin vuosina 1987–1990.

Helena Liikanen-Rengerin kirjoittamassa tuoreessa elämäkerrassa Tuulitukka, villimieli – Ari Vatasen elämä (Siltala 2024) Vatanen palaa likaiseksi muuttuneen puheenjohtajavaalin tapahtumiin.

Vatasen mukaan hän kysyi ennen ehdokkuutensa julkistamista Todtin aikeita, ja koska tämä ei suunnitellut puheenjohtajaksi hakemista, Vatanen ilmoittautui mukaan. Pian Todt kuitenkin muutti mielensä.

– Edessä oli mielenkiintoinen, mutta jopa liiankin raadollinen elämänvaihe, josta iskuja vyön alle ei puuttunut, ja josta toipuminen vei vuosia. Vatanen itse puhuu »hartialukosta», joka jäi päälle pitkäksi aikaa, Liikanen-Renger kirjoittaa.

Vatanen paheksui valinnan alla julkaisemassaan tiedotteessa, että Todt sai kampanjansa tueksi Mosleyn vaikutusvallan lisäksi FIA:n taloudelliset resurssit. Hän esitti kritiikkiä myös vaalin äänestystapaa kohtaan. Tämä aiheutti täyden välirikon Mosleyn kanssa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Vatanen kertoo kirjassa ajaneensa iltamyöhällä Ranskan kodistaan Monacoon tapaamaan Mosleya.

– Tarkoituksena oli puhua äänestystavan muuttamisesta. Siihen astihan kaikki äänestäminen tapahtui niin, että FIA:n äänestäjät saivat äänestyslippunsa nimetyissä kirjekuorissa ja ruksasivat lapuille ehdokkaansa siten, että kaverit näkivät.

Vatanen piti hyvänä, että FIA asettaisi jonkun valvomaan äänestystapahtumaa.

– Mosley hyppäsi pystyyn pöydän takana naama punaisena ja sanoi, että Ari, tuossa on ovi! Se oli pelottavaa. Tapaaminen kesti kolme minuuttia, ja ajoin 300 kilometriä takaisin, Vatanen muistaa.

Todt: Vatanen ei pelannut reilua peliä

Todtin voittoon päättynyttä puheenjohtajavaalia seurattiin mediassa kiihkeästi syksyllä 2009. Likaiseksi mennyt peli vaikutti myös Peugeot’n vanhan tutkaparin väleihin.

Vatanen näkee elämäkerrassaan, että FIA sai joka tapauksessa erinomaisen puheenjohtajan, mutta kampanjan jättämä jälkimaku oli karvas. Kokemuksen perusteella Vatanen ei halunnut enää asettua toista kertaa ehdolle uudeksi puheenjohtajaksi.

– Jean ei tiennyt likaisesta pelistä, jota siellä ruohonjuuritasolla tapahtui. Totta kai minäkin sorruin siinä altavastaajana sanomaan asioita, joita ei olisi pitänyt sanoa. Varmasti pari vuotta siinä meni, ettemme puhuneet, Vatanen toteaa.

Todt jäi sivuun puheenjohtajan paikalta vuonna 2021. Hänen seuraajakseen valittiin menestynyt rallikuski, Arabiemiirikuntien Mohammed bin Sulayem.

Vatasen kirjassa annetaan puheenvuoro myös Jean Todtille, joka muistelee kaksikon yhteisten rallivuosien lisäksi myös FIA-vaalien aikaista kinastelua. Todt sanoo suoraan, ettei Vatanen ollut kampanjassaan "good player".

– Hän ei käyttäytynyt hyvin.

– Olin tietysti hyvin pettynyt, koska ralliaikoina Ari oli aina pelannut reilua peliä, Todt sanoo.

– Olivatpa tavoitteet mitkä tahansa, se ei ollut oikein. Muistan jopa, miten Ari lähetti vaalipäivänä poikansa tarkistamaan, että ääntenlasku oli tehty kunnolla, ranskalainen jatkaa.

Ari Vatanen koki kauhistuttavan ulosajon Argentiinan MM-rallissa 1985 – "Satumainen onni, että olen elossa" 1:03
Ari Vatanen koki kauhistuttavan ulosajon Argentiinan MM-rallissa 1985 – "Satumainen onni, että olen elossa."

Lue myös:

    Uusimmat