Arja menetti 13-vuotiaan poikansa traagisesti – taistelee kiusaamista vastaan vielä vuosien jälkeen: "En tahdo, että kukaan kokee lapsensa menetyksen"

Kemiönsaarelainen Arja Marjatsalo-Kyllästinen menetti 23 vuotta sitten poikansa traagisessa onnettomuudessa. Se johtui hänen mukaansa kiusanteosta, jonka seuraukset olivat tosin ehkä tarkoitettuakin järkyttävämmät.

Arja Marjatsalo-Kyllästisen 13-vuotias poika Tomi joutui koulukiusaajien uhriksi aloitettuaan yläasteen vuonna 1997.

– Heti, kun Tomi meni uuteen kouluun, mopotus alkoi. Häntä tönittiin ja haukuttiin. Lisäksi hänen uudesta polkupyörästään oli irrotettu pari kertaa jarruvaijeri. Kolmas kerta olikin sitten kohtalokas, Marjatsalo-Kyllästinen kertoo.

Tomi lähti pyörällä kotiin urheilukentältä, jossa hän oli ollut luokkansa kanssa. Jyrkässä alamäessä jarrut eivät pitäneetkään. Tomi ehti huutaa kaverilleen, että jarrut eivät toimi, kun hän ajoi täyttä vauhtia mäen alla olevan auton tuulilasia päin ja kuoli.

Näin julkisuudesta tutut ovat ottaneet kantaa koulukiusaamiseen. Juttu jatkuu videon jälkeen..

Poliisi ei voinut todistaa kiusaamista

Marjatsalo-Kyllästisen mukaan poliisi tutki tapausta ja huomasi, että jarruja oli peukaloitu. Peukaloijien henkilöllisyyksiä ei kuitenkaan saatu selville.

Marjatsalo-Kyllästinen on itse varma siitä, että Tomin kuoleman aiheuttivat kiusaajat.

– Varsinainen onnettomuus jäi Tomin syyksi, koska hänen ajamansa pyörä kulkeutui auton eteen. Myöskään autoilija ei ehtinyt tehdä tilanteessa mitään.

”En tahdo, että yksikään lapsi joutuu pelkäämään”

Tapahtuneesta on nyt yli 23 vuotta, mutta ikävä ja suru eivät ole äidin sydämestä väistyneet. Ei myöskään halu toimia asian puolesta, vaikka heti Tomin kuoleman jälkeen Marjatsalo-Kyllästinen ei siihen kyennyt.

Noin viisi vuotta sitten hän päätti ottaa asian esille julkisesti. Hän perusti nettiin adressin, jossa hän kerää nimiä kiusaamisen vastaista lakialoitetta varten. 

Adressi on nimetty Tomin muistolle, mutta Marjatsalo-Kyllästinen toivoo voivansa vaikuttaa ongelmaan laajemmin. 

– Moni on menettänyt lapsensa koulukiusaamisen seurauksena. Olen yksi heistä.  (…) En tahdo, että kukaan kokee lapsensa menetyksen. En tahdo, että yksikään lapsi joutuu kärsimään ja pelkäämään, Marjatsalo-Kyllästinen toteaa adressin saatesanoissa.

”Mitäs te puuhaatte ja onko kaikilla kaikki ok?”

Marjatsalo-Kyllästinen uskoo, että koulukiusaamiseen voidaan vaikuttaa, jos kaikki mahdolliset tahot, myös yksittäiset ihmiset, puuttuvat näkemäänsä ja kuulemaansa järjestelmällisesti.

– Tähän asiaan voi jokainen aikuinen puuttua, kun näkee kiusaamista. Ja jos ei ole varma siitä, onko tilanne kiusaamista, kysäisee lapsilta tai nuorilta, mitäs puuhaatte ja onko kaikilla kaikki ok.

– Itse avaan kyllä suuni ja kysyn. Ollaan siis näkeviä, kuulevia ja puuttuvia aikuisia, Marjatsalo-Kyllästinen kehottaa.

Adressin on tähän mennessä allekirjoittanut vajaat 20 000 ihmistä. Lakialoitteeseen tarvitaan 50 000 nimeä.

Kiusaamisen seurauksia ei aina ymmärretä

Marjatsalo-Kyllästinen tähdentää, että lapset ja nuoret eivät välttämättä aina ymmärrä tekojensa vakavuutta ja seurauksia.

Hän uskoo, että esimerkiksi Tomin kiusaajat eivät olleet tarkoittaneet jarrujen rikkomisen aiheuttavan hänen kuolemaansa.

– Ehkä ajatus oli se, että hän vähän kaatuu ja satuttaa itseään. 

Marjatsalo-Kyllästinen korostaa myös sitä, että Tomi ei ollut itsekään ”mikään enkeli”.

– Hän oli aika pienikokoinen, mutta vilkas ja pippurinen kuin mikä, ja yhtä lailla hän saattoi itsekin osallistua tönimiseen ja sanailuun. Haluaisin lasten ja nuorten kuitenkin tajuavan sen, mihin voi pienempikin teko johtaa ja miten moneen ihmiseen se lopulta vaikuttaa. Kiusatulla se voi vaikuttaa jopa perheen perustamiseen ja työelämään asti.

Pienen kylän kauppias järkyttyi kaupan edustalla tapahtuvasta koulukiusaamisesta ja päätti tehdä kaupastaan turvapaikan. Juttu jatkuu videon jälkeen...

”Julmaa, raakaa, hirveää”

Kiusaaminen on Marjatsalo-Kyllästisen mukaan muuttunut viime vuosina entistä moninaisemmaksi ja raaemmaksi.

Siitä tuore esimerkki on joulun alla Helsingin Koskelassa julki tullut pahoinpitely, joka johti 16-vuotiaan pojan kuolemaan. Tapahtuman taustalla oli poliisin mukaan pitkäaikaista ja vakavaa kiusaamista.

– Julmaa, raakaa, hirveää. Ne ovat ainoastaan sanat, jotka tulevat mieleeni. Ei pysty käsittämään, mistä tällainen johtuu. (Kiusaamisen ja murhan) syyt pitäisi ehdottomasti löytää, että niihin voisi vaikuttaa.

Kiusaamisesta tehtävä rangaistavaa 

Marjatsalo-Kyllästinen on tehnyt voimiensa salliessa nuorisotyötä eri kerhoissa ja vaikuttanut asiaan keskustan riveissä kuntapolitiikassa. Kiusaamisesta hän on puhunut myös paikallisissa kouluissa.

Hän toivoo pystyvänsä adressillaan ja mahdollisella lakialoitteellaan vaikuttamaan erityisesti siihen, että kouluihin saataisiin lisää valvontaa. 

– Kouluihin olisi saatava lisää henkilökuntaa, ja välituntivalvontaa olisi ehdottomasti lisättävä. Valvojina voisivat toimia myös vapaaehtoiset, kuten lasten vanhemmat tai kuntien nuorisotyöntekijät.

Lisäksi kisaaminen pitäisi Marjatsalo-Kyllästisen mielestä tehdä rangaistavaksi.

– On esimerkiksi sellaisia nuoria, joita on kiusattu niin pahasti, että he ovat päätyneet itsemurhaan, mutta kiusaajaa ei ole voitu rangaista. Enkä tarkoita sitä, että kiusaaja pitäisi sulkea linnaan, mutta jonkinlaiseen edesvastuuseen hänen pitäisi asiasta joutua. 

– Toki heille itselleenkin pitäisi saada jotain terapiaa. Jokin syy siihen kiusaamiseenkin on.

Marjatsalo-Kyllästisen mielestä on myös väärin, että kiusattu joutuu tapauksen päätteeksi usein vaihtamaan koulua ja kiusaaja saa jäädä tuttuun kouluun. 

– Ja todennäköisesti häntä kiusataan uutta kaveripiiriä hakiessa uudessa koulussa taas.

Työ koulukiusaamista vastaan jatkuu

Marjatsalo-Kyllästinen aloitti politiikassa 1990-luvulla, mutta nyt hän aikoo jättää sen. Hän kertoo olevansa kyllästynyt siihen, että asiat jäävät liian usein vain puheiden ja lupausten tasolle.

Koulukiusaamista vastaan hän aikoo tehdä töitä vastaisuudessakin. 

– Tämä on asia, jonka puolesta olen valmis pistämään itseni likoon. Toivon myös, että jonain päivänä me kaikki kiusaamisen vastaiset toimijat voisimme tehdä töitä yhdessä. Nyt kaikki puurtavat liikaa yksinään.

Lasten suosimassa Tiktokissa tapahtuu kiusaamista paljon. Suosittu tiktokkaaja Roosa-Maria Laine kertoo ilmiöstä.

Lue myös:

    Uusimmat