Arkipäivän tuotteista löytyvä ainesosa yhdistettiin osteoporoosiin – aiemmatkaan tutkimukset eivät mairittele

shutterstock_1007836324
Triklosaania käytetään esimerkiksi hammastahnoissa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 28.06.2019 06:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Laajalti esimerkiksi hygieniatuotteissa ja muovisissa keittiötarvikkeissa käytettävä triklosaani yhdistettiin tuoreessa tutkimuksessa kohonneeseen osteoporoosin riskiin. Osteoporoosi on jatkoa epämairittelevaan listaan. Triklosaanin uskotaan myös edistävän tulehduksellisten suolistosairauksien ja suolistosyövän kehittymistä.

Triklosaanille altistuville naisille kehittyy todennäköisemmin osteoporoosi, summaa tiedote Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -julkaisussa ilmestyneen kiinalaistutkimuksen löydöksen.

Lopputulokseen tutkijat päätyivät analysoimalla 1848:sta yhdysvaltalaisesta naisesta vuosina 2005–2010 kerättyä dataa. Tutkijat huomasivat, että suuret pitoisuudet triklosaania virtsassa olivat yhteydessä luuston heikentymiseen.

Triklosaani voi häiritä kilpirauhasen toimintaa

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo, että tutkimus on ensimmäinen, jossa triklosaani yhdistetään osteoporoosiin. Osteoporoosi tarkoittaa luun massan vähenemistä, mikä merkitsee luun haurastumista. Luuston haurastuminen johtaa helposti luunmurtumiin.

Yksi mahdollinen selitys yhteydelle on, että triklosaani vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Vuonna 2014 julkaistu tutkimus yhdisti kilpirauhasen toimintahäiriöt luumassan vähenemiseen ja luunmurtumien riskin lisääntymiseen.

LUE MYÖS: Näin ehkäiset osteoporoosia – lue asiantuntijan neuvot

Yleisesti käytetty kemikaali

shutterstock_382106248Triklosaania käytetään laajalti esimerkiksi hygieniatuotteissa. Kuvituskuva.Shutterstock

Triklosaania käytetään esimerkiksi hammastahnoissa, suuvesissä, deodoranteissa, saippuoissa, suihkugeeleissä, pesuaineissa, roskapusseissa, wc:n puhdistusaineissa, hankaussienissä sekä antibakteerisissa pesusienissä ja tiskirievuissa, listaa ympäristöjärjestö WWF. Lisäksi muoviset keittiötarvikkeet, kuten leikkuulaudat, muoviastiat ja keittiötyökalut voivat sisältää triklosaania.

Paras tapa välttää altistumista triklosaanille on olla käyttämättä tuotteita, jotka sisältävät kemikaalia. Tuotteen sisällön voi tarkistaa tuoteselosteista.

Triklosaanin käyttö monissa arkipäivän tuotteissa on sallittua Euroopan Unionissa, vaikka kemikaali on yhdistetty moniin negatiivisiin vaikutuksiin.

Vuonna 2018 kerroimme hiiritutkimuksesta, jossa triklosaani yhdistettiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja suolistosyövän kehittymiseen.

Eläinkokeissa kemikaalin on havaittu olevan yhteydessä myös ihosyöpään, lisääntymisongelmiin ja kehityshäiriöihin sekä antibioottiresistenssin leviämiseen.

LUE MYÖS: Jokapäiväisistä tuotteista löydetyt kemikaalit aikaistavat tyttöjen murrosikää – tutkijat varoittavat jopa hengenvaarallisista seurauksista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Science Daily, CNN, WWF

Tuoreimmat aiheesta

Osteoporoosi