Salakavalalla kansantaudilla voi olla vakavia vaikutuksia koko loppuelämään

Osteoporoosi eli luukato on hoidettavissa, mutta sairaus on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa.

Terveen luuston tulisi kestää kolhuja murtumatta. Niinpä kompastumisen myötä murtunut ranne voikin olla ensimmäinen merkki salakavalan hitaasti etenevästä osteoporoosista, muistuttaa Suomen Luustoliitto.

Myös luustoperäinen kipu tai pituuden lyhentyminen voivat paljastaa osteoporoosin. Selän nikamien kuluman tai vaikkapa keskivartalon heikentyneen lihaskunnon vuoksi ihminen voi ikääntyessään luonnollisesti kuitenkin lyhentyä jonkin verran. 

Mutta mikäli pituus on lyhentynyt useita senttejä, 4 senttimetriä tai enemmän, saattaa kyseessä olla osteoporoosin aiheuttama nikamamurtuma, kertoo Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm tiedotteessa.

Osteoporoosilla voi olla vaikutuksia koko loppuelämään

Osteoporoosista on tullut jo kansantauti, jota Luustoliiton mukaan sairastaa 336 000 suomalaista. Sairaus heikentää luustoa tehden sen hauraaksi, jolloin luu voi murtua pienenkin törmäyksen tai kaatumisen yhteydessä. Osteoporoosi aiheuttaakin Suomessa kymmeniä tuhansia murtumia vuosittain.

65 vuotta täyttäneistä suomalaisista jopa 44 prosentilla on alentunut luuntiheys, joka altistaa murtumille. Kuitenkin myös 65 vuotta nuoremmat voivat sairastua osteoporoosiin esimerkiksi jonkin sairauden, kuten hoitamattoman keliakian nivelreuman tai syövän, vuoksi. Myös syöpähoidot tai kortisonihoito voivat altistaa osteoproosille.

Suomen Luustoliitto muistuttaa, että ensimmäinen murtuma lisää uuden murtuman riskiä. Yleensä ensimmäistä osteoporoosin seurauksena sattunutta murtumaa vakavampi murtuma on odotettavissa jo vuoden sisällä.

Nikamien murtumat tai lonkan murtuma voivat vaikuttaa loppuelämään ja tehdä arjesta suoriutumisen itsenäisesti mahdottomaksi. Duodecimin mukaan lonkkamurtumaa pidetään osteoporoosin vakavimpana komplikaationa, johon liittyy huomattava toimintakyvyn heikkenemisen ja kuolleisuuden riski.

Voiko osteoporoosia hoitaa?

Luusto on elävää kudosta ja sen kunnolle voi iästään riippumatta aina tehdä jotain. Suomen Luustoliitto kannustaakin tarkistamaan elintapoja.

Liitto kertoo verkkosivuillaan, että osteoporoosin hoidon keskiössä ovat monipuolinen ruokavalio, kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin riittävä saanti, säännöllinen liikunta sekä kaatumisten ehkäisy. Tupakointia, alkoholia sekä niin ali- kuin ylipainoakin tulisi välttää.

Lisäksi osteoporoosin mahdollisesti aiheuttavaa sairautta tulisi hoitaa mahdollisimman hyvin. 

Jos edellä mainitut keinot eivät auta, osteoporoosia sairastava saattaa tarvita erityistä luulääkehoitoa.

Osteoporoosi on tärkeä pysäyttää ajoissa

Osteoporoosi on etenevä sairaus, joten se on tärkeä pysäyttää ajoissa. Mitä aiemmin osteoporoosi havaitaan, sitä nopeammin sitä päästään hoitamaan ja sitä paremmassa kunnossa luusto on.

Ikävä kyllä Suomessa harvempi kuin joka viides on osteoporoosin hoidon piirissä. Murtuman saaneen onkin itse hyvä toimia aktiivisesti ja kysyä murtumaa hoitavalta lääkäriltä, voisiko kyseessä olla osteoporoottinen murtuma, sekä tarvittaessa pyytää luuntiheysmittausta, muistuttaa Ansa Holm.

Katso myös: Tunnistatko osteoporoosin oireet?

 

Lue myös:

    Uusimmat