Järjestöltä muistutus uusista ravitsemussuosituksista: "Kaikille eivät sovi"

vanhus leikkaa vihanneksia
Suomen Luustoliitto varoittaa kasvispainotteisen ruokavalion ansasta ikääntyneille. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 27.11.2024 17:45

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Luustoliitto muistuttaa tiedotteessaan, mitä ikääntyvien ja ostoporoosia sairastavien tulisi uusissa ravitsemussuosituksissa ottaa huomioon.

Ruokavirasto on julkaissut tänään uudet kansalliset ravitsemussuositukset. Uusissa suosituksissa ruokavalion kasvispitoisuutta painotetaan entistä enemmän. 

Uusien suositusten mukaan vihanneksia, marjoja ja hedelmiä olisi hyvä syödä noin 500–800 grammaa päivässä, kun aiempi suositus oli vähintään puoli kiloa. Edelliset ravitsemissuositukset olivat vuodelta 2014.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan suomalaiset voivat hyvillä mielin edelleen tähdätä 500 grammaan. Harva pääsee tuohon tavoitteeseen nytkään – saati sitten 800 grammaan.

Lue myös: Kuinka paljon oikeasti syöt kasviksia? Tältä näyttää puoli kiloa

Suositellusta määrästä noin puolen tulisi olla vihanneksia ja juureksia ja loppujen marjoja ja hedelmiä. Kasviksia suositellaan nautittavan kypsentämättöminä, kypsennettyinä sekä ruokien raaka-aineina.

Suomen Luustoliitto muistuttaa kuitenkin kasvispainotteisuuden ansasta tietylle väestöryhmälle.

– Kasvispainotteisuus on sinänsä hyvä ja tärkeä asia. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikille uudet ravitsemussuositukset eivät sovi, sanoo tiedotteessa Luustoliiton varapuheenjohtaja, geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri Tiina Huusko.

"Energian ja proteiinin saanti voi jäädä aivan liian alhaiseksi"

Huusko muistuttaa väestön ikärakenteesta, sillä suomalaisista entistä useampi on 75 vuotta täyttänyt.

– Monelle ikääntyneelle suuri vihannesten, marjojen ja hedelmien määrää saattaa tarkoittaa sitä, että muuta ruokaa ei juuri jakseta syödä. Niinpä energian ja proteiinin saanti voi jäädä aivan liian alhaiseksi. Tämä puolestaan voi lisätä kaatumistapaturmien sekä myös infektioiden riskiä.

Huusko huomauttaa, että ikääntyessä kasvispainotteinen ruoka saattaa tuottaa ongelmia myös ruoansulatukselle.

Lue myös: Tässä ne nyt ovat: Uudet ravitsemussuositukset – varoitus kahvinjuojille

Kalsiumin saantisuositus

Tuoreissa suosituksissa terveille aikuisille suositellaan 950 milligrammaa kalsiumia päivässä aiemman 800 milligramman sijaan. 

Kalsiumin lähteitä ovat esimerkiksi maito, maitovalmisteet, kala ja kaalikasvit. Uusissa suosituksissa maitovalmisteita kehotetaan käyttämään enintään 350–500 millilitraa päivässä, ja ne voidaan korvata myös B- ja D-vitamiineilla täydennetyillä kasviperäisillä vaihtoehdoilla.

Jos ruokavalioon kuuluu vain niukasti maitovalmisteita ja liian vähän D-vitamiinia, kalsiumin puutoksen riski kasvaa. Kalsiumin puutoksen oireita ovat esimerkiksi osteoporoosi ja murtumat. 

– Onkin hyvä huomioida, että vaikka kasvispainotteinen ruokavalio on lähtökohtaisesti hyvä lähtökohta luuston terveydelle, voi haasteeksi tulla myös riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaaminen. Osteoporoosia sairastavien tuleekin noudattaa edelleen Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen ohjeita ravitsemuksessaan, Huusko sanoo.

Luustoliitto muistuttaa, että osteoporoosia sairastavilla D-vitamiiniannos perustuu verikokeella mitattuun veren D-vitamiinitasoon ja siihen perustuvaan henkilökohtaiseen D-vitamiinilisän annokseen. Kalsiumia osteoporoosia sairastavan tulisi saada 1 000–1 500 milligrammaa päivässä.

Lue myös: 

Salakavalalla kansantaudilla voi olla vakavia vaikutuksia koko loppuelämään – tärkeä tunnistaa ajoissa!

Tiesitkö? Luista näkyvät paitsi elintapasi, myös monet sairaudet – älä jätä huomiotta huolestuttavaa merkkiä

Katso myös: Tunnistatko osteoporoosin oireet?

10:48img

Omat riskit osteoporoosiin sairastumiseen sekä sairaudesta mahdollisesti viestivät oireet olisi hyvä tunnistaa. Haastattelussa Kuopion yliopistollisen sairaalan apulaisprofessori ja ylilääkäri Joonas Sirola sekä Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus