Lapsuuden liikkumattomuutta ei voi korvata myöhemmin – eletty elämä näkyy luustossa

Lapsuuden liikkumattomuutta ei voi korvata myöhemmin elämässä, varoittaa Luustoliitto.

Kasvuikä on luustolle korvaamatonta aikaa, muistutetaan Suomen Luustoliitosta. Lapsuuden ja nuoruuden aikana määrittyy se, minkä kokoisiksi ja kuinka lujiksi luut kasvavat.

Liikunta on liiton mukaan luuston terveydelle välttämätöntä myös aikuisiällä ja ikääntyessä, mutta liikunnan rooli muuttuu iän karttuessa: aikuisiässä liikunta ylläpitää luuston vahvuutta ja ikääntyessä liikunta hidastaa luun menetystä.

– Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa. Kerrytetyn luuston massan lisäksi fyysisesti aktiivinen lapsuus voi edesauttaa luustolle välttämättömän liikkumisen jatkamista myös myöhemmin elämässä, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm muistuttaa tiedotteessa.

Luustoliitossa ollaan huolissaan lasten lisääntyneestä ruutuajasta, joka syö lasten ja nuorten vapaa-ajan aktiivisuutta.

Pienilläkin valinnoilla merkitystä

Luuston terveyteen on tärkeää kiinnittää huomiota. Tekojen ei tarvitse olla isoja, vaan jo pienillä arjen valinnoilla on merkitystä. 

Luusto tarvitsee liikunnan lisäksi monipuolista ravintoa, riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia sekä sopivassa suhteessa lepoa ja unta, Luustoliitosta listataan. 

Päihteet ja nikotiinituotteet taas ovat haitallisia luustolle.

Holmin mukaan luuston kuntoon voi vaikuttaa läpi elämän, vaikka lapsuuden teot ovat tärkeimpiä. 

– Luusto uusiutuu jatkuvasti. Luustossa näkyy myös eletty elämä: ruokavalio, käytetyt lääkkeet, sairaudet sekä liikkuminen. 

– Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, myös lapsi, nuori tai työikäinen voi sairastua osteoporoosiin. Tällöin taustalla on usein jokin toinen sairaus tai käytetty lääkehoito, Holm jatkaa.

14.–20.10. vietetään Luustoviikkoa. Luustoviikon teemana on tänä vuonna lasten ja nuorten luuston terveys.

Lue myös:

    Uusimmat