Arkkipiispan mukaan kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen malli olisi hyvä tapa päästä kirkossa eteenpäin.
Piispainkokous ehdottaa kirkkojärjestykseen kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallia.
Malleista ensimmäisessä avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä. Käsitykset ovat teologisesti eri tavoin perusteltuja.
Arkkipiispa Tapio Luoma kuvailee esitystä sellaiseksi, mihin piispat pystyivät.
– Ei se nyt ihan täysin tyylipuhdas ole siinä mielessä, että siinä on kaksi rinnakkaista, toisille jännitteistä näkemystä, Luoma kuvailee Asian ytimessä -ohjelmassa.
Hän sanoo samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen olevan vaikea asia kirkolle.
– Haluaisin kuitenkin muistuttaa ihan kaikkia siitä, että suunta on minusta selvä. Ennen pitkää näemme Suomen kirkossa tilanteen, jossa samaa sukupuolta olevat parit tulevat vihille.
Lue myös: Piispainkokous: Kirkossa voi olla kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä – "Otamme ison askeleen"
Syrjisikö malli samaa sukupuolta olevia pareja?
Avioliittokäsityksen muuttamista vastustavat yhdistykset ovat julkaisseet yhteisen kannanoton, jossa vastustetaan esitystä.
Kannanotossa sanotaan, etteivät allekirjoittajat hyväksy samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteiden siunaamista tai tällaisessa parisuhteessa elämistä.
Ylen selvityksen mukaan esitys ei menisi läpi kirkolliskokouksessa. Ylen kyselyyn vastanneista hiukan yli puolet ei kannattanut esitystä kahdesta avioliittokäsityksestä.
Osa kieltävän vastauksen antaneista sanoi kahden avioliittokäsityksen olevan syrjivä malli samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan. Luoma kertoo kuulleensa vastaavaa kritiikkiä.
Hän katsoo, että ketään ei syrjitä, kun kaksi toisilleen vastakkaista avioliittonäkemystä olisivat voimassa.
– Tämä on juuri se hyvä tapa, millä voisimme kirkossamme päästä eteenpäin.
”Kysymys homoseksuaalisuudessa edelleen laajemmin esillä”
Luoma haluaa muistuttaa, että keskustelu samaa sukupuolta olevista pareista ei ole vain kirkon sisäinen. Hän viittaa alkuvuodesta käytyihin presidentinvaaleihin, jolloin keskusteltiin ehdokkaana olleen Pekka Haaviston seksuaalisesta suuntautumisesta.
MTV:n kyselyn mukaan Haaviston seksuaalinen suuntautuminen vaikutti valtaosaan Alexander Stubbin äänestäjistä.
– Käydyt presidentinvaalit osoittavat, että kysymys homoseksuaalisuudesta on edelleen laajemmin esillä meidän yhteiskunnassamme, Luoma toteaa.
Hän sanoo asian olevan sukupuolivähemmistöjen kannalta ”ehdottomasti rasittavaa”.
– Ajattelen, että olisi tärkeää, että tunnustamme toinen toisemme täyden ihmisarvon ja koetamme asettua toisen ihmisen asemaan myös tässä kysymyksessä.