Testissä Honor 9 Lite: Tyylikäs vaihtoehto alle 250 euron älypuhelimeksi

Julkaistu 25.05.2018 15:15
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Huawein sisarbrändi Honor on tuonut huippumalliensa rinnalla perinteisesti myyntiin myös edullisempia Lite-malleja. Honor 9 Lite saapui markkinoille Suomessa vasta nyt keväällä vain hieman aiemmin kuin jo uudemman sukupolven Honor 10.

249 euron suositushinnalla Honor 9 Lite lukeutuu tiukasti kilpailtuun alemman keskihintaluokan älypuhelinten sarjaan.

Tyylikäs lasirakenne

Parasta Honor 9 Litessä on sen ulkonäkö ja laatutuntuma. Takaa lasipintainen Honor 9 Lite tuntuu kaikin puolin hyvältä eikä tuntuma kädessä jätä moitteen sijaa. Designia voi kehua jopa premium-luokkaiseksi.

Rakenne on myös vankka, painikkeet tunnokkaita ja sormenjälkilukija takana sopivasti sijoitettu.

Etupuolelta löytyy 5,65 tuuman kokoinen näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä. Myös näyttö on alle 250 euron älypuhelimeen mainio, vaikka kirkkaus ja katselukulmat eivät huippupuhelinten tasolle ylläkään.

Honor 9 Lite on loistava esimerkki älypuhelindesignin kehittymisestä ja samalla tasapäistymisestä viime vuosina – tätä nykyä jo edullisestikin saa älypuhelimen, joka ei ulkoisesti häpeä lainkaan moninkertaisesti maksavien verrokkienkaan rinnalla.

Honor 9 on kaunis puhelin. Takaa puhelin on lasia ja myös tasapintainen, toki hienoista kamerakohoumaa lukuun ottamatta.

Hillitympien mustan ja harmaan ohella Honor 9 Liten värivaihtoehtona on myös pirteämpi sininen.

Hieman vanhahtavaa tekniikkaa

Teknisesti Honor 9 Litessä on melko paljon yhteistä Huawei-puhelimista esimerkiksi Mate 10 Liten ja uudemman P Smartin kanssa. Myös Honor 9 Litessä on esimerkiksi sama tuttu Kirin 659 -järjestelmäpiiri, joka alkaa pikku hiljaa olla varsin vanhahtava.

Erityisesti Kirin 659 on heikko nykypäivän mittapuulla graafisessa suorituskyvyssä, joten raskaampien pelien kanssa alkaa jo olla ongelmia. Alle 250 euron hintaluokassa Kirin 659 on vielä jotenkuten hyväksyttävä suorituskyvyltään, mutta yhtenä heikkoutena sitä on jo pidettävä.

RAM-muistia Honor 9 Litessä on riittävät 3 gigatavua ja tallennusmuistia 32 gigatavua, mitä voi vielä laajentaa muistikorttipaikalla.

Honor 9 Lite on varustettu vanhemmalla Micro-USB-liitännällä. Lisäksi pohjasta löytyy myös perinteinen kuulokeliitäntä.

Järjestelmäpiirin ohella Honor 9 Litessä vanhakantainen on myös liitäntä, joka on yhä perinteistä Micro-USB-mallia uudemman, käytännöllisemmän ja kestävämmän USB-C:n sijaan.

Samalla tämä tarkoittaa myös, ettei Honor 9 Lite tue nopeaa pikalatausta.

Yhtenä huomioitavana seikkana Honor 9 Litestäkin puuttuu antureista gyroskooppi, joka olisi tärkeä erityisesti puhelimen liikettä hyödyntävissä peleissä.

Kameroiden osalta Honor 9 Lite sisältää sekä takana että edessä 13 + 2 megapikselin kaksoiskameran. Toinen kamera on mukana tallentamassa syvyysinformaatiota sekä taka- että etukameralla tarjotun muotokuvatilan tarpeisiin. Käytännössä hyöty toisista kameroista jää vähäiseksi muotokuvatilan taustaefektin rajauksen toimiessa vain tyydyttävästi lisäkameroiden avulllakin eikä kaksoiskamerasta tässä yhteydessä kannata juuri innostua.

Kuvanlaadultaan Honor 9 Lite on hintaluokkaansa kuitenkin ihan passeli, joskin esimerkiksi yksityiskohtien pehmeyden huomaa lähikuvissa jo hyvässäkin valaistuksessa. (Alla kuvat sisällönhallintajärjestelmän pakkaamina – kuvanlaatua tarkemmin kannattaa tarkastella avaamalla kuvat täysikokoisina.)

Yhteenveto: Tyylikäs älypuhelin kohtuuhintaan

Kokonaisuutena 250 euron älypuhelimeksi Honor 9 Lite vaikuttaa yhdeltä hyvältä vaihtoehdolta. Joistakin asioista on edullisemman hinnan vastapainoksi tingitty, mutta Honor 9 Lite tarjoaa kuitenkin erinomaisen laatutuntuman puhelimen tuovan lasirakenteen, hyvän ja kookkaan näytön, nopean sormenjälkilukijan sekä Android Oreo -käyttöjärjestelmäversion.

Honor 9 Liten merkittävimpiä heikkouksia ovat vanhan järjestelmäpiirimallin myötä suorituskyky erityisesti peleissä, gyroskooppianturin puute sekä vanhanmallinen Micro-USB-liitäntä ja pikalatauksen puute.

Huawei ja Honor tarjoavat edullisemmille älypuhelinmalleilleen tietoturvapäivityksiä verkkaiseen tahtiin, mikä näkyy nyt myös Honor 9 Litessä. Arvostelun julkaisuhetkellä toukokuun 2018 lopussa tietoturvakorjausten taso Honor 9 Litessä on päivätty 6. marraskuuta 2017. Tietoturvapäivitysten tasoa voisi kuvailla lähes antiikkiseksi, jos sitä vertaa vaikkapa ansiokkaasti eri hintaluokissa päivityksiä saaviin Nokia-älypuhelimiin.

Honor 9 Liten tekniset tiedot

  • 5,65 tuuman IPS LCD -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksoiskamera takana: 13 + 2 megapikseliä, pääkamerassa aukon koko f/2,0 ja PDAF-automaattitarkennus, LED-kuvausvalo
  • Kaksoiskamera edessä: 13 + 2 megapikseliä
  • Kirin 659 -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A53 @ 2,36GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,7GHz, ARM Mali T830-MP2 -grafiikkasuoritin)
  • 3 gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • Micro-USB ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 000 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 151 x 71,9 x 7,6 millimetriä
  • Paino 149 grammaa
  • Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0 -käyttöjärjestelmäversio

Tuoreimmat aiheesta

Digi