Testissä Pocophone F1 -älypuhelin: Paljon tehoa edulliseen hintaan – säästämisenkin kuitenkin huomaa

Julkaistu 25.10.2018 13:13
Toimittajan kuva

Erno Konttinen

erno.konttinen@mobiili.fi

@ernonbogel

Xiaomi esitteli elokuun lopulla uuden Poco-sisarbrändinsä ja Suomessa on tullut myyntiin brändin ensimmäinen älypuhelin Pocophone F1. Poco-puhelimissa ideana on panostaa paljon puhelimen suorituskykyyn ja alhaiseen hintaan, kun taas ”ylimääräisiin ominaisuuksiin” ei ole keskitytty paljoa.

Pocophone F1:tä markkinoidaan sloganilla Master of Speed eli vapaasti suomennettuna puhelimen pitäisi olla nopeuden mestari. Pocophone F1:ssä on todellakin huippuluokan suorituskyky. Laitteessa on Qualcommin tehokas Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 6 tai 8 gigatavua tasokasta RAM-muistia (LPDDR4X) ja jäähdytysratkaisu, jossa hyödynnetään myös nestettä.

Pocophone F1:n testiimme toimitti DNA, joka myy puhelinta 64 gigatavun tallennusmuistiversiona 389 euron hintaan.

Pocophone F1:n tekniset tiedot

  • Muovitakapintainen rakenne
  • 6,18 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 2246×1080 pikselillä, HDR-tuella ja 18,7:9-kuvasuhteella
  • Sormenjälkilukija takana, kasvojentunnistus infrapunasensorilla
  • Takana kaksoiskamera: 12 megapikselin pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla (Sony IMX363 -kenno) ja 5 megapikselin apukamera, dual pixel PDAF -automaattitarkennus
  • Etukamera 20 megapikseliä f/2,0-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4x 2,8 GHz Kryo 385 + 4x 1,8 GHz Kryo 385, Adreno 630 -grafiikkasuoritin)
  • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 64, 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 256 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 -yhteydet
  • USB-C- ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännät
  • 4 000 milliampeeritunnin akku Quick Charge 3.0 -pikalataustuella
  • Mitat 156 x 75,5 x 9 millimetriä
  • Paino 185 grammaa
  • Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä MIUI for Poco -käyttöliittymällä

Hyvää Pocophone F1:ssä

  • Suorituskyky. Snapdragon 845, reilusti RAM-muistia ja nestejäähdytys. Niiden ansiosta Pocophone F1:ssä on erinomainen suorituskyky.
  • Jämäkkä rakenne. Vaikka Pocophone F1:n päämateriaalina on muovi, on sen rakenne jämäkkä. Muovi ei tunnu yhtä arvokkaalta kuin lasi tai alumiini, mutta takakannen hajoamista ei tarvitse pelätä.
  • Akunkesto. Suuri 4 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa hyvät toiminta-ajat ja akku ei kulu mahdottoman nopeasti raskaita pelejäkään pelatessa.
  • Hinta. Pocophone F1:llä on hintaa alle 400 euroa Suomessa. Se on helposti edullisin Snapdragon 845:llä varustettu laite ja se onkin hintaisekseen todellinen tehopesä.

Huonoa Pocophone F1:ssä

  • Käyttöliittymä. Pocophone F1:ssä on Android 8.1 Oreo ja MIUI for Poco -käyttöliittymä. Käyttöliittymä toimii vikkelästi, mutta bugejakin siitä löytyy. Android 9 Pien pitäisi saapua puhelimelle loppuvuoden aikana ja kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä luvataan laitteelle vähintään kerran vuosineljänneksessä.
  • Säästökohdat. Joissain kohdissa Pocophone F1:ssä huomaa säästämisen, jotta hinta on saatu alas. Näyttö on kohtuullinen, mutta ei mitenkään erikoinen. Kamera on pääosin hyvä, mutta hämärässä sen heikkoudet tulevat esiin – esimerkiksi optista kuvanvakainta kamerassa ei ole. NFC-tukea ei ole, joten lähimaksaminen puhelimella ei onnistu. Pocophone F1 ei myöskään tue langatonta latausta tai ole vedenkestävä.

Xiaomi on Pocophone F1:ssä keskittynyt pääosin suorituskykyyn. Alle 400 euron hintaluokassa Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, suuri määrä RAM-muistia ja tehokas nestejäähdytys eivät todellakaan ole arkipäivää ja suorituskyvyn osalta Pocophone F1 peseekin kilpailijansa hintaluokassaan.

Jotta Xiaomi on saanut painettua Pocophone F1:n hinnan näinkin alas, on joissain kohdissa tietysti täytynyt säästää. Säästökohdat huomaa, mutta puhelimen hintaluokassa nekään eivät kuitenkaan ole huonolla tasolla. Kokonaisuutena Pocophone F1 on vahva paketti.

Pocophone F1:ssä päämateriaali on muovi. Nykyään monissa puhelimissa käytetään alumiinia ja lasia, joten ero on huomattava eikä Pocophone F1 tunnu kädessä yhtä arvokkaalta. Sen rakenne on kuitenkin hyvin jämäkkä eikä puhelin nitise väänneltäessä. Muovi on luonnollisesti alumiinia ja lasia edullisempi materiaali. Kalliimpien puhelimien kaltaista premium-tuntumaa Pocophone F1 ei tarjoa, mutta materiaali huomioon ottaen rakenne on laadukas.

Pocophone F1:n ylälaidassa on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Laitteen alalaidassa sijaitsee USB-C-liitin.

Puhelimen fyysiset painikkeet ovat oikeassa kyljessä.

Pocophone F1:n näyttö ei ole parhaasta päästä, mutta ei se toisaalta huonokaan ole. Näytön katselukulmat ovat hyvällä tasolla, mutta värientoisto ei ole huippuluokkaa. IPS LCD -tekniikalla varustettu näyttö toistaa värit kohtuullisesti ja musta väri on hyvin harmahtavaa. Näytön kirkkaus on ihan hyvällä tasolla, mutta kirkkaassa auringonvalossa luettavuuden kanssa tulee ongelmia. Testijakson aikana näyttö ei muutamaan otteeseen reagoinut kunnolla kosketukseen, mutta ongelma voi johtua myös ohjelmistosta, sillä ongelmat tapahtuivat joka kerta sovellusvalikossa.

Ero Pocophone F1:n ja Galaxy Note9:n näyttöjen värientoistossa on todella suuri.

Pienempiä, mutta huomionarvoisia, säästökohtia ovat Pocophone F1:n stereokaiuttimet, jotka ovat hyvin keskinkertaiset, ja NFC-tuen puute, joka poistaa mahdollisuuden esimerkiksi mobiilimaksamiseen kaupoissa.

Pocophone F1:n 4 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa pitkät toiminta-ajat ja akunkesto onkin tehojen ohella laitteen ehdottomia vahvuuksia. Kovemmallakaan käytöllä Pocophone F1:tä ei tarvinnut laittaa lataukseen kesken päivän.

Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin tukena on nestejäähdytys, joka ehkäisee lämpötilojen nousua. Raskaimpien pelienkään kanssa Pocophone F1 ei kuumentunut älyttömästi – toki jonkin verran lämmönnousua on luonnollisesti havaittavissa. Suoritintehon osalta Pocophone F1 sai GeekBench-testiohjelmassa samalla suorittimella varustettuja HTC U12+:aa ja Xperia XZ2:ta paremmat tulokset. Grafiikkasuorituskyvyssä tulokset olivat käytännössä identtiset.

Pocophone F1:ssä on 12 megapikselin (Sony IMX363) pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla. Viiden megapikselin apukamera auttaa syvyysinformaation tallentamisessa. Puhelimen etupuolella on 20 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla.

Pocophone F1:n takapuolella on kaksoiskamera, LED-kuvausvalo ja sormenjälkitunnistin.

Pocophone F1:llä voi tallentaa parhaimmillaan Ultra HD -videota, mutta tällöin elektroninen kuvanvakautus ei toimi. Se toimii HD- ja Full HD -tarkkuuksilla kuvattaessa. Hidastusvideoita Pocophone F1:llä vo itallentaa HD- ja Full HD -tarkkuuksilla joko 120 tai 240 kuvan sekuntinopeudella.

Kamerat ovat Pocophone F1:ssä ihan hyvällä tasolla. Eivät ne markkinoiden kärkipuhelimien kameroille pärjää, mutta hintaansa nähden kamerat suoriutuvat hyvin. Hämärissä olosuhteissa kamera on heikoimmillaan, mutta päivänvalossa tai muuten hyvässä valaistuksessa kameran tuottama jälki on varsin hyvää. HDR-tila elävöittää kuvaa, mutta siinä on ongelmansakin. Jostain syystä välillä HDR-tila sumentaa kuvien eri kohtia.

Alla Pocophone F1:llä otettuja esimerkkikuvia. Voit klikata kuvat suuremmiksi.

Välillä HDR sumentaa tiettyjä kohtia kuvasta.

Haastavissakin kohteissa Muotokuva-tila eli keinotekoinen boke-efetki toimii hyvin.

Muotokuva-tilalla otettu kuva.

Hämäräkuvien vertailulaitteena Galaxy Note9.

Pocophone F1:ssä on tällä hetkellä Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio Xiaomin MIUI for Poco -käyttöliittymällä. MIUI-versio on tällä hetkellä 9.6 ja tietoturvapäivitykset ovat syyskuulta. Xiaomi on luvannut laitteelle Android 9 Pie -päivityksen ja uusia tietoturvapäivityksiä vähintään kerran vuosineljänneksessä.

Käyttöliittymä toimii Pocophone F1:ssä varsin sulavasti ja ongelmitta. Tehoa laitteessa tosiaan piisaa, joten voi odottaakin, että käyttöjärjestelmä ja -liittymä toimivat siinä hyvin. MIUI for Poco -käyttöliittymä eroaa vakio-Androidista melko paljon, mutta tutut elementit siitä luonnollisesti löytyvät. Kotinäkymä, sovellusvalikko ja ilmoitus-/toimintovalikko eroavat Googlen näkemyksestä, mutta toimintaperiaatteet ovat samat.

Pieniä ongelmia ilmeni vielä käyttöliittymän toiminnan kanssa. Esimerkiksi ilmoitukset eivät näy lukitusnäytöllä, vaikka asetuksista ne olisikin laittanut näkymään siinä. Toistaiseksi kasvojentunnistusta ei myöskään tueta, jos on asettanut alueeksi Suomen – vaikea sanoa miksi. Pocophone F1 ei myöskään tue HD-videoiden toistoa suoratoistopalveluissa, kuten Netflixissä, vaan videot toistuvat parhaimmillaan 540p-tarkkuudella.

Alla kuvia Xiaomin MIUI for Poco -käyttöliittymästä.

Yhteenveto: Pocophone F1 tarjoaa vastinetta rahalle

Xiaomin Pocophone F1 tarjoaa pitkälti sen, mitä on luvattu – eli paljon tehoa. Lisäksi laite tarjoaa pitkän akunkeston ja muutenkin erinomaisen kokonaisuuden alle 400 euron hintaluokassa. Kyseessä on eittämättä ehkäpä parhaimmalla hinta-laatusuhteella varustettu puhelin tällä hetkellä.

Jos vaadit puhelimeltasi paljon tehoa ja edullista hintaa, eivätkä muut asiat, kuten näyttö ole sinulle kaikki kaikessa, Pocophone F1 on varmasti sopiva sinulle sopiva puhelin. Mikäli taas sinua ei kiinnosta niin paljoa tehot, mutta haluat arvokkaan tuntuisen rakenteen, hyvän näytön ja laadukkaat kamerat, katse kannattaa suunnata muihin puhelimiin.

Suomessa Pocophone F1:tä myyvät muutamat jälleenmyyjät, muun muassa DNA, 64 gigatavun tallennusmuistiversiona 389 euron hintaan.

Tuoreimmat aiheesta

Digi