Testissä Nokia 8 Sirocco: Nokia-älypuhelinten uudessa huippumallissa vivahdus viime vuotta

Julkaistu 27.04.2018 11:55
Toimittajan kuva

Erno Konttinen

erno.konttinen@mobiili.fi

@ernonbogel

HMD Global esitteli helmikuun lopulla Mobile World Congressissa muiden uutuuksien ohella myös uuden Nokia 8 Sirocco -älypuhelimen, joka on Nokia-malliston terävintä kärkeä. Tyylikkäässä puhelimessa on reunoille kaartuva näyttö niin kuin monissa kalliimmissa Samsungin Galaxy-malleissa. Tällä hetkellä Nokia 8 Sirocco maksaa Suomessa 699 euroa.

Erinomaista laatutuntumaa heikentää yksi asia

Nokia 8 Sirocco on rakenteeltaan todella jämäkkä ja tyylikäs kokonaisuus. Puhelin on käytännössä kokonaan musta, mutta tehosteena toimivat hopeiset reunukset, jotka kiertävät puhelinta sekä takakameraa. Nokia 8 Siroccon näyttö kaartuu reunoille niin kuin myös takalasi, joten laite ohenee huomattavasti reunoja kohden. Vaikka Nokia 8 Siroccon reunat ovat hieman terävät, eivät ne tunnu epämiellyttäviltä.

Nokia 8 Siroccon erinomaista laatutuntumaa heikentää kuitenkin yksi asia: SIM-korttikelkka. Vasemmasta laidasta löytyvä SIM-korttikelkka ei vaikuta olevan kunnolla kiinni, vaan se heiluu jonkun verran ja tuntuu muutenkin huteralta. SIM-korttikelkan hopeiset raidat eivät myöskään ole linjassa rungon raitojen kanssa.

Monet valmistajat käyttävät huippupuhelimissaan tänä päivänä jo vähintään 18:9-kuvasuhteen näyttöjä, mutta Nokia 8 Siroccossa on 16:9-kuvasuhteen näyttö. Puhelimen näyttö-runkosuhde on kuitenkin erinomainen eivätkä puhelimen fyysiset mitat ole kovinkaan suuret näytön kokoon nähden.

Takana Nokia 8 Siroccossa on sormenjälkilukija, joka toimii nopeasti ja varmasti. Se on sijoitettu kaksoistakakameran alapuolella erinomaiselle sijainnille: lukija on sopivassa kohdassa etusormelle. Sormenjälkilukija ei kuitenkaan ole juurikaan eri korkeudella kuin takakuori, joten lukijaa ei erota takapinnasta yhtä hyvin kuin monissa muissa puhelimissa.

Valitettavasti Nokia 8 Siroccossa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, muistikorttipaikkaa eikä stereokaiuttimia. Monissa huippuluokan älypuhelimissa stereokaiuttimet on toteutettu nykyisin puhelimen alalaitaan sijoitetun kaiuttimen ja puhelukuulokkeen avulla. Vaikka Nokia 8 Siroccossa on todella leveä puhelukuuloke, ei sieltä videoita katsellessa tai musiikkia kuunnellessa ääntä tule.

Nokia 8 Siroccon näyttö kaareutuu reunoille.

Nokia 8 Siroccon erinomaista laatutuntumaa heikentää vain huterahko SIM-korttikelkka.

Näyttö on ihan hyvä, muttei mitenkään erikoinen

Nokia 8 Siroccossa on 5,5 tuuman P-OLED-tekniikan näyttö, jonka tarkkuus on 2560×1440 pikseliä. OLED-näytöille tyypillisesti värit toistuvat voimakkaina ja musta on oikeasti mustaa. Nokia 8 Siroccon näyttö on väritoistoltaan hyvinkin sinertävä. Yövalo-tilassa näyttö menee taasen hyvin kellertäväksi – jopa hieman punertavaksi. Näytön värisäädöt eivät tunnu olevan siis aivan huippuluokkaa.

Näyttö kaartuu reunoille reilusti samaan tapaan kuin esimerkiksi viimeisimmissä Galaxy S -malleissa. Näyttö ei ota virhekosketuksia kämmenestä, mikä on hyvä asia. Näytön katselukulmat ovat myös ihan hyvät, mutta kulman suuretessa näyttö tummuu hieman ja värit muuttuvat enemmän sinertäviksi. Tämän vuoksi esimerkiksi nettiselailussa näytön reunoille menevä materiaali on hyvin sinertävää, mikä pistää silmään. Yhtä suurta värimuutosta ei ole havaittavissa esimerkiksi Samsungin Galaxy S9 -puhelimissa.

Kokonaisuudessaan Nokia 8 Siroccon näyttö on kuitenkin hyvä ja tarkka. Värisäädöillä näytöstä saisi paremman, mutta reunoille menevän materiaalin värivääristymille ei valitettavasti ole tehtävissä mitään.

Kamera hyvällä tasolla

Nokia 8 Siroccossa on takana kaksoiskamera, joka mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomin. Puhelimen pääkamerassa on 12 megapikseliä, f/1,7-aukko ja 1,4 mikronin pikselikoko. Toisessa kamerassa on taasen 13 megapikseliä, f/2,6-aukko ja yhden mikronin pikselikoko. Etukamerana toimii viiden megapikselin kamera f/2,0-aukolla.

  • Takakamerassa 12 + 13 megapikseliä, f/1,7 ja f/2,6, ZEISSin optiikka, kaksois-LED-kuvausvalo
  • Etukamerassa 5 megapikseliä, f/2,0, ZEISSin optiikka
  • Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 120 fps), 720p (30 fps)
    • Etukameran videokuvaus: 1080p (30 fps)

Nokia 8 Siroccon kaksoiskameran alapuolella on sormenjälkilukija.

Kokonaisuudessaan Nokia 8 Siroccon kamerat ovat hyvällä tasolla. Ne eivät täysin pärjää markkinoiden parhaimmistolle, mutta kamerat eivät missään tapauksessa ole huonot. Kaksoiskameran tuoma kaksinkertainen optinen zoom on mukava lisä ja helpottaa kuvaamista monissa tilanteissa.

Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.

Ylempi kuva rajattuna 1000×750 pikselin kokoon.

Hämärissä ja muutenkin haastavissa kuvausolosuhteissa kuviin ilmestyy paljon kohinaa.

Ylempi kuva rajattuna 1000×750 pikselin kokoon.

Vasemmassa kuvassa HDR-asetus päällä, oikeassa kuvassa HDR-asetus pois päältä. Kamerasovelluksen HDR-asetus on hyvinkin voimakas joissain tilanteissa.

Nokia 8 Siroccon takakameran f/1.7-aukon ansiosta kuviin saa helposti syväterävyyttä.

Viime vuoden huippupiiri on edelleen hyvä – puhdas Android toimii vikkelästi

Nokia 8 Siroccossa on Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, joka löytyi monista viime vuoden Android-huippupuhelimista. Järjestelmäpiirin kaverina on 6 gigatavun verran RAM-käyttömuistia. Kyseessä on edelleen varsin tehokas järjestelmäpiiri ja puhelin toimii sillä mallikkaasti. Suorituskyvyssä Snapdragon 835 ei luonnollisesti pärjää tämän vuoden Snapdragon 845 -järjestelmäpiirille eikä Samsungin Exynos 9810 -piirille, joka on käytössä täällä myytävissä Samsung Galaxy S9 -malleissa. On hieman harmi, ettei HMD Global ole saanut lippulaivamalliinsa tuoreinta järjestelmäpiiriä.

Alla kahden eri testiohjelman tuloksia. Vertailulaitteina Nokialle on Samsungin Galaxy S9+ (Exynos 9810 / 6 Gt RAM), Sony Xperia XZ2 (Snapdragon 845 / 4 Gt RAM) ja Huawei P20 Pro (Kirin 970 / 6 Gt RAM).

Geekbench-testiohjelman tulosten perusteella Nokia 8 Siroccon suorituskyky on tasaväkinen Huawei P20 Pron kanssa, jossa on niin ikään viime vuonna esitelty järjestelmäpiiri. Se tosin häviää P20 Prolle grafiikkasuorituskyvyssä. Galaxy S9+:n Nokia taasen voittaa grafiikkasuorituskyvyssä, mutta suoritintesteissä häviää selvästi.

AnTuTu-testiohjelma antaa samanlaista osviittaa kuin Geekbench-testiohjelma. Nokia 8 Sirocco ja Huawei P20 Pro ovat tasaväkisiä ja tämän vuoden huippupiireillä varustetut verrokkilaitteet saavat selvästi paremmat tulokset.

Nokia 8 Sirocco ja muut uudet Nokia-älypuhelimet ovat osa Android One -ohjelmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkoa jo viime vuodelta tutulle puhtaalle Androidille, mutta nyt puhelimille luvataan kahden vuoden versiopäivitysten lisäksi tietoturvapäivityksiä vielä kolmannen vuoden ajan puhelimen lanseerauksesta aiemman kahden vuoden lupauksen sijaan.

HMD Globalin ja Nokia-puhelinten valttikortteja ovat nopeat päivitykset, mutta Nokia 8 Siroccon testikappaleessamme toimii Android 8.0 Oreo helmikuun tietoturvapäivityksillä höystettynä. Tämä on yllättävää, sillä viime vuoden Nokia 5, Nokia 6 ja Nokia 8 -puhelimet ovat saaneet Android 8.1 Oreo -päivityksen tuoreempien tietoturvapäivityksien kera kuten myös Nokia 8 Siroccon rinnalla myyntiin saapuneet uusi Nokia 6 ja Nokia 7 Plus.

Alla kuvakaappauksia Nokia 8 Siroccon Android-käyttöjärjestelmästä.

Yhteenveto: viime vuoden lippulaivaälypuhelin?

Nokia 8 Sirocco on kokonaisuutena varsin hyvä paketti, mutta siitä jää kuitenkin mielikuva, että se olisi tavallaan viime vuoden lippulaivaälypuhelin. Nokia 8 Sirocco on laadukkaasti valmistettu ja jämäkkä paketti eikä varmasti jätä laatutuntuman osalta ketään kylmäksi. Hieman irtonainen SIM-korttikelkkakaan ei pilaa täysin kokonaisuutta.

16:9-kuvasuhteen näyttö ei sinänsä ole huono juttu, mutta ”venytetymmät” 18:9-19:9-kuvasuhteen näytöt kieltämättä ovat hieman modernimpia ja löytyvät tänä vuonna varmasti lähes kaikista lippulaivaälypuhelimista. Hyvän näyttö-runkosuhteen ansiosta Nokia 8 Sirocco ei ole kuitenkaan mitenkään suuri puhelin ja istuu hyvin käteen.

16:9-kuvasuhteen näytön lisäksi Nokia 8 Siroccossa on uusimman mahdollisen sijaan viime vuoden kärkipään järjestelmäpiiri ja 699 euron hinnallaan Nokia 8 Sirocco on myös hinnoiteltu melko korkealle. Jos puhelinta esimerkiksi vertailee Nokia 7 Plus -puhelimeen, joka on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti, ei 300 euron lisähinta tunnu kovin perustellulta.

Nokia 8 Siroccon hankkimalla saa Nokia 7 Plussaan verrattuna arvokkaammista materiaaleista valmistetun puhelimen, pöly- ja vesitiiviin rakenteen, jonkin verran tehokkaamman suorittimen, enemmän tallennus- ja RAM-käyttömuistia, tuen nopeammille 4G-yhteyksille sekä langattoman latauksen tuen. Puhelimien näytöt ovat myös toteutettu eri tekniikoilla – Nokia 8 Siroccossa on P-OLED-näyttö ja Nokia 7 Plussassa IPS LCD -näyttö. Ovatko nämä asiat kuitenkaan 300 euron arvoisia?

Kokonaisuudessaan Nokia 8 Sirocco on hyvä älypuhelin, joka ei suoriudu heikosti juuri millään osa-alueella, muttei toisaalta säväytäkään suuresti muutoin kuin rakenteen laadukkuudessa.

Nokia 8 Siroccon tekniset tiedot

  • 5,5 tuuman P-OLED -näyttö 2560×1440 pikselillä
  • Sormenjälkilukija takana
  • Takakamerassa 12 + 13 megapikseliä, f/1,7 ja f/2,6, ZEISSin optiikka, kaksois-LED-kuvausvalo
  • Etukamerassa 5 megapikseliä, f/2.0, ZEISSin optiikka
  • Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
  • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.1)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys 600 megabitin latausnopeuksiin asti
  • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • USB-C-liitäntä
  • 3 260 milliampeeritunnin akku
  • Pikalataus ja langaton lataus
  • Mitat 140,93 x 72,97 x 7,5 millimetriä
  • Vesi- ja pölytiivis (IP67)
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio

Nokia 8 Siroccon myyntipakkauksen mukana toimitetaan laturi, nappikuulokkeet ja läpinäkyvä muovinen suojakuori.

Tuoreimmat aiheesta

Digi