Testissä Sony Xperia XA2: perushyvä keskihintaluokan älypuhelin

Julkaistu 17.02.2018 15:55
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Sonyn vuoden 2018 ensimmäinen älypuhelinuutuus on 349 euron suositushinnalla myyntiin helmikuun aikana tullut Xperia XA2.

Verrattuna edeltäjäänsä Xperia XA1:een, tuo Xperia XA2 muun muassa hieman kookkaamman ja huomattavasti tarkemman näytön, paremman järjestelmäpiirin sekä suuremman akun.

Xperia XA2:n tekniset tiedot

  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
  • 5,2 tuuman LCD-näyttö 1920×1080 pikselillä
  • 23 megapikselin takakamera f/2,0-aukolla (kennon koko 1/2,3″, PDAF-automaattitarkennus)
  • 8 megapikselin etukamera 120 asteen laajakulmalinssillä
  • Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A53 @ 2,2 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,8 GHz, Adreno 508 -grafiikkasuoritin)
  • 3 gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 256 Gt asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (600/150 Mbit/s, kategoria 13/12)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 (aptX HD) / NFC -yhteydet ja FM-radio
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 300 milliampeeritunnin akku Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalataustuella
  • Mitat 142 x 70 x 9,7 mm
  • Paino 171 g

Asiallinen laatutuntuma – muutamat yksityiskohdat kuitenkin häiritsevät

Xperia XA2:n rakenne on kyljiltä alumiinia, mutta takapinta on polykarbonaattimuovia. Ratkaisu on sinällään onnistunut, eikä muovi heikennä puhelimesta syntyvää asiallista laatutuntumaa. Tosin saumattomaksi Xperia XA2:ta ei voi kutsua, sillä rakennevalintojen myötä yhden alumiinipalan sijaan Xperia XA2 on koottu palasista, mikä myös käy selvästi ilmi puhelinta lähemmin tarkasteltaessa.

Xperia XA2:n värivaihtoehdot ovat hopea, musta, vaaleanpunainen sekä turkoosimainen sininen, jollainen testipuhelimemme on.

Xperia XA2:n muoto on etu- ja takapinnoiltaan hieman kaareva. Kokonaisuutena muotoilu on Sonyn perinteiselle tyylille uskollisesti myös varsin kulmikasta. Ylä- ja alapäätyjen reunoissa on korotettu timanttileikkaus. Korotetut reunat suojaavat näyttöä naarmuuntumiselta tasaisilla pinnoilla, mutta ainakin omaan makuuni korotukset tuntuvat kädessä liian teräviltä.

Xperia XA2:n näytön koko on 5,2 tuumaa ja tarkkuus 1920×1080 pikseliä. Vaikka näyttö on edeltäjästä kasvanut ja näytönreunukset jonkin verran kaventuneet, on Xperia XA2:ssa edelleen nykymittapuulla suuret reunukset näytö ylä- ja alapuolella. Etupuolen laajemmin kattavien vähintään 18:9-kuvasuhteen näyttöjen yleistyessä älypuhelimissa saattaa uusi Xperia XA2 tuntua jo tältä osin hieman vanhentuneelta.

Itse näyttö on perushyvä. Kirkkaus on riittävällä tasolla ja katselukulmatkin tuntuvat tarpeeksi laajoilta.

Xperia XA2:n näytön ylä- ja alareunukset ovat edelleen kookkaat.

Xperia XA2:n yläpäästä löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja yhden mikrofonin aukko. Pohjassa on kaiutin, USB-C-liitäntä ja toinen mikrofoniaukko.

Xperia XA2:n kyljiltä löytyvät vasemmalta korttien aukko ja oikealta äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, pienikokoinen virta/lukituspainike sekä erillinen kamerapainike.

Jokapäiväisen käytön kannalta Xperia XA2:sta löytyi testirupeaman aikana kaksi huomattavasti ärsyttänyttä heikkoutta. Oikealta kyljeltä löytyvä virta/lukituspainike on huono. Se on liian pienikokoinen, mikä pilaa painikkeen käyttötuntuman. Toiseksi, kenties Xperia XA2:n osittaisesta muovirakenteesta johtuen, sormenjälkitunnistuksen yhteydessä tapahtuva pieni värinämoottorin värähdys kuulostaa poikkeuksellisen rumalta. Tätä värinää ei valitettavasti saa pois käytöstä.

Sormenjälkitunnistus Xperia XA2:ssa toimii varsin nopeasti ja luotettavasti, joskaan aivan samalle huipputasolle esimerkiksi Huawein puhelinten kanssa Xperia XA2 ei yllä.

Sony toimi kalliimman hintaluokan älypuhelimissa pioneerina vedenkestävyydessä, mutta edullisemman hintaluokan tavanomaisiin älypuhelimiin vedenkestävyys on laajentunut hitaasti. Myöskään Xperia XA2 ei ole luokitellusti pölyn- tai vedenkestävä.

Sisuksissa hyvää perustekniikkaa

Sisuksista Xperia XA2:sta löytyy Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, RAM-muistia 3 gigatavua, tallennusmuistia 32 gigatavua, muistikorttipaikka, kaksi SIM-korttipaikkaa sekä 3 300 milliampeeritunnin akku.

Snapdragon 630 on kelpo valinta tällä hetkellä 300-400 euron hintaluokan älypuhelimeen.

Järjestelmäpiiri koostuu ARM Cortex-A53 -suoritinytimistä, joista neljän kellotaajuus on enintään 2,2 gigahertsiä ja toisen neljän enintään 1,8 gigahertsiä. Lisäksi mukana on Adreno 508 -grafiikkasuoritin.

Snapdragon 630:n tarjoama suorituskyky riittää vielä erinomaisesti, vaikka toki aivan terävimmästä huippuoluokasta jäädään. Käytännössä tämä näkyy vasta aivan raskaimmissa peleissä.

Myös 3 gigatavun RAM-muisti ja 32 gigatavun tallennusmuisti ovat Xperia XA2:n hintaluokassa odotettuja määriä. Muistikorttipaikka tukee enintään 256 gigatavun kortteja ja on jaettu toisen SIM-korttipaikan kanssa.

Xperia XA2:n akunkesto vaikuttaa keskivertoa paremmalta. Puhelimella voi pärjätä kohtuullisella käytöllä parikin päivää ilman lataamista. Xperia XA2 tukee Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalatausta USB-C-liitäntänsä kautta, mutta tarvittavaa laturia ei mukana toimiteta. Xperia XA2:n myyntipakkauksen laturin teho yltää vain 7,5 wattiin (5V / 1.5A).

Xperia XA2:n takapinta on polykarbonaattimuovia. Kameran reunus ulkonee hieman muusta takapinnasta.

Ihan hyvä kamera keskiluokkaan – etukamera laajakulmainen

Xperia XA2:n takakamera on tarkkuudeltaan 23 megapikseliä ja varustettu f/2,0-koon aukolla. Kennon koko on 1/2,3 tuumaa ja mukana on PDAF-automaattitarkennus.

Kameran kuvanlaatu on hyvä ja odotetulla tasolla Xperia XA2:n hintaluokassa. Kuvien tarkkuus ja yksityiskohtien määrä on hyvä, mutta dynamiikassa tuntuu olevan ajoittain parannettavaa. Alta löytyy muutamia esimerkkikuvia Xperia XA2:lla.

Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin rankasti, joten lähemmin niitä kannattaa vain täyskokoisina.

Xperia XA2:n AR effectillä napattu kuva.

Xperia XA2 on varustettu ilahduttavasti erillisellä kaksivaiheisella ja hyvän tuntuman tarjoavalla kamerapainikkeella, jollaisia nykypäivänä älypuhelimissa nähdään valitettavan harvoin.

8 megapikselin etukamera on Xperia XA2:ssa varustettu 120 asteen laajakulmalinssillä, joka on piristävä ratkaisu. Aukon koko on f/2,4. Laajakulman myötä Xperia XA2:lla etukamerakuviin mahtuu laajemmin sisältöä eli suurempi joukko ihmisiä kerralla. Laajakulmalinssille tyypillisesti kuva hieman taipuu reunoja kohti, mutta ei Xperia XA2:ssa häiritsevällä tavalla.

Videokuvausta Xperia XA2 tukee myös 4K-tarkkuudella, joka ei ole vielä itsestäänselvyys keskihintaluokassa. Lisäksi tarjolla on myös hidastuskuvaus 120 kuvan sekuntinopeudella 720p-tarkkuudella.

Ajantasainen ja melko puhdas Android

Keskihintaluokan älypuhelimissa jo viime elokuussa julkaistu Android Oreo -käyttöjärjestelmäversio ei ole vielä kovin yleinen tuttavuus. Nopea siirtyminen uusiin Android-versioihin on kuitenkin ollut viime aikoina Sonyn vahvuus, ja myös Xperia XA2:n tulo suoraan Android 8.0.0 Oreolla on ehdoton plussa samanaikaisesti esimerkiksi Samsungin tuodessa uuden keskihintaisen älypuhelimensa myyntiin vielä edellisellä Nougat-käyttöjärjestelmäversiolla varustettuna.

Esiasennettu AVG Protection luo pysyvän ilmoituksen itselleen. Pitämällä painettuna ilmoituksen saa kuitenkin piilotettua.

Tämän arvostelun julkaisuhetkellä 17. helmikuuta Xperia XA2 -testipuhelimemme Android-tietoturvakorjausten taso oli 1. tammikuuta.

Sonyn Android-käyttöliittymätoteutus on varsin kevyt ja lähdellä puhdasta Androidia, joka on hyvä lähtökohta. Mukana tulee kuitenkin turhia esiasennettuja sovelluksia. Sonyn omien PlayStationin, Xperia Loungen ja kameraan liittyvien ja muutaman muun ohella mukana ovat esimerkiksi Facebook ja AVG Protection.

Esimerkiksi erillinen tietoturvaohjelma on vain Google Play -kaupasta sovelluksia lataavalle peruskäyttäjälle käytännössä melko turha, joten sen poistamista käytöstä kannattaa harkita suorituskyvyn parantamiseksi.

Yhteenveto: perushyvä keskihintaluokan älypuhelin vuodelle 2018

Kokonaisuutena Xperia XA2 on kelpo keskihintaluokan älypuhelin tähän hetkeen. Sen tekniikassa ei ole merkittäviä heikkouksia, vaan niin näyttö, kamerat kuin myös puhelimen sisältävä löytyvät ratkaisut ovat hintaluokka huomioiden onnistuneita.

Xperia XA2:n laatutuntuma on pääasiassa asiallinen, mutta pienikokoinen lukituspainike sekä pari muuta seikkaa, kuten korotetut ylä- ja alareunat sekä äänekäs värinä sormenjälkitunnistuksen yhteydessä heikentävät jokapäiväistä käyttöfiilistä.

Viime vuonna liikkeelle lähteneen ja tänä vuonna vain voimistuvan laajempien, vähintään 18:9-kuvasuhteen, näyttöjen trendin myötä Xperia XA2:n perinteisempi näytön 16:9-kuvasuhde ja sen ympärille rakentuva design eivät edusta moderneinta näkemystä älypuhelimesta. Tältä osin liikutaan kuitenkin makuasioissa, minkälaisesta ratkaisusta itse kukin eniten pitää.

Xperia XA2:n rinnalla esiteltiin saman designin Xperia XA2:n kanssa jakava Xperia XA2 Ultra, joka on saatavilla Suomeen useista verkkokaupoista, vaikkei Sonyn viralliseen Suomen valikoimaan samalla tavalla ainakaan toistaiseksi kuulukaan. Xperia X2 Ultrassa on suurempi 6,0 tuuman näyttö ja kaksi etukameraa, 16 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella ja 8 megapikselin toinen kamera 120 asteen laajakulmalla, sekä LED-kuvausvalo myös etupuolella. Lisäksi Xperia X2 Ultran akun kapasiteetti on 3 580 milliampeerituntia ja RAM-muistin määrä 4 gigatavua.

Hyvää Sony Xperia XA2:ssa

+ Hyvä näyttö hintaluokka huomioiden
+ Suorituskykyinen perustekniikka Snapdragon 630:n vetämänä
+ Varsin hyvä takakamera
+ 120 asteen laajakulma etukamerassa
+ Varustettu heti Android Oreolla

Huonoa Sony Xperia XA2:ssa

– Edelleen kookkaat näytön ylä- ja alareunukset
– Liian pieni lukituspainike
– Ei pikalaturia myyntipakkauksessa

Tuoreimmat aiheesta

Digi