Viime vuonna ensimmäisen sukupolven Nokia 6 nousi HMD Globalin uusien Nokia-älypuhelinten malliston suosikkimalliksi – eikä ihme, sillä 249 euron suositushinnalla myyntiin tulleessa puhelimessa oli suhteessa hintaansa paljon hyvää niin tekniikan kuin myös laatutuntuman osalta.
Nyt toisen sukupolven uusi Nokia 6, joka tunnetaan myös Nokia 6.1-mallinimellä, on tehty samalla tavoitteella. Uutuudessa on kuitenkin lisäksi pari selkeää ja kaivattua parannusta.
Suositushinnaltaan 299 euron Nokia 6:n myynti alkaa torstaina 19. huhtikuuta.
Uuden toisen sukupolven Nokia 6:n tekniset tiedot
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
- 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö 16:9-kuvasuhteella ja 1920×1080 pikselillä, kirkkaus 450 nitiä, Gorilla Glass 3 -lasi
- Sormenjälkilukija takana
- Takakamerassa 16 megapikseliä, PDAF-tarkennus, f/2,0-aukko, ZEISSin optiikka, kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Etukamera: 8 megapikseliä, kiinteä tarkennus, f/2,0-aukko, 1,12 µm pikselikoko
- Kaksi mikrofonia ja Nokia-tilaäänitallennus videokuvauksessa
- Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri
- 3 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4) Suomen versiossa
- 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) Suomen versiossa ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 128 gigatavua)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150 / 50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- FM-radio
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- Yksi kaiutin
- 3 000 milliampeeritunnin akku
- Pikalataus (Qualcomm Quick Charge 3.0)
- Mitat 148,8 x 75,8 x 8,15 millimetriä (paksuus 8,6 millimetriä kameran kohdalta)
Kuparivärillä koristeltu kompaktimpi design
Uusi Nokia 6 muistuttaa muotoilultaan alkuperäistä. Näytön koko on edelleen 5,5 tuumaa ja kyljet tasaiset. Alumiinirakenteen vankkarakenteisuus on myös ennallaan.
Designissa on kuitenkin tapahtunut myös merkittävä muutos, kun erillisistä navigaatiopainikkeista näytön alapuolella on luovuttu ja sormenjälkilukija siirretty taakse. Lopputuloksena uusi Nokia 6 on noin puoli senttimetriä lyhyempi pituudeltaan. Paksuus on kasvanut samalla huomaamattomat 0,3 millimetriä.
Navigaatiopainikkeiden löytyminen näytöltä ja sormenjälkilukijan sijainti takana on huomattavasti modernimpi ratkaisu kuin mitä alkuperäisessä Nokia 6:ssa. Omaan käteeni uuden Nokia 6:n takasormenjälkilukija tuntui aluksi sijaitsevan hieman liian matalalla: etusormi tuppasi hakeutumaan oletuksena hieman ylemmäs kuvausvalon päälle. Sijaintiin kuitenkin tottui ajan kanssa.
Designissa myös väritys on uutta. Uudesta Nokia 6:sta on esitelty kolme väriä – musta, valkoinen ja sininen. Kupariväriä ei ole enää erikseen, vaan sen sijaan eri värivaihtoehdoissa yksityiskohdat ovat kuparinvärisiä. Ratkaisu on ihan tyylikäs ja massasta erottuva. Kuparinvärisiä Nokia 6:ssa ovat nyt takana kamera-alueen ja sormenjälkilukijan reunukset sekä kylkien timanttileikatut etu- ja takareunat.
Nokia 6:n muodot ovat edelleen varsin jyrkkälinjaiset. Reunat voivatkin olla joidenkin mieleen turhankin terävät, kun takapinta on varsin tasainen ja kaartuu vain todella niukasti kohti reunoja.
Tärkein muutos löytyy puhelimen sisältä
Alkuperäisen Nokia 6:n selvästi merkittävin yksittäinen heikkous oli sen Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri. Nyt uudessa Nokia 6:ssa puolestaan tärkein parannus onkin järjestelmäpiirin tason nosto Snapdragon 630:een. Lukujen perusteella peruslaskennassa suorituskyvyn pitäisi olla jopa 80 prosenttia ja graafisen suorituskyvyn 60 prosenttia aiempaa parempi.
Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri valmistetaan 14 nanometrin tuotantoprosessilla verrattuna 28 nanometrin Snapdragon 430:een. Tämä mahdollistaa käytännössä paremman suorituskyvyn korkeampien kellotaajuuksien (4x 2,2 GHz + 4x 1,8 GHz vs. 8x 1,4 GHz) käytön myötä sekä lisäksi vähentää virrankulutusta.
Tekniikassa on tapahtunut myös toinen merkittävä muutos, kun Micro-USB-liitäntä on vaihtunut modernimpaan, helppokäyttöisempään sekä kestävämpään USB-C:hen. Samalla uusi Nokia 6 tukee nyt nopeaa pikalatausta. Mukana toimitetaan 18 watin tehoon yltävä laturi, jolla akun saa täytettyä tyhjästä puolilleen 30 minuutissa.
Tärkeiden ja kaivattujen muutosten ohella moni asia on toisaalta uudessa Nokia 6:ssa ennallaan alkuperäiseen verrattuna. RAM-käyttömuistia on edelleen Suomessa myytävässä versiossa 3 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 32 gigatavua. Lisäksi tarjolla on microSD-muistikorttipaikka. Akun kapasiteetti on yhä 3 000 milliampeerituntia. Näytön tekniset määreet koko (5,5 tuumaa), tarkkuus (1920×1080 pikseliä), kuvasuhde (16:9) kuin myös tekniikka (IPS LCD) ovat myös ennallaan.
Hieman yllättäen ja valitettavasti ennallaan on myös 4G LTE ja Wi-Fi-yhteystuki. Näin ollen uusikaan Nokia 6 ei tue nopeimpia 802.11ac Wi-Fi -yhteyksiä eikä monen operaattoritaajuuden yhdistämistä merkiten teoreettisenkin enimmäislatausnopeuden 4G-verkoissa jäävän yhä vain 150 megabittiin.
Parannusten ohella uusi Nokia 6 eroaa viime vuoden alkuperäisestä myös yllättävämmillä tavoilla. Kaikki ei ole nimittäin vain paremmin, sillä kaiuttimia on uudessa vain yksi viime vuoden mallin stereokaiutinparin sijaan. Lisäksi alkuperäinen Nokia 6 tuki myös Dolby Atmos -tilaäänitoistoa toisin kuin uusi malli.
Uusi kamerasovellus kaivattu parannus
Kamerasovellus oli yksi viime vuoden Nokia-puhelinten heikkouksia. Onneksi siihen on uutuuksien myötä tullut merkittävää parannusta.
Kamerasovelluksen käytettävyyttä on parantanut sen sulavampi toiminta sekä lukuisat pienet muutokset. Lisäksi mukaan on saatu kattavat manuaaliasetukset Ammattilainen-nimellä suomeksi kulkevassa Pro Camera -tilassa. Sen kaarikäyttöliittymä on tuttu menneiltä vuosilta Lumioista, ja on kokonaisuutena onnistunut ja kätevä ratkaisu.
Uusi Nokia 6 tukee myös toisin kuin viime vuoden malli ensimmäisenä Nokia 8:ssa esiteltya Dual Sight -kuvaustilaa eli taka- ja etukameran rinnakkain yhdistäviä bothie-kuvia ja -videoita. Mahdollista on myös live-videolähetys suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin tai YouTubeen. Bothiet onnistuvat nyt myös kuva-kuvassa-tilassa.
Uuden Nokia 6:n takakamera on teknisiltä määreiltään käytännössä ennallaan. Tarkkuutta yhä 16 megapikseliä, aukon koko edelleen f/2,0 ja apuna kaksisävyinen LED-kuvausvalo. Uutta on kuitenkin optiikan päivittyminen ZEISS-brändätyksi. HMD Globalin edustajien mukaan kyse ei ole vain nimestä, vaan ZEISS asettaa optiikan laadulle huomattavasti tiukemmat vaatimukset.
Kuvanlaadultaan kamera on keskiverto ja vastaa tasoltaan Nokia 6:n hintaluokassa nähtyä. Hämäräkuvauksessa kameran kyky tallentaa kuviin valoa jää jo heikoksi, mutta kokonaisuutena kameraa voidaan pitää kohtuullisena.
Mielenkiintoisesti viime vuoden alkuperäisen Nokia 6:n etukamera oli automaattitarkenteinen. Ilmeisesti nyt kehitystyössä on tultu toisiin aatoksiin, sillä tarkennus kamerassa on muuttunut kiinteäksi. Se onkin toki parempi vaihtoehto kuin säästösyistä mahdollisesti hidas ja täten huono automaattitarkennus. Etukameran tarkkuus on edelleen 8 megapikseliä.
Videokuvauksessa uusi Nokia 6 sisältää myös tuen Nokian OZO Audio -tilaäänitallennukselle. Mikrofoneja Nokia 6:ssa on kuitenkin vain kaksi toisin kuin kalliimmissa tilaäänitallennusta tukevissa Nokia-puhelimissa. Videokuvaus onnistuu myös 4K-tarkkuudella.
Alla muutama esimerkkikuva uudella Nokia 6:lla.
Puhdas Android ja nopeat päivitykset valttikortteja
Uudet Nokia-älypuhelimet ovat nyt osa Android One -ohjelmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkoa jo viime vuodelta tutulle puhtaalle vakio-Androidille, mutta nyt puhelimille luvataan kahden vuoden versiopäivitysten lisäksi tietoturvapäivityksiä vielä kolmannen vuoden ajan puhelimen lanseerauksesta aiemman kahden vuoden lupauksen sijaan.
Kokonaisuutena puhdas Android-käyttöjärjestelmä on Nokia-älypuhelimille vahvuus. Eri valmistajien omissa käyttöliittymissä voi olla joitakin näppäriä lisätoimintoja, mutta samalla ne tuovat mukaan paljon ylimääräistä ja ovat yleisesti raskaampia.
Suurin etu puhtaasta Androidista on kuitenkin päivityksissä. HMD Global on jo puolitoistavuotisen historiansa aikana osoittanut Android-versiopäivitysten tulevan sen puhelimille ensimmäisten joukossa, ja tietoturvapäivitysten tapahtuvan luvatulla tavalla kuukausittain. Monet muut valmistajat eivät lupaa saati sitten todellisuudessa julkaise päivityksiä varsinkaan edullisemmille tai keskihintaluokan älypuhelimilleen yhtä tiheästi.
Käytössä Nokia 6:ssa on nyt toistaiseksi tuorein Android-versio 8.1 Oreo. Lisäksi puhelimessa on jo huhtikuulle päivätyt tietoturvakorjaukset. Testissä ohjelmisto toimi kaikin puolin ilman merkittäviä ongelmia.
Yhteenveto: Erinomainen älypuhelin 300 euron hintaluokassa
Vuosi on välissä vierähtänyt, ja 50 euroa tullut lisää myös lanseeraushetken hintalappuun, mutta onneksi uusi Nokia 6 on myös selvästi parempi älypuhelin kuin edeltäjänsä.
Uuden Nokia 6:n vahvuuksista osa on tuttuja jo viime vuoden mallista, kuten kookas ja asiallinen 5,5 tuuman näyttö sekä erittäin vankka ja laadukas rakenne.
Samalla uudessa Nokia 6:ssa on korjattu alkuperäisen kenties kaksi merkittävintä heikkoutta – suorituskyky ja kätevän nopean pikalatauksen puute. Lisäksi design on kokonaisuutena huomattavasti modernimpi navigaatiopainikkeiden näytölle siirtymisen ja takaa löytyvän, paremmin toimivan sormenjälkilukijan myötä.
Ja tietenkin päivitysten julkaisunopeudessa ja ylipäänsä saatavuudessa uusikin Nokia 6 on yhä omassa hintaluokassaan todella vahvassa asemassa.
Kokonaisuutena Nokia 6 vaikuttaakin erinomaiselta valinnalta älypuhelimeksi 300 euron hintaluokassa.