Huomenta Suomessa on tänään keskusteltu Suomen aselaista ja siitä, miten alan toimijat näkevät suomalaisen asekulttuurin muuttuneen. Sohvakeskusteluun mahtui myös muisteloita menneiltä ajoilta, kun asekauppias joutui kieltäytymään patruunoiden myynnistä tai kun toinen kauppias oli saada luodista.
Asekauppias William Wadstein uskoo vakaasti, että luottamus ja kunnioitus aseita kohtaan tulisi syntyä kotikasvatuksesta. Suomi on maa, jossa aseita on hänen mukaansa ollut aina paljon ja jossa muun muassa metsästyskulttuurin vuoksi aseita pidetään useissa suomalaiskodeissa.
Kauppaan tuotiin ladattu ase, kauppias väisti luodin täpärästi
Kotona opittu, turvallinen käsittely ei silti poista sitä mahdollisuutta, että aseista saattaa syntyä vaaratilanteita. Wadstein kertoo, että vuosikymmeniä aseiden parissa työskennelleenä läheltä piti -tilanteita syntyy silloin tällöin. Yleisimmin tilanteessa, jossa ase olikin ladattuna, vaikka sen ei olisi pitänyt olla.
– Leskirouva toi kasan aseita tiskille ja samalla puhelimeni soi. Toinen asiakas astui liikkeeseen, otti kassista aseen ja painoi liipaisinta, jolloin luoti meni vierestäni suoraan panoslaatikkoon, Wadstein kuvailee vaarallista tilannetta.
Kuuntele koko William Wadsteinin ja hänen poikansa Wilhelm Wadsteinin haastattelu tästä.
9:22
Kaupalla on oikeus valita asiakkaansa
Suomessa aseiden ostaminen ja hallussa pitäminen on säädeltyä viranomaisten toimesta. Luvan aseeseen voi saada, mikäli harrastaa aktiivisesti urheiluammuntaa tai metsästystä. Erityisesti urheiluammuntaa varten aseen saaminen vaatii paperityötä.
– Aselupia myönnetään meillä tarpeen, ei tasa-arvon nimissä, Jaakko Vottonen kertoo Huomenta Suomessa.
Asekaupoilla on oikeus valita asiakkaansa ja Vottosen mukaan tätä oikeutta myös käytetään yleisen turvallisuuden varmistamiseksi. Humaltuneelle asiakkaalle ei myydä, vaikka tämän paperit olisivat kunnossa. Muita syitä kieltäytyä kaupoista voivat olla esimerkiksi erilaiset käytöshäiriöt, kuten asiakkaan aggressiivisuus.
Asiakas suuttui ja uhkaili poliisilla
Pitkään aseiden myynnin parissa työskennellyt Vottonen muistaa tilanteen uraltaan, jolloin asekauppiaan piti soittaa poliisille hermostuneen asiakkaan vuoksi.
– Miehellä oli poliisin myöntämä lupa, joten teimme paperit asekaupasta, jonka jälkeen mies halusi ostaa patruunoita. Hän suuttui ja uhkasi minua poliiseilla, kun totesin, että patruunoita en hänelle myy. Soitin itse poliisille ja pyysin poliisia puhumaan miehen kanssa. Hän kuumeni poliisillekin, kun puhelimesta vastattiin, että ei se Vottonen sinulle myy.
Vottonen kertoo ohjeistaneen miestä opettelemaan käsiaseen käyttöä ampumaradalla, jonka jälkeen hän suostuisi myymään miehelle patruunoita myös radan ulkopuolelle. Hänen mukaansa se kannatti, sillä viiden harjoittelukerran jälkeen mies palasi asekauppaan ja kiitti Ottasta tämän toiminnasta.
– Olipa hyvä, että kävin harjoittelemassa, nyt osaan käsitellä asetta, mies totesi minulle.
27.02.2018 Juttua on muokattu: Jutussa on korjattu toisen haastateltavan nimi.