Aseman lapset: Nuorisorikollisuus monisyinen vyyhti – "Ongelmien kautta vaikeasti rakastettavaksi lapseksi"

9:37imgMitkä ovat parhaat keinot estää lasten ja nuorten rikoksia? Aiheesta keskusteltiin maanantain Huomenta Suomessa.
Julkaistu 13.02.2023 07:41
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Alaikäisten ja nuorten tekemät rikokset ovat herättäneet paljon huolta.

Viimeksi lauantaina MTV Uutiset kertoi, että alaikäisten tekemät ryöstörikokset lähes kaksinkertaistuivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä tilanne pitää ottaa vakavasti ja siihen pitää puuttua kaikin tavoin.

Tiimipäällikkö Heikki Turkka Aseman lapset -järjestöstä kertoo MTV Uutisille, että nuorisorikollisuus on ilmiönä erittäin monimutkainen. Koronapandemiakaan ei selitä kaikkea.

Lue myös: Alaikäisten ryöstörikosten määrä kasvoi vuodessa 93 prosenttia – Poliisiylijohtaja: Ilman yhteiskunnan voimakasta väliintuloa lapset kulkevat kohti ammattimaisia rikollisjengejä

– Onhan meillä pitkään kestänyt sellainen tilanne, että jos koulusta on resurssit lähteneet, niin silloin tukea tarvitsevat eivät pärjää niin hyvin.

Aseman lasten tutkimuskoordinaattori Julia Saarholm toteaa, että nuoruudessa tapahtuva rajojen kokeilu on otollista aikaa rikollisuudelle.

– Yleisesti tiedetään, että nuoruus on rikollisinta aikaa ihmisen elämässä. Varmasti jokainen on jotain rajoja kokeillut nuoruudessa tai tehnyt jotain hölmöä. Mutta osan kohdalla erilainen pahoinvointi ja riskitekijät kasvavat suuremmiksi ja oireilu tulee vakavammaksi, Saarholm toteaa.

Nuorisorikollisuuteen liittyy myös paljon myyttejä

– Ylipäänsä keskustelu nuorisorikollisuudesta nousee pintaan ajoittain. Se on jo omanlaisensa myytti, että luulee tietävänsä, mistä ilmiö johtuu, Saarholm kertoo.

Turkka toteaa, että ongelmat voivat alkaa lapsella, jos akateemiset taidot eivät toimi.

– Silloin näitä pitäisi pystyä tukemaan. Sieltä löytyy hirmu usein se, että alat jäämään sivuun ja sinusta ei pidetä enää omana itsenäsi ja sinusta tulee vaikeasti rakastettavaksi lapsi.

Paras ratkaisu löytyykin Turkan mukaan koulusta ja varhaiskasvatuksesta. Samaan aikaan tarvitaan korjaavaa työtä, eli rinnalla kulkemista, perhetyötä ja kaveripiirien mukaan ottamista.

– Kyllä tuolla on niin pöhköjä reppanoita välillä vankilassa. Minäkin sain viime kesänä vankilasta viestin, että ”milloin mä taas pääsen Heikki sun mökille” ja sydän. Hän on kavereidensa kanssa tehnyt hölmöilyjä, mutta yksin hän on todella pieni poika.

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret