Ennen Trumpin ampumista epäilty osoitti aseella poliisia, joka löysi hänet

Tapaus on herättänyt kysymyksiä turvallisuudesta ja siitä, miten epäilty ampuja pääsi näinkin lähelle entistä presidenttiä salaisen palvelun läsnäolosta huolimatta.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa ampumisesta epäilty mies osoitti aseella hänet löytänyttä paikallista poliisia ennen kuin alkoi ampua kohti tilaisuutta. Asiasta kertoo Pennsylvaniassa sijaitsevan Butlerin piirikunnan sheriffi Michael SlupeWashington Postin ja CNN:n mukaan.

Sheriffin mukaan yksi poliisi oli kurkistanut tapahtumapaikan vieressä sijaitsevan rakennuksen katolle. Tällöin ampuja kääntyi ympäri ja tähtäsi poliisia aseella, jolloin poliisi oli suojautunut.

Sheriffin mukaan poliisi oli mennyt tutkimaan kattoa pyrkiessään tunnistamaan kampanjatilaisuuden lähellä nähdyn epäilyttävän henkilön.

Slupe kertoi CNN:lle, että ensimmäisten viranomaisten saamien yhteydenottojen perusteella ei ollut tiedossa, että epäilyttävällä henkilöllä oli ase. Hänen mukaansa poliiseja oli lähetetty paikalle enemmän kuin yksi.

Uutiskanavan mukaan Slupelta kysyttiin myös, olivatko turvallisuusjärjestelyt epäonnistuneet, kun epäilty ampuja oli saanut suoran näköyhteyden Trumpiin.

– Aivan ilmeisesti, hän vastasi.

Haavoittuneiden tila vakaa

Trump evakuoitiin lauantaina paikallista aikaa Pennsylvaniassa Butlerin kaupungissa järjestetystä kampanjatilaisuudesta ampumisen vuoksi. Videokuvissa näkyy, kuinka Trump hapuilee laukaukset kuultuaan kädellä korvaansa ja laskeutuu puhujanpöntön taakse.

Hetkeä myöhemmin turvamiehet ympäröivät hänet ja Trump poistuu lavalta heidän avustamanaan. Lavalta poistuessaan Trump huusi yleisölle ja nosti nyrkkiään ilmaan.

Trump kertoi sittemmin sosiaalisessa mediassa saaneensa ampumahaavan korvaansa, mutta hänen on kerrottu olevan kunnossa.

Yksi tilaisuuteen osallistunut ihminen sekä epäilty ampuja saivat surmansa. Lisäksi kaksi muuta ihmistä haavoittui tilanteessa.

Osavaltion poliisin mukaan kaikki kolme tilaisuuden yleisöön lukeutunutta uhria olivat pennsylvanialaisia ja miehiä. Henkensä menettänyt mies oli 50-vuotias, kun taas haavoittuneista yksi on viisissäkymmenissä ja toinen päälle 70-vuotias.

Miesten kerrottiin haavoittuneen vakavasti, mutta heidän tilansa sanotaan nyt olevan vakaa.

Pennsylvanian kuvernööri Josh Shapiro on poliisin tiedotteen mukaan määrännyt suruliputuksen muun muassa osavaltion virastorakennuksiin sekä muihin julkisiin rakennuksiin.

Tutkitaan myös kotimaisena terroritekona

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tapahtunutta Trumpiin kohdistuneena salamurhan yrityksenä sekä mahdollisena kotimaisena terroritekona.

FBI on kertonut tunnistaneensa epäillyn ampujan 20-vuotiaaksi Thomas Matthew Crooksiksi. Hän oli kotoisin Pennsylvanian Bethel Parkista, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä kampanjatilaisuuden järjestämispaikalta.

Washington Post -lehden mukaan osavaltion äänestäjärekisteristä ilmenee, että epäilty oli rekisteröity republikaanipuolueen kannattajaksi.

Tämänhetkiset tiedot osoittavat, että epäilty toimi yksin, kertoo Pittsburghin FBI:n kenttätoimiston johtaja Kevin Rojek muun muassa Washington Postin mukaan. FBI ei Rojekin mukaan ole tunnistanut mitään ideologiaa tapahtumien takana, mutta muistuttaa, että tutkinta on vasta aluillaan.

Uutistoimisto AP kertoo, että epäillyn ampujan perhe tekee yhteistyötä liittovaltion tutkinnan kanssa. Asiasta kertoo AP:n mukaan FBI:n virkamieslähde. Epäillyn omaiset eivät ole vastanneet AP:n kommenttipyyntöihin.

FBI:n mukaan epäillyn ampujan käyttämä AR-tyyppinen kivääri olisi hänen isänsä laillisesti ostama. Rojek kertoi toimittajille, että viranomaiset eivät vielä tiedä, miten ampuja pääsi käsiksi aseeseen ja ottiko hän sen isänsä tietämättä.

Tapaus on herättänyt kysymyksiä turvallisuudesta ja siitä, miten epäilty ampuja pääsi näinkin lähelle entistä presidenttiä salaisen palvelun läsnäolosta huolimatta.

Trump saapui Wisconsiniin

Trump saapui paikallista aikaa sunnuntaina Wisconsiniin Milwaukeen kaupunkiin republikaanien maanantaina alkavaa puoluekokousta varten. Asiasta kertoi hänen poikansa Eric Trump, joka julkaisi viestipalvelu X:ssä videon, jossa Trumpien kone laskeutuu kentälle Milwaukeessa.

Donald Trump kertoi aiemmin Truth Socialissa lähtevänsä Wisconsiniin jo sunnuntaina. Trump kirjoitti, että oli aikonut viivyttää matkaansa kahdella päivällä salamurhayrityksen takia. Hän sanoi kuitenkin päättäneensä, ettei salli "ampujan" tai "mahdollisen salamurhaajan" pakottavan häntä muuttamaan aikatauluaan.

Washington Post kertoi Suomen aikaa sunnuntai-iltana, että Trumpin kanssa tapahtuman jälkeen keskustellut lähde kertoo Trumpin suhtautuneen ampumiseen "hengellisesti". Lähteen mukaan sellainen ei ole Trumpille tyypillistä.

– Hän luulee saaneensa lahjan Jumalalta. Hän ei voi uskoa sitä, lähde sanoi lehden mukaan.

Lähteen mukaan Trump on kertonut tiimilleen, että heidän tulee luoda yhtenäisyyttä puoluekokouksessa.

Sunnuntaiaamuna paikallista aikaa Trump kirjoitti jo Truth Socialissa, että "vain Jumala esti pahimman tapahtumasta".

– Me emme pelkää, vaan pysymme vahvoina uskossamme ja uhmakkaina pahuuden edessä, Trump julisti.

Hän lisäsi, että nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että yhdysvaltalaiset pysyvät yhtenäisinä.

Puoluekokouksen turvatoimista huolta

Trump oli noussut lauantaina Pennsylvaniassa lavalle viimeisessä kampanjatilaisuudessaan ennen republikaanien puoluekokousta, jossa Trump on määrä nimetä virallisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Yhdysvaltain salainen palvelu korosti sunnuntaina, että virasto on "täysin valmis" ylläpitämään turvallisuutta republikaanien puoluekokouksessa. Salainen palvelu kertoi lisäksi, ettei aio muuttaa suunniteltuja turvatoimiaan Trumpin epäillyn salamurhayrityksen jälkeen.

CNN:lle kommentoinut puoluekokouksen järjestelyjä tunteva lainvalvontaviranomaislähde puolestaan kertoo, että keskusteluja on käyty liittovaltion lainvalvontaviranomaisten läsnäolon lisäämisestä ampumisen vuoksi.

Hän kuitenkin arvioi, ettei turva-alue ole todennäköisesti muuttumassa, sillä valmisteluja on tehty jo noin puolentoista vuoden ajan.

Keskusteluja on käyty myös korkea-arvoisten puolueen jäsenten turvatoimien lisäämisestä.

Huolta ovat lähteen mukaansa herättäneet myös puoluekokoukseen epäsuorasti liittyvät tapahtuma-alueen ulkopuolella järjestettävät tilaisuudet, kuten illalliset, joiden turvatoimet eivät ole samalla tasolla kuin itse kokouksessa. Tämä huoli on ollut esillä jo ennen lauantaista ampumista.

Lue myös:

    Uusimmat