Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toivoo lähipäivinä asetettavan parlamentaarisen komitean käynnistävän laaja-alaisen keskustelun asevelvollisuuden uudistamisesta.
Maanpuolustuskurssin avajaisissa puhunut Kaikkonen pitää huolestuttavana kehitystä, jossa noin joka kolmas nuori mies karsiutuu kutsuntavaiheessa tai ei suorita varusmiespalvelusta loppuun.
Terveydellisten seikkojen lisäksi Kaikkosen mielestä tarkasteluun pitää ottaa varusmiespalveluksen sosioekonomiset vaikutukset.
– On syytä käydä keskustelu siitä, onko varusmiesten päiväraha – alimmillaan viisi euroa viisitoista senttiä päivässä – riittävä korvaus tänä päivänä yhteisen turvallisuuden ja puolustuksen eteen tehtävästä työstä, Kaikkonen sanoo.
Hänen mukaansa myös sotilasavustuksen tulorajoja, kotiuttamisrahaa ja varusmiesajan eläketurvaa pitäisi tarkastella.
Kutsunnoissa vapautetuista ja palveluksen keskeyttäneistä suurimmalla osalla syynä ovat terveyssyyt, erityisesti mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt.
Useampi palveluskelpoisuusluokka?
Kaikkosen mukaan parlamentaarisen komitean työn tueksi puolustushallinnossa arvioidaan terveystarkastusohjetta, jonka kriteereiden perusteella lääkärit arvioivat asevelvollisten terveydentilaa.
Tämän lisäksi tarkasteluun menee se, ovatko nykyiset vain kaksi palveluskelpoisuusluokkaa – A ja B – tarkoituksenmukaisia.
Kaikkosen mukaan paino- ja mielenterveysongelmien lisääntyminen ei koske yhteiskunnassa vaan Puolustusvoimia.
Parlamentaarisen komitean työn lähtökohta sen sijaan rajoittuu yleisen asevelvollisuuden ylläpitämiseen sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeisiin.
– Emme voi sälyttää yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä puntaroivan komitean tehtäväksi nuorten aikuisten fyysisen terveyden ja psyykkisen hyvinvoinnin parantamista. Siihen tarvitaan leveämmät hartiat ja isommat resurssit, Kaikkonen sanoo.
Kaikkonen toivoo pohdintaan myös kutsuntojen ulottamista naisiin, mutta pakollista asevelvollisuutta naisille puolustusministeri ei kannata.