Asia, jota ei voi sivuuttaa: Mitä tapahtuu, jos joku kuolee avaruudessa?

Tutkijat haluavat lähettää ihmisiä pitkästä aikaa Kuuhun ja aina Marsiin asti. Samaan aikaan kaupalliset avaruuslennot ovat lisääntymässä.

Mitä enemmän ihmisiä lähetetään avaruuteen, sitä suuremmaksi kasvaa myös todennäköisyys, että matkoilla tulee tapahtumaan kuolemantapauksia, kirjoittaa tiedesivusto Science Alert.

Baylor College of Medicine -korkeakoulun avaruuslääketieteen professori Emmanuel Urquieta pohtii, mitä matkalla kuolleen ruumiille tapahtuu avaruudessa.

Urquieta kertoo, että jos nykyään joku menehtyisi Maan matalalla kiertoradalla, miehistö voisi lähettää ruumiin nopeasti Maahan kapselissa. Näin voitaisiin toimia esimerkiksi kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla.

Jos kuolema tapahtuisi Kuussa, miehistö voisi palata Maahan ruumiin kanssa muutamassa päivässä. Nasalla on olemassa yksityiskohtaiset protokollat tällaisia tilanteita varten. Prioriteettina on, että jäljelle jäänyt miehistö kykenee palaamaan turvallisesti kotiin.

Kuolema Marsissa muuttaa tilanteen

Tilanne olisi toisenlainen, jos kuolema tapahtuisi Marsissa. 

Urquieta pohtii, että tällaisessa tilanteessa ruumis luultavasti palaisi Maahan miehistön mukana vasta tehtävän päätyttyä. Tämä saattaisi tapahtua jopa pari vuotta kuoleman jälkeen. Ruumista olisi luultavasti säilytettävä erillisessä tilassa tai ruumiin säilytykseen tarkoitetussa pussissa. 

Krematointi tai hautaaminen planeetalla eivät olisi hyviä vaihtoehtoja: Polttaminen kuluttaisi arvokasta energiaa ja hautaaminen saattaisi saastuttaa Marsin maaperää.

Altistuminen avaruuden tyhjiöön

Mutta entä jos joku altistuisi avaruuden äärioloille ilman suojaavaa avaruuspukua?

Urquieta kertoo, että tällaisessa tapauksessa astronautti kuolisi lähes välittömästi. Paineen lasku ja altistuminen avaruuden tyhjiöön estäisi hengittämisen ja kehon nesteet alkaisivat kiehua.

Lopputulos olisi sama, jos vastaavanlainen onnettomuus tapahtuisi Kuussa tai Marsissa: Astronautti tukehtuisi ja hänen verensä kiehuisi.
 

Lue myös:

    Uusimmat