Jaakko Loikkanen, 33, on MTV:n toimittaja ja uutisankkuri, jonka nimeä kantavan ohjelman ensimmäinen jakso esitettiin tällä viikolla. Tampereella syntynyt ja sittemmin vantaalaistunut Loikkanen kertoo bravuurikseen sävellyskokkauksen ja paheekseen autoilun. Hän paljastaa myös suosikkijoukkueensa ja sen, mikä on parasta musiikkia.
Ensimmäinen jakso Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmasta nähtiin viime tiistaina MTV3-kanavalla. Tässä jutussa selvitämme, kuka on Jaakko Loikkanen, ja miksi hänen ohjelmaansa kannattaa katsoa.
Yle vaihtui Maikkariin
Tampereella vuonna 1985 syntynyt Loikkanen valmistui vuonna 2014 Tampereen yliopistosta, jossa hän opiskeli pääaineenaan tiedotusoppi ja sivuaineena kansainvälinen politiikka.
– Olin gradua vaille valmis, kun menin Ylelle töihin. Gradu valmistui työn ohessa.
Loikkanen aloitti vuonna 2012 toimittajana ja toimitussihteerinä Ajankohtaisessa kakkosessa, oli välillä hetken A-studiossa, meni sen jälkeen puoleksi vuodeksi Pressiklubiin 2014, minkä jälkeen vuorossa oli jälleen vuoden rupeama A-Studiossa.
Keväällä 2015 Loikkasta pyydettiin MTV Uutisiin uutisankkuriksi ja toimittajaksi politiikan ja talouden toimitukseen.
– Olin mennyt Ylen ajankohtaisohjelmiin töihin suoraan koulusta, ja kolmen vuoden jälkeen oli alkanut tuntua, että haluan nähdä mediakenttää kaupalliselta puolelta ja oppia lisää uutistyöstä. Näiden pohdintojen keskelle tuli sopivasti tilaisuus siirtyä Maikkarin uutisiin. Tiesin, että täällä on tosi ammattitaitoiset tekijät ja hyvät pomot.
"Maailmaan mahtuu hirveästi puhetta"
Loikkanen väittää, ettei ole minkään alan erityisosaaja.
– Minulla ei ole varsinaisia erityisosaamisalueita. Olen aidosti kiinnostunut ihan kaikesta.
Politiikka ja talous ovat kuitenkin ne aihealueet, joiden parissa Loikkanen on eniten työskennellyt ja lähinnä sitä, mitä hän kutsuu erityisosaamisekseen.
– Politiikka ja talous ovet kiinnostaneet jo koulusta lähtien ja talouden ja politiikan parissa olen työskennellyt alusta lähtien.
– Aiheet ovat kieltämättä välillä todella tylsiä, mutta ne vaikuttavat meihin kaikkiin. Kaikilla ihmisillä ei ole aikaa ja halua seurata päätöksentekoa. Maailmaan mahtuu hirveästi puhetta ja toimittajien tehtävä on löytää massasta olennaiset asiat ja kertoa niistä ymmärrettävällä tavalla.
Esikuvana Pasila-Routalempi
Loikkasen esikuva on Pasila-sarjan hahmo, konstaapeli Pekka Routalempi.
– Yritän toteuttaa Routalemmen elämänfilosofiaa: Minä en ole jännä vaan kaikki ympärilläni on jännää.
– Nautin tietystä "tylsyydestä" ja siitä, että minun ei tarvitse esittää mitään kenellekään. Voin olla verkkareissa kotona vaimon ja lapsen kanssa ja sitten tulla töihin, vetää puvun päälle ja mennä kameran eteen puhumaan tärkeistä asioista toimittajan roolissani. Kumpikin on osa minua eikä kumpikaan ole feikki, Loikkanen sanoo.
Haastattelu- ei keskusteluohjelma
Entä minkälainen ohjelma on Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen?
– Se on haastattelu- ei keskusteluohjelma. On tavallaan tylsää tehdä eroa näiden välille, mutta se on se, mitä aion tehdä.
Loikkasen mukaan ero keskustelu- ja haastatteluohjelman välillä on hiuksen hieno, mutta todellinen.
– Hyvät keskustelut ovat hyviä keskusteluja, mutta haastattelu on vähän eri asia. Myös haastattelussa toteutan Routalempi-filosofiaa: hyvässä keskustelussa sekä keskustelija että haastateltava ovat kiinnostavia, mutta minun ohjelmassani tärkeää on se, että asia ja haastateltavat ovat kiinnostavia. Minun ei tarvitse olla.
– Toivon myös, että rytmi on vähän tiukempi ja nopeampi kuin monissa muissa haastatteluohjelmissa. Nopeita kysymyksiä ja tiiviitä vastauksia luentojen sijaan.
– Minun pitää olla aiheisiin niin hyvin perehtynyt kuin ikinä pystyn. Tiedän jo nyt, että tämän kevään haaste tulee olemaan se, että käytän taustojen tekemiseen vain sen ajan, mikä siihen on varattu, enkä kaikkea vapaa-aikaani.
Esikoinen on tomera poika
Perhe ja koti Vantaalla ovat Loikkaselle tärkeät. Perheeseen kuuluu toimittajavaimo ja viime vappuaattona syntynyt esikoinen, nyt kahdeksan kuukautta vanha poikavauva.
– Poika on värittänyt elämäämme viime kuukausia. Hänen syntymänsä oli iso elämänmuutos, tosi mieluisa sellainen.
– Hän ryömii kamalaa vauhtia pitkin kämppää ja vapaapäivät menevät siihen, että seurailen häntä ja katson, ettei hän telo itseään tai revi johtoja. Hän tykkää riuhtoa ja repiä, kaikesta pitää kokeilla, lähteekö se irti. Hän on vahva ja päättäväinen, Loikkanen kertoo pikkupojastaan.
Ilves, Ilves ja Ilves
Urheilumieheksi tunnustautuva Loikkanen on pelannut salibandya 22 vuotta ja mietti urheilujournalismia jopa ammatiksi alkaessaan opiskella journalistiikkaa. Salibandyn lisäksi lähellä sydäntä ovat myös jalkapallo ja jääkiekko.
Suosikkijoukkueet kaikissa kolmessa lajissa ovat selvät.
– Ilves, Ilves ja Ilves, Loikkanen luettelee täydellä varmuudella.
– Se on Suomen hienoin urheiluseura, perinteikäs ja sympaattinen, kuuluvat perustelut.
Paheena pitkänmatkan autoilu
Vaikka Loikkanen on perimmiltään kunnollinen, urheilullinen vantaalaisisä, on hänelläkin paheita.
– Tykkään juhlia, vaikka se nykyisin jääkin vähemmälle.
– Lisäksi nautin todella paljon autolla ajamisesta. Tykkään erityisesti ajaa pitkiä matkoja pahvikuppi kahvia kojelaudalla. Ja autoilu on nykyään todellinen pahe, Loikkanen sanoo.
Luovuuttaan Loikkanen sanoo toteuttavansa parhaiten keittiössä.
– Bravuurini on reseptitön ruuanlaitto. Pääsen käyttämään luovuutta, kun sävellän siitä, mitä kaapista löytyy.
Oikeakätinen, joka kirjoittaa vasemmalla
Erikoisinta Loikkasessa on hänen itsensä mukaan kätisyys.
– Olen oikeakätinen ihminen, joka kirjoittaa vasemmalla. Aiemmin en ollut ymmärtänyt, että siinä on mitään ihmeellistä.
Ja jos suosikkiurheiluseurat tulivat kuin tykin piipusta, ei suosikkimusiikissakaan ole epäilyksen sijaa:
– Suomiräppi, se on parasta!