Asianajaja pieksi naisia ravintolassa, toinen väärensi asiakirjan – yli sadalle lakialan ammattilaiselle tuli seuraamuksia törttöilyistään

Asianajajaliitosta erotettiin viime vuonna kaksi asianajajaa. Montaa muuta muistettiin varoituksella tai huomautuksella.

Asianajajien törttöilyjä on kerätty Asianajajaliiton valvontalautakunnan valvontakertomukseen, joka julkaistiin vastikään.

Valvontakertomuksessa käydään läpi esimerkkitapauksia asianajajiin, julkisiin oikeusavustajiin ja luvan saaneisiin oikeudenkäyntiavustajiin kohdistuneesta ammatillisesta valvonnasta vuonna 2018.

Raportin mukaan asianajajaliitosta erotettiin viime vuonna kaksi asianajajaa. Molemmat oli aiemmin tuomittu rikoksista.

Rähinää ravintolassa

Toinen erotetuista oli tuomittu viime vuonna kahdesta pahoinpitelystä sekä virkamiehen vastustamisesta. Jutussa oli kyse lahtelaisravintolassa alkaneesta kahakasta. Asianajaja oli tapahtumien aikaan vapaalla.

Iltalehti uutisoi tuomion yksityiskohdista viime vuonna. Lehden mukaan pahoinpitelyn uhreina oli kaksi naista, joista toisen mies oli muun muassa kaatanut lattialle ja potkaissut. Toista mies oli lyönyt nyrkillä.

Lehti kertoo myös, että poliisin noukittua miehen mukaansa mies oli potkaissut konstaapelia polveen.

Liiton valvontalautakunta piti miehen käytöstä hyvän asianajajatavan vastaisena. Lisäksi vaakakupissa painoi se, että mies oli jo aiemmin ollut kahnauksissa liiton kanssa. Hänelle oli määrätty kurinpidollisia seuraamuksia vuosina 2012-2015.

Valvontalautakunta katsoikin, että miehen asiaton menettely oli toistuvaa, ja että hänen toimintansa osoitti piittaamattomuutta hyvän asianajajatavan noudattamista kohtaan.

Miehen käytöksen katsottiin olevan omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa, ja mies päätettiin erottaa Asianajajaliitosta.

Väärensi kokouspöytäkirjan

Toisessa erottamiseen johtaneessa tapauksessa asianajaja oli aiemmin saanut ehdollisen vankeustuomion väärennyksestä ja rekisterimerkintärikoksesta.

Valvontaraportin mukaan mies oli yhdessä päämiehensä kanssa väärentänyt kokouspöytäkirjan erään yrityksen yhtiökokouksen nimissä, ja yrittänyt käyttää asiakirjaa muuttaakseen yrityksen kaupparekisteriin merkittyjä tietoja.

Asianajajan päämies oli pitänyt yrityksen yhtiökokousta, vaikka hän oli aiemmin myynyt omistamansa yhtiön osakkeet, eikä hän enää ollut osakasluettelossa.

Valvontalautakunta piti asianajajan tekoja erityisen moitittavina ja hyvän asianajajatavan vastaisina, koska ne liittyivät työtehtävien hoitamiseen.

Myös tässä tapauksessa asianajajalle oli aiemmin määrätty kurinpidollisia seuraamuksia. Ja myös hänet erotettiin.

"Läpeensä puolueellinen ja jäävi"

Valvontalautakunnan valvontakertomukseen on kasattu lukuisia esimerkkejä myös tapauksista, joissa asianajajaa on kohdannut erottamista lievempi seuraamus, kuten huomautus tai varoitus.

Eräässä varoitukseen johtaneessa tapauksessa asianajaja kritisoinut käräjäoikeuden tuomaria tavalla, joka nähtiin asiattomaksi.

Asianajaja oli lähettänyt sekä kyseiselle tuomarille että käräjäoikeuden osastonjohtajalle sähköpostin, jossa hän avautui mielipiteistään tuomarin ammattitaidon suhteen.

Hän muun muassa kirjoitti, ettei ollut koskaan tavannut "yhtä läpeensä puolueellista ja jääviä ja mielivaltaa käyttävää käräjätuomaria".

– Tuomion perustelut ovat laadultaan sellaisia, että sen olisi voinut luulla laatineen heikosti lakia tunteva kiinteistönvälittäjä, asianajaja tykitti.

"Persiljat korvassa aina silloin, kun minä puhuin"

Kiihtymys kumpusi oikeudessa käsitellystä riita-asiasta, joka liittyi vuokrasopimuksen purkamiseen. Asianajajan kirjoitusten perusteella tämä oli erityisen suivaantunut tapaan, jolla tuomari oli suhtautunut häneen oikeussalissa.

– Mittaus oli suoritettu todisteena olevan standardin mukaisesti. Ilmoitin tästä asiasta B:lle, jolla tuntui olevan persiljat korvassa aina silloin, kun minä puhuin.

Valvontalautakunnan mukaan asianajajan käyttämät ilmaukset sekä kritiikin esittämistapa ylitti hyväksyttävän rajan.

Huomiota kiinnitettiin muun muassa siihen, että kritiikki oli kohdistunut tuomarin henkilökohtaisiin ja ammatillisiin ominaisuuksiin.  

Yli sadalle seuraamuksia

Kaikkiaan Asianajajaliiton valvontalautakunta ratkaisi viime vuonna 639 valvonta-asiaa.

Kurinpidolliseen seuraamukseen päädyttiin 163 tapauksessa.

93 tapauksessa seuraamukseksi määrättiin huomautus ja varoitus 43 tapauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat