Ruotsissa tunnettu asianajaja Elisabeth Massi Fritz purkaa ruotsalaiselle Expressen-lehdelle turhautumistaan ruotsalaisiin oikeussaleihin. Naisen kirjoitus on levinnyt vauhdilla ruotsalaismediassa sekä sosiaalisen median kanavissa.
Massi Fritziä sapettaa, että raiskauksen uhreiksi joutuneilta naisilta udellaan jatkuvasti heidän alusvaatteistaan oikeudenkäynneissä.
– Jos tuomari ei estä tällaisia kysymyksiä asiakkailleni, niin silloin minä kysyn syytetyltä, että minkälaiset hänen kalsarinsa ovat, Massi Fritz sanoo Expressenin haastattelussa.
Elisabeth Massi Fritz on auttanut jo 24 vuotta seksuaalirikosten uhreja Ruotsissa, mutta myöntää uupuneensa siihen, miten tyttöjä ja naisia syyllistetään ja vähätellään oikeussaleissa.
Uhrin mainetta yritetään mustata
Instagrammissa asianajaja purki tunteitaan ja kertoi hiljattain asettaneensa saman kysymyksen epäillylle raiskaajalle, joka muutoin asetetaan aina uhreille: Pyysin kuulemisessa syytettyä kuvailemaan alushousujaan ja minulta kysyttiin, että mitä merkitystä syytetyn alushousuilla tässä asiassa on? Vastasin, että aivan yhtä suuri merkitys kuin minun asiakkaani stringeillä, herra puheenjohtaja.
– Raiskauksen uhreilta kysytään usein vaatetuksesta, seksuaalisista mieltymyksistä ja historiasta, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Uhreista kaivetaan esiin myös "todisteita" blogeista ja Facebookista heidän maineensa mustaamiseksi, sanoo asianajaja Massi Fritz.
Hänen mielestään oikeuslaitoksen on otettava vastuunsa ja saatava tämän tyyppinen syyllistäminen oikeussaleista loppumaan.
– On aivan riittävän traumatisoivaa tulla oikeuteen ja käydä raiskausta läpi oikeussalissa. Uhri kokee oikeudenkäynnin usein samalla tavoin kuin itse raiskauksen.
Asiat eivät muutu
Tunnetun raiskausuhrien asianajajan mukaan uhreihin liittyvässä keskustelussa ei ole 2000-luvun alun jälkeen päästy juurikaan eteenpäin.
– Paljonkaan ei ole tapahtunut. Mikä koskee raiskauksen uhria etenee hyvin hitaasti, Elisabeth Massi Fritz toteaa kirjoituksessaan.
Uhrien asianajajan mukaan laissa olisi oltava selkeämpi muotoilu siitä, että kahden henkilön välisessä seksissä täytyy tietää, että molemmat ovat seksiin halukkaita.
Usein oikeudessa ollaan sana vastaan sana -tilanteissa. Muutoinkin Massi Fritz toivoo asenteet muuttuisivat siinä, että naisella on samat oikeudet kuin miehellä.
– Humaltunut nainen, pukeutunut "tietyllä tavalla" tai menee vapaaehtoisesti tuntemattoman miehen kanssa kotiin, näin rivien välissä annettaan ymmärtää, että nainen saa syyttää vain itseään.
Asianajajan mukaan tällaiset arvot ja asenteet eivät enää kuulu nykyaikaan myöskään oikeuslaitoksessa, vaan ne kuuluvat hänen mielestään esihistoriaan. Hän haluaa taistella sen puolesta, että uhrit uskaltaisivat ilmoittaa raiskauksesta.
– Neuvon aina ja kaikissa tapauksissa ilmoittamaan raiskauksesta poliisille ja huolehtia avukseen asianajajan, joka vie asiaa eteenpäin ja tukee uhria läpi koko oikeusprosessin, Elisabeth Massi Fritz toteaa Expressenille.
Raiskausäänestys
11.11. klo 17.03: Uutisen kommentointiosio suljettu asiattoman, rasistisen keskustelun vuoksi