Asiantuntija Guardianille: Jos sait tehosterokotteen yli kolme kuukautta sitten, se ei suojaa sinua enää oireilevalta omikronilta

Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? 10:04
Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikronmuotoon? Asiaa kysyttiin MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perjantaina.

Britanniassa saatujen tietojen mukaan koronan omikronmuunnos sairastuttaa herkästi myös kahdesti rokotettuja. Kolmas tehosterokote lisää suojaa tautia vastaan kuitenkin huomattavasti.

Britannian terveysturvallisuusviraston selvityksen perusteella Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokote suojaa omikronin aiheuttamalta oireelliselta taudilta enää 40-prosenttisesti 25 viikkoa, eli noin puoli vuotta toisen rokotuksen jälkeen.

Asiasta uutisoivan The Guardian -lehden mukaan tiedot ovat vielä epävarmoja kapean otannan vuoksi. Omikron ei ole siis vielä tartuttanut riittävästi ihmisiä tutkimuksen kannalta.

Deltamuunnosta vastaan rokotteiden antama suoja oli samaan aikaan 60 prosenttia.

Astra Zenecan rokotteen antama suoja on vielä heikompi 25 viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen. Deltaa vastaan suoja on tässä vaiheessa 40 prosenttia, mutta omikronin vastus enää 10 prosenttia.

– Uskoakseni tilanne on se, että jos on saanut kaksi annosta yli kolme kuukautta sitten, se ei enää estä (omikronin aiheuttamaa) oireilevaa tautia, viraston johtava asiantuntija Susan Hopkins kertoo Guardianin haastattelussa.

Tehosteannos paransi selvityksen perusteella suojamuuria jo huomattavasti. Kolmas annos joko Pfizerin tai Astra Zenecan rokotetta nosti suojan 70–75 prosenttiin myös omikronia vastaan.

Nohynek: Rokotetut sairastuvat pääosin lievästi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo STT:lle, että omikronin aiheuttamat sairastumiset ovat ainakin alustavien tietojen mukaan olleet lievää tautimuotoa – ja kahdellakin rokoteannoksella ollaan hänen mukaansa todennäköisesti suojassa vakavalta tautimuodolta.

Hän toteaa, että Britanniasta saaduista tutkimustiedoista ilmeni, että vajaasta 600 todetusta omikrontartunnasta yksikään ei ollut johtanut vakavaan sairaalahoitoa vaatineeseen sairastumiseen.

Ristikkäisrokotus järkevää

Nohynek toteaa, että myös sillä on merkitystä, saako ihminen kullakin rokotuskerralla samaa rokotetta vai ei.

Hänen mukaansa kolmen koronarokotuksen antaminen kullakin kerralla eri rokotteella näyttäisi parantavan rokotussuojaa erityisesti silloin, kun ensimmäinen annos on ollut Astra Zenecaa. Suojateho paranee tällaisella ristikkäisrokotuksella.

Suomessa melko moni sai ristikkäisrokotuksen jo sitä kautta, että osa ensimmäisen piikkinsä Astra Zenecaa saaneista siirrettiin varmuuden vuoksi toisella rokotuskerralla Pfizerin tai Modernan rokotteen saajiksi.

Omikronista tulossa pian valtavirus

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on arvioinut aiemmin tällä viikolla, että omikronmuunnos voi olla vallitsevin Skotlannissa ensi viikolla ja koko Britanniassa tämän kuun puoliväliin mennessä. 

Tanskalaisen Aalborgin yliopiston professori Mads Albertsen arvioi, että Tanskassa muunnos voi olla hallitsevin jo ensi viikon lopussa.

Suomessa on todettu noin 20 varmistettua omikrontartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat