Onko korona sairastettu ja kolmas rokote ottamatta? Asiantuntija Mika Rämet kertoo kuinka toimia

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, ettei omikronin sairastaneilla perusterveillä ole kiire hakea kolmatta rokotetta.

Reilut 62 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä tai vanhemmista on hakenut kolmannen rokotteen. Toisen annoksen kohdalla sama lukema on reilusti suurempi, noin 87 prosenttia. Rämet uskoo, että matalaa prosenttia selittää osittain omikronin voimakas leviäminen Suomessa talven aikana.

Onko kolmas koronarokote edes tarpeen omikronin sairastaneelle?

Rämet kommentoi MTV Uutiset Livessä, että ainakaan lähikuukausien aikana kiirettä rokotukseen ei ole, koska epidemia-aalto hiipuu kesää kohden ja yleisesti sairastettu omikron antaa suojan nykytilanteessa. Hän muistuttaa kuitenkin, että kolmannesta rokotteesta tuli erittäin tärkeä omikronin myötä.

– Helppo ja minusta oikea ratkaisu on mennä viranomaisen suosituksen mukaan. On hyvä huomioida, että ne voivat muuttua tilanteen mukaan. Moni asia on nyt eri lailla omikronin vuoksi kuin oli deltan suhteen.

– Jos joku pätee tällä hetkellä, joidenkin kuukausien päästä tilanne voi olla erilainen. Kannattaa seurata viranomaisen suosituksia. Kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti, tässä kohdin ja lähikuukausina ei tarvitse olla huolissaan, jos törmää omikronmuunnokseen tai koronavirukseen.

THL:n sivuilla tämänhetkinen ohje on, että voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat tarvitsevat kolmannen rokotteen koronan sairastamisen jälkeen, kun sairastamisesta tai edellisestä rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. THL:n mukaan suurin osa ihmisistä ei tarvitse 3. rokoteannosta sairastetun koronan jälkeen, sillä sairastettu tauti vastaa suojateholtaan yhtä rokotusta.

Kolmas koronarokote voidaan antaa myös perusterveelle taudin sairastaneelle, jos henkilö tarvitsee sen matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tuolloin sairastamisesta tai edellisestä rokotuksesta olisi hyvä olla ainakin kolme kuukautta aikaa.

Jos rokotteen ottaa pian sairastamisen jälkeen, siitä voi tulla voimakkaampia tyypillisiä haittavaikutuksia, kuten kuumetta ja lihaskipuja.

THL:n mukaan samaa ohjetta sovelletaan myös kotitestillä positiivisen tuloksen saaneisiin.  

Lue myös:

    Uusimmat