Isisin juuret ovat jo 2000-luvun alun al-Qaidassa. Nyt järjestö keskittyy valtansa vakiinnuttamiseen hallitsemillaan alueilla.
Väkivaltaisen Isis-järjestön juuret ovat 1990-luvun lopun irakilaisessa jihadistijärjestössä, joka vuoden 2004 jälkeen liittyi al-Qaidaan ottaen nimekseen Irakin al-Qaida. Vuonna 2006 järjestö muutti nimensä kuitenkin Irakin islamilaiseksi valtioksi (ISI).
Järjestö laajensi toimintaansa Syyriaan pienempien järjestöjen kautta ja vuonna 2013 se nimensä Isisiksi.
Vuonna 2014 al-Qaida ilmoitti virallisesti, ettei Isis ole sen osa. Samana vuonna ISIS ilmoitti perustaneensa kalifaatin ja muutti nimensä islamilaiseksi valtioksi (IS). Tätä nimeä käyttää kuitenkin pääasiassa järjestö itse.
– Keskeinen syy Isisin eroon al-Qaidasta oli kiista auktoriteetista: kuka johtaa toimintaa ja millä alueella, kertoo terrorismin ja radikalisoitumisen tutkija Pekka Hiltunen suojelupoliisista.
Menestyksen mahdollisti sekasortoinen tilanne
Isisin toimintaa keskittyy Irakin ja Syyrian alueelle, joissa sekasorto on tarjonnut sille mahdollisuuden levittäytyä. Myös väestöryhmien väliset jännitteet ovat olleet keskeinen syy Isisin kasvulle.
– Isisin menestys on useiden tekijöiden summa. Ryhmän siemen ollut alueella pitkään, tilanne mahdollisti järjestön menestyksen ja menestys lisännyt sen kannatusta, Hiltunen selittää.
Isistä pidetään maailman rikkaimpana terroristijärjestönä. Viime aikona saatu sotasaalis ja vallatut öljykentät ovat tuoneet Isisille uusia resursseja. Isis kerää rahaa myös monin muin tavoin, kuten keräämällä maksuja hallintoalueensa asukkailta.
Videoilla todistetaan toimintaansa
Länsimaissa Isis on tullut tunnetuksi teloitusvideoistaan.
Raakojen videoiden tarkoitus on synnyttää pelkoa, mutta ne myös viestivät ideologiasta.
– Erillisissä julkaisuissa Isis pyrkii selittämään, mikä on teon uskonnollinen peruste ja miksi se oli tehtävä. Materiaalillaan Isis todistaa toteuttavansa kirjaimellisesti omaa ideologiaasa.
Raakojen teloitusvideoiden lisäksi Isis julkaisee pehmeämpääkin propagandaa siitä, miten arki islamilaisessa valtiossa kulkee.
Torjumisesta tulee vaikeaa
Isisin torjumisessa torjumiseen ei Hiltusen mukaan ole helppoja keinoja. Ilmaiskut ja turvallisuusjoukkojen kouluttaminen eivät yksinään kukista Isistä, vaan sen syntymisen syitä tulee purkaa. Esimerkiksi Irakin hallituksen pitää parantaa välejään alueen sunniheimoihin. Kun keskushallinto nähdään luotettavana yhteistyökumppanina, vähenevät myös jännitteet ryhmien välillä.
Syyrian puolella ongelma on vaikea, sillä oppositio on hajanainen eikä hallitus ei nauti kansan luottamusta. Tällä hetkellä tilannetta pyritään ratkaisemaan maltillisen opposition koulutuksella ja varustamisella.
Nopeaa ratkaisua Hiltusella ei ole tarjota.
– Jos ratkaisu olisi helppo, se olisi pantu täytäntöön.