Tutkimus: Grönlannin jääpeite lohkeilee ennätysvauhtia

Grönlanti, ilmastonmuutos, turismi, sulaminen, helikopteri
Kuvituskuvassa helikopteri Eqin jäätikön yllä Lulissatissa Grönlannissa 17. elokuuta 2007. EPA
Julkaistu 03.02.2025 23:19
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Grönlantia peittävä jäätikkö lohkeilee tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan aiemmin, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Grönlanti on ollut viime viikkoina otsikoissa lähinnä suurvaltapolitiikan pelinappulana, mutta samaan aikaan alueen jääpeitteessä on tapahtunut historiallisia muutoksia.

Brittiläisen Durhamin yliopiston tutkijoiden mukaan Grönlannin valtavista jäätiköistä avautuvat kiilamaiset railot ovat leventyneet ja syventyneet merkittävästi viiden viime vuoden aikana ja huomattavasti nopeammin kuin on aiemmin havaittu, kertoo brittilehti The Guardian.

Eniten tutkijoita on yllättänyt ilmiön nopeus.

– Eräässä aiemmassa tutkimuksessa havaittiin muutoksia vuosikymmenien mittakaavassa, mutta nyt näemme tämän [saman] tapahtuvan vain viiden vuoden aikana, Durhamin yliopiston maantieteen apulaisprofessori ja tutkimuksen pääkirjoittaja tohtori Tom Chudley toteaa Guardianille.

Grönlannin merenpinta on noussut vuodesta 1992 lähtien noin 14 millimetriä. 

Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että jään sulaminen on kiihtynyt ja jään virtaaminen meressä lisääntynyt lämpötilan nousun takia. Molempien ilmiöiden taustalla on tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos.

Lue myös: Trumpille täystyrmäys Grönlannilta

Meren pinta nousee

Tutkijat arvioivat jäänpinnan halkeamien kehittymistä vuosina 2016–2021 käyttämällä kahdeksaa tuhatta kolmiulotteista karttaa, jotka oli koostettu korkearesoluutioisista kaupallisista satelliittikuvista.

Chudley toivoo, että samanlaista kartoitusta alettaisiin hyödyntää muissakin tutkimuksissa, jotta merenpinnan nousua voitaisiin ennakoida aiempaa paremmin.

– Useat laajamittaiset mallit eivät pysty ottamaan huomioon monia niin sanottuja dynaamisia epävakauksia. Nämä liittyvät jäätikön liikkumiseen ja vauhdin nopeutumiseen. Dynaamiset epävakaudet aiheuttavat mahdollisesti jopa metrin merenpinnan nousun vuoteen 2100 mennessä ja 10 metrin nousun vuoteen 2300 mennessä, Chudley toteaa.

Chudley korostaa, että tutkijoiden ja ihmiskunnan on pystyttävä ennustamaan merenpinnan nousu tulevaisuudessa entistä paremmin, jotta siihen pystytään sopeutumaan seuraavien vuosisatojen aikana.

Grönlannin jäätikkö on maailman toiseksi suurin Etelämantereen Lambertin jäätikön jälkeen. 

Lue myös:

Kulunut vuosi ei ole ollut hyvä jäätiköille – sulaminen ei pysähtynyt edes talvella

Jos Atlantin meriveden kierto pysähtyy, Suomi kylmenee – todennäköisyys aiemmin arvioitua suurempi

Megaluokan luonnonilmiö värisytti viisareita yhdeksän päivää eri puolilla maapalloa

Tuoreimmat aiheesta

Jäätiköt