Asiantuntija kertoo yleisimmän mokan, jonka ihmiset tekevät vatsansa kanssa – kaksi silmällä pidettävää merkkiä: "Kuin tekstiviestin saaminen suoleltasi"

3:26imgStressi vie värin suolistosta! Katso kirjailijan englanninkielinen haastattelu.
Julkaistu 11.10.2020 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suoliston antamia viestejä kannattaa kuunnella, sillä ne voivat kertoa esimerkiksi huonosta ravinnosta, stressistä tai jopa syövästä.

Suolistossa elää miljardeja bakteereja, jotka vaikuttavat koko elimistön toimintaan niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Aikuisen suoliston bakteeriyhdyskunnat painavat noin 1,5 kiloa eli yhtä paljon kuin sydän tai maksa. Bakteerit tuottavat esimerkiksi hormoneja ja geenejä.

Suolistobakteerit vaikuttavat esimerkiksi aivojen toimintaan, immuunijärjestelmään sekä aineenvaihduntaan. Suoliston mikrobien muutokset on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten lihavuuteen, diabetekseen, suolistosairauksiin, syöpään ja sepelvaltimotautiin. Lista pitenee koko ajan.

Esimerkiksi riittämätön kuitujen syönti ja pitkään jatkunut stressi horjuttavat suolistobakteerien tasapainoa. Bakteerit käyttävät kuituja ravinnokseen, ja ilman niitä ne nääntyvät. Stressaantuneena puolestaan suolistossa virtaavan veren määrä vähenee ja immuunijärjestelmä kuormittuu.

Valitettavasti huonosti voivan suoliston murinakieltä voi olla vaikeaa ymmärtää.

– Yleisin ongelma on se, että ihmiset eivät kuuntele suolistoaan, sanoo kansainvälisen bestsellerin Suoliston salaisuus – kaikki kehomme keskeisestä elimestä (Otava) kirjoittanut saksalainen tutkija Giulia Enders.

Kuuntele näitä suoliston viestejä

Miten sitten voisi kuunnella paremmin suoltaan? Endersillä on kaksi neuvoa.

Ensimmäinen on kuulostella oloaan aterian jälkeen, jolloin ohutsuoli on ottanut ravintoaineet talteen. 

Toista viestiä joutuu odottelemaan hieman pidempään.

– Vessaan meneminen on kuin tekstiviestin saaminen suoleltasi, Enders sanoo.

Riittävä ravintokuitujen saanti sekä stressinhallinta todennäköisesti tekevät suolistolta saaduista viesteistä miellyttävämpiä.

Lue myös: Pöntössä näkyy, mitä suolistossa tapahtuu – tunnetko ulosteen seitsemän eri tyyppiä?

Veriulosteesta tulee aina kertoa lääkärille

Suolen toiminnasta kannattaa kertoa lääkärille aina, jos ulosteessa on verta. Myös yhtäkkiset muutokset ulosteen koostumuksessa, äkillisesti alkanut ummetus ja pitkään jatkunut ripuli tai vatsakivut voivat kertoa jostakin vakavammasta. Ne voivat olla oireita esimerkiksi suolistosyövästä, joka on Suomen kolmanneksi yleisin ja yhä yleistyvä syöpä.

Tietyn ruoan syömisen jälkeen iskevä paha olo voi puolestaan olla merkki intoleranssista, jonka voi selvittää testillä.

Suolistosta ja sen vaikutuksista terveyteen tiedetään koko ajan enemmän. Aliarvostettu elin on kiivaan tutkimuksen kohde, mutta uusimmasta tiedosta hyötyvät muutkin kuin tutkijat. Enders suosittelee ihmisiä vierailemaan Heurekassa, jonka uusi Suoliston salaisuus -näyttely perustuu hänen kirjoittamaansa kirjaan.

LUE MYÖS: Suolistobakteereista huolehtiminen voi taata pitkän ja terveen elämän – ”toisten aivojemme” tutkija kertoo, miten se onnistuu: "70 prosenttia kaikista kuolemista liittyy elämäntapoihin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat