Kaapatun romaninaisen tapauksessa annettu lievä kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden tuomiota on pidetty yleisen oikeustajun vastaisena. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen rikosoikeuden professorin mukaan lievän tuomion taustalla tuntuu olevan asianosaisten romanitausta.
Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Jussi Tapanin mukaan kohutusta tuomiosta löytyy viitteitä asiasta.
– Tuomiossa ei sanota suoraan, että selitys on romanikulttuuri, mutta siitä on viitteitä. Tuomiossa todetaan kyllä, ettei niin sanottu pakkoavioliitto kulttuurisillakaan perusteilla ole Suomen oikeusperiaatteiden mukaista, mutta kuitenkin samanaikaisesti otetaan huomioon sukutausta, ja miten asianosaiset elivät, Tapani perustelee väitettään.
Lisäksi tuomioon on Tapanin mukaan otettu mukaan vastaajan eli rikoksesta tuomitun selitys, jonka mukaan hän oli solminut tytön kanssa romaniavioliiton.
Tapani keskusteli Huomenta Suomessa Suomen oikeuslaitoksen tuomioasteikoista yleisemminkin MTV:n Vinkkimiesten eli rikostoimituksen esimies Jarkko Sipilän ja toimittaja Pekka Lehtisen kanssa.
Kolmikko pohti, miksi tuomioasteikon ylintä kolmannesta ei juurikaan käytetä.
– Huono selitys on se, että se on varattu tällä hetkellä huumausainerikoksille, Tapani naurahtaa, mutta vakavoituu ja jatkaa.
– Se ei ole selitys, eikä ole myöskään varallisuus. Vankien ylläpito on hyvin kallista, joten se voi olla yksi selitys, hän pohtii.
Tapanin henkilökohtaisen näkemyksen mukaan henki, terveys ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus ovat perustavalaatuisia oikeuksia, minkä pitäisi näkyä myös tuomioissa.
– Niiden pitäisi olla rikosoikeuden ytimessä ja sen pitäisi näkyä myös rangaistuksen määräämisessä oli tekoväline sitten mikä tahansa, Tapani toteaa.
Lehtinen kummastelee härskistä väkivallasta annettavia laimeita tuomioita verrattuna huumausainerikosten tuomioihin.
– Huumausainerikoksista napsahtelee 12-13 vuotta, mutta jos ajatellaan törkeiden pahoinpitelyiden tuomioita, saa tehdä melkein mitä tahansa, eikä päästä edes puoliväliin tuomioasteikkoa. Tulee vain kahta-kolmea vuotta, Lehtinen arvostelee.