Asiantuntija: Macronin voitto voi olla haaste Suomen EU-politiikalle

5:34img
Julkaistu 08.05.2017 08:36(Päivitetty 08.05.2017 20:01)

MTV UUTISET - STT

Ranskan vaalitulos on hyvä uutinen EU:lle, mutta saattaa tuoda haasteita Suomen EU-politiikalle, arvioi tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

Päivitetty 8.5.17 klo 20.00: Juttuun lisätty video Aunesluoman vierailusta Seitsemän uutisissa.

– Varsinkin jos Emmanuel Macron saa parlamentin taakseen ja kykenee muodostamaan vahvan hallituksen, se vahvistaa Ranskaa EU:n jäsenvaltiona ja antaa mahdollisuuksia unionin toiminnan kehittämiseen, Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Aunesluoma sanoo STT:lle.

Se suunta, johon Macron haluaa unionia viedä, ei kuitenkaan välttämättä ole Suomelle mieluinen.

– Macronin ohjelmassa suhtaudutaan hyvin myönteisesti EU:n integraation syventämiseen, sitä pidetään jopa välttämättömänä esimerkiksi EU:n yhteisen budjetin muodossa. Siitä voi seurata haasteita Suomen EU-politiikalle, joka on ollut pidättyväisempää monissa kysymyksissä, joissa Macron olisi valmis menemään paljon pidemmälle.

Vahva voitto on Macronin valtti parlamenttivaaleissa

Liki valmiin ääntenlaskun mukaan Macron voitti presidentinvaalit yli 66 prosentin äänisaaliilla. Aunesluoman mukaan selvä vaalivoitto antaa Macronille hyvät lähtökohdat ensi kuun parlamenttivaaleihin.

Macronin mahdollisuuksia olla vahva presidentti on kyseenalaistettu, koska hänen hiljattain perustetulla En Marche -liikkeellään ei ole entuudestaan yhtään parlamenttiedustajaa. Presidentti tarvitsee uudessa parlamentissa enemmistön taakseen, jotta pystyy ajamaan läpi haluamiaan uudistuksia.

Aunesluoma pitää merkillepantavana, että iso osa sosialistipuolueen äänestäjistä siirtyi toisella kierroksella Macronin kannattajaksi.

– Se oli Macronille hyvä uutinen parlamenttivaaleja ajatellen. Hän tarvitsee vanhan, perinteisen puolueen kannattajia taakseen menestyäkseen niissä, Aunesluoma sanoo.

Macronin haastajan, oikeistopopulistien Marine Le Penin noin 34 prosentin kannatus kertoo Aunesluoman mukaan siitä, että nationalistinen oikeistopopulismi on vakiintunut osaksi Ranskan poliittista kenttää.

– Se on ollut jo pitkään osa Ranskan poliittista järjestelmää, mutta nyt siitä tuli iso poliittinen liike. Le Pen tai ainakin Kansallinen rintama -puolue on jatkossakin merkittävä tekijä Ranskan politiikassa.

 10:39img

4:55img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa