Asiantuntija Trumpin mahdollisesta salamurhayrityksestä: "Ehdottomasti tätä tullaan käyttämään kampanjoinnissa"

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump joutui mahdollisen salamurhayrityksen kohteeksi sunnuntaina Floridassa.

Republikaanien presidenttiehdokkaan ja entisen presidentin Donald Trumpin mahdollinen tuorein salamurhayritys nousee vaalikampanjoinnin keskiöön, arvioi MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen. Epäilty 58-vuotias Ryan Wesley Routh tuotiin tänään oikeuden eteen Floridassa.

Karppisen mukaan Yhdysvalloissa ollaan järkyttyneitä tapahtuneesta ja moni ei ole päässyt yli edellisestä salamurhayrityksestä. Karppinen sanoo järkyttyneen Trumpin kiitelleen salaista palvelua nopeudesta.

– Kyllähän tämä antaa surullisen kuvan Yhdysvalloista ja Yhdysvaltojen aseväkivallasta, mutta myös poliittisesta väkivallasta.

Karppinen uskoo, että tapaus tulee vaikuttamaan vaalikampanjointiin. Trump on itse sanonut, että tapaus tekee hänestä päättäväisemmän.

– Onkin mielenkiintoista nähdä miten hän tulee ampumista käyttämään kampanjoinnissaan. Edellisen ampumisen jälkeen hän oli hetken aikaa sovittelevampi, mutta lopulta ja viimeksi viime viikolla hän syytti siitä demokraatteja ja Kamala Harrisia.

– Trump aikoo jatkaa kampanjointiaan normaaliin tapaan ja hänellä on tällä viikolla tapahtumia Michiganissa sekä New Yorkissa.

Tapausta tullaan käyttämään vaalikampanjoinnissa

Ulkopoliittisen instituutin johtava asiantuntija Charly Salonius-Pasternak vieraili Seitsemän uutisissa. Hän pitää epätodennäköisenä sitä, että Trumpin epäillyllä salamurhayrityksellä olisi vaikutusta Trumpin kannatukseen suuntaan tai toiseen.

– Mutta ehdottomasti tätä tullaan käyttämään kampanjoinnissa eri tavoin. Nyt jos on selvää, että kyseinen henkilö on kannattanut Kamala Harrisia, niin varmasti sitä tullaan käyttämään.

Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvalloissa on aseiden ja poliittisen väkivallan pandemia. Hän ei olisi yllättynyt, mikäli Trump yrittäisi kerätä kampanjarahaa tapauksella

– Ruvetaan myymään T-paitoja ja muuta. Muistutetaan ihmisiä tästä.

Hänen mukaansa kuitenkaan vaalien lopputulokseen ei olisi kuitenkaan vaikutusta juuri tällä ampumisella.

Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvalloissa poliittinen väkivalta ei ole vierasta. Hänen mukaansa koventunut retoriikka saattaa johtaa sanoista tekoihin.

– Tosiasia on se, että Yhdysvalloissa lähes kuka tahansa saa ostaa aseen. Kouluissa voidaan ampua lähes viikoittain ja kuukausittain, mutta mitään ei tehdä. Nyt kun se on osunut politiikan ytimeen, niin tehdäänkö mitään. Itse epäilen, hän lopettaa.

Lue myös:

    Uusimmat