Suomalaisprofessori: Trump voittaa vaalit

Trump kehottaa tämän viikon puoluekokouksessa kansakuntaa yhdistymään taakseen, arvioi professori.

Poliittisen historian professori Markku Ruotsila pitää selvänä, että salamurhayrityksestä selvinnyt Donald Trump voittaa marraskuussa Yhdysvalloissa pidettävät presidentinvaalit.

Trump valitaan republikaanipuolueen viralliseksi ehdokkaasi tänään maanantaina alkavassa puoluekokouksessa.

Trumpin osakkeet olivat jo ennen viikonlopun salamurhayritystä vahvassa kurssissa presidentti Joe Bidenin esiinnyttyä heikosti vaaliväittelyssä, minkä seurauksena useat demokraattipuolueen edustajat ovat vaatineet Bidenia luopumaan ehdokkuudesta.

Butlerin kaupungissa Trumpin ammutut laukauset olivat lopullinen niitti Bidenin mahdollisuuksille jatkaa presidenttinä ensi vuonna, Ruotsila uskoo.

– Kyllä demokraatit varmasti tajuavat, ettei heillä ole mahdollisuuksia voittaa näitä vaaleja. Se on käytännössä mahdotonta, sanoo LCC International Universityn professori Ruotsila Huomenta Suomessa.

– Joku ihan pieni mahdollisuus voi olla, jos jotain käsittämätöntä tapahtuu. Hyvin moni johtava demokraatti on kuitenkin nimettömästi alkanut jo puhua, että nyt kannattaa luopua toivosta ja keskittyä siihen, että edes senaatin niukka enemmistö säilyisi, hän jatkaa.

"Ruumiissaan sovittanut kansakunnan synnit"

Ruotsilan mukaan "realistisesti maailmaa katsovat" demokraatit ymmärtävät, että Yhdysvallat on nyt käännekohdassa ja se ei heitä tässä kohtaa hyödytä.

Samaan aikaan republikaanipuolue on ilmoittanut, että tämän viikon puoluekokouksen teemat uusitaan kokonaan. Trump puolestaan itse totesi, että hänen tuleva puheensa meni luotien myötä uusiksi.

– Tämä on järisyttävä tapaus Yhdysvaltojen modernissa historiassa. Trumpilla on ainutlaatuinen mahdollisuus, johon hän tulee puoluekokouksessa tarttumaan, Ruotsila sanoo.

– Trump kehottaa kansakuntaa yhdistymään nimenomaan hänen taakseen. Hän on se uhri tässä ja omassa ruumiissaan tavallaan sovittanut kansakunnan synnit, hän jatkaa.

Luodin osuttua Trumpin oikeaan korvaan verta vuotava Trump nosti salaisen palvelun agenttien ympäröimänä nyrkin ilmaan ja huusi useita kertoja "taistele" yleisölleen.

– Trump tarjoaa ulospääsytietä tästä jo kauan jatkuneesta raastavasta kahtiajaosta, raivon ja väkivaltaisuuden noidankehästä. Tullaanko tarjoukseen tarttumaan, on toinen asia, Ruotsila sanoo.

"Vain ajan kysymys"

Viime yön puheessaan presidentti Biden mainitsi Trumpin salamurhayrityksen lisäksi erinäisiä viime vuosien tapauksia, joiden on niin ikään katsottu olleen esimerkkejä poliittisesta väkivallasta.

Biden listasi muun muassa Trumpin kannattajien vuoden 2021 loppiaisena tekemän kongressitalohyökkäyksen, vaalivirkailijoiden pelottelun sekä edustajainhuoneen entisen demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin aviomieheen kohdistuneen hyökkäyksen.

Ruotsilan mukaan salamurhayritys katkaisi Bidenin koko vaalikampanjan keihäänkärjen.

– Demokraattipuolueen koko sanoman ytimessä on kahdeksan vuotta ollut vihankylvö kaikkea trumpilaisuutta ja Trumpia itseään kohtaan. Hänet on esitetty uhkana demokratialle. Hän on fasisti, rasisti, natsi ja niin edelleen, Ruotsila toteaa.

– Litaniaa on toistettu kauan ja se sai huipentumassa salamurhayrityksessä. Oli vain ajan kysymys, milloin vihankylvö yllyttää jonkin yksittäisen ihmisen toimimaan. Demokraateilla on hyvin suuri ongelma jatkaa jo valittua vaalisanomaa, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat