Asiantuntija Suomen edustalla sijaitsevasta historiallisesta Suursaaresta: ”Mukava paikka pystyttää tiedusteluvälineitä”

1:04imgAsiantuntija Suomen edustalla sijaitsevasta Suursaaresta: ”Mukava paikka pystyttää tiedusteluvälineitä”
Julkaistu 15.03.2023 19:36
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Suomen Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen on pohdittu, ja pelättykin, että Venäjä aktivoituu Suomenlahden itäosassa sijaitsevalla Suursaarella. Sinne on viime vuosina rakennettu muun muassa uusi tutka-asema.

Suursaari kuului ennen sotia Suomelle ja oli muun muassa suosittu turistikohde. 

Pituudeltaan Suursaari on noin 11 kilometriä. Lähimpänä Suursaari on Kotkaa, noin 40 kilometrin päässä. Helsinkiin on matkaa noin 110 kilometriä ja Tallinnaan Viroon noin 140 kilometriä.

Suursaari kuului 1930-luvulla Suomelle ja tuolloin saarella kukoistivat kasino, luonto ja matkailu.

– Saarelaiset saivat tuolloin pääelinkeinonsa kalastuksesta ja hylkeenpyynnistä, historioitsija Mikko Meronen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Saari jäi Neuvostoliiton haltuun talvisodassa. Sen jälkeen Suursaari vaihtoi omistajaa muutamaan kertaan.

Nykyään Suursaari on suljettua Venäjän sotilasaluetta. Sinne on rakenettu kopterikenttä ja siellä toimii eri tulkintojen ja satelliittikuvien mukaan tutka-asema.

Tätä nykyä saarella ei Merosen mukaan ole vastaavaa strategista merkitystä, kuin sotien aikaan.

– Varsinaisessa taistelutilanteessa sillä ei ehkä ihan niin suurta merkitystä nykyään ole, mutta on se tietenkin mukava paikka pystyttää kaikenmoisia tiedusteluvälineitä ja  muita tällaisia laitteita. Ehkä siitä on Venäjälle enemmän hyötyä tällaisessa jännittyneemmässä tilanteessa kuin mitä sitten olisi tämän päivän taistelutlanteessa, Meronen arvioi.

Katso koko keskustelu alla olevalta videolta.

7:23img

Tuoreimmat aiheesta

Viiden jälkeen