Yrittäjät ja elinkeinoelämä eivät usko, että hallitus ehtii tehdä kautensa aikana merkittäviä, uusia työllisyystoimia. Hallitus lykkäsi budjettiriihessä 110 miljoonan euron työllisyyspäätökset ensi helmikuulle.
Rakenteilla ei olisi enää uusia työllisyyspäätöksiä. Näin elinkeinoelämä ja yrittäjät tulkitsevat hallituksen päätöstä lykätä 110 miljoonan euron työllisyyspäätökset helmikuulle.
– Valitettavasti hallitus sortui taas lykkäämään työllisyyspäätöksiä. Tässä haiskahtaa vähän ajanpeluu, jonka tarkoituksena on se, ettei näitä päätöksiä tarvitse tehdä ollenkaan. Jos hallituksen päätöstä ei ehditä antaa eduskunnalle, aika loppuisi kesken ja tämä lienee joidenkin tavoitekin, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo.
– Hallitus näyttää lykkäävän ja lykkäävän työllisyystoimia ja kun vaalikausi on lopussa todetaan, ettei enää ehditä tekemään. Työttömyysturvaa olisi uudistettava, pakallista sopimista edistettävä ja oppisopimusjärjestelmä tehtävä toimivaksi, totesi puolestaan Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen MTV:n uutisaamussa perjantaina.
Hallituksen pöydällä on helmikuussa näillä näkymin työttömyysturvan euroistaminen eli ansiosidonnaisen ehtoihin vaikuttaisivat tulot tehtyjen työtuntien sijaan. Tämä voi heikentää pienituloisten asemaa, koska paremmin tienaavat saisivat vaadittavat eurorajat helpommin täyteen.
Esimerkiksi SAK:ssa uskotaan ja pelätään, että tällaisia päätöksiä myös syntyy.
– Hallitushan asetti nyt aikataulun helmikuulle. Alkuperäinen aikataulu oli hallituskauden loppuun. Täsmennetty aikataulu auttaa. Pelkään kyllä, että päätökset johtavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukseen ja sitä SAK ei toivo, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo.
Hallitus saa myös kiitosta
Kiitosta hallitus saa siitä, että se yrittää ratkoa monta yritystä vaivaavaa työvoimapulaa.
– Hallituksen ratkaisut työperäisen maahanmuuton edistämisestä ovat kannatettavia. Ja mitä nopeammin ne saadaan toteutettua, sitä nopeammin työvoimapula helpottaa, EK:n Rantahalvari sanoo.
Helmikuussa selviää saako hallitus lisää moitteita tai kiitoksia työllisyyspäätöksistä.