Jos sote-uudistus toteutetaan täysin markkinaehtoisesti, on vaarana, että julkinen terveydenhoito näivettyy, kertoo johtaja Raimo Kekkonen Lohjan sairaanhoitoalueelta. Hän uskoo monituottajamallin toimivan, jos se tapahtuu itsehallintoalueen kontrollissa.
– Markkinat eivät saa johtaa toimintaa, hän korostaa.
Kekkonen kertoo, että esimerkiksi erikoissairaanhoidon puolella on jo saatu hyviä kokemuksia palveluiden ostamisesta yksityiseltä sektorilta. Hän kuitenkin korostaa laadun ja hinnoittelun tarkan määrittelyn merkitystä.
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on taas huolissaan kansalaisten yhdenvertaisuudesta.
– Ruotsissa jonot ovat lyhentyneet potilas valitsee -mallin myötä. Kuitenkin terveys- ja hyvinvointierot ovat kasvaneet.
Hän korostaakin, että sote-mallia kehitettäessä on se tehtävä Suomeen sopien.
Suomen sote-malli sisältää nimensä mukaisesti terveyspalveluiden lisäksi myös sosiaalipalvelut. Näin ei ole esimerkiksi Ruotsin järjestelmässä.
Alanko-Kahiluoto näkee asiassa sekä hyviä ja huonoja puolia. Toisaalta on niin, että kun yksityinen puoli hoitaa myös sosiaalipalveluita, onnistuu sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio paremmin. Ihmiset monesti tarvitsevat kummankin tahon palveluita, minkä vuoksi niiden saumattomuus on tärkeää. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, miten sosiaalipalveluiden hinnoittelu tapahtuu yksityisellä sosiaalipuolella.
– Monenlaista tukevaa perhettä auttaessa ei voida katsoa sitä, millainen lasku tulee. Jos palveluita lähdetään pilkkomaan, ongelmat monimutkaistuvat ja niistä tulee yhteiskunnalle ja inhimillisestikin kalliita, hän toteaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Päivystyssairaaloiden uudistus ei riski
Kekkonen ei näe päivystyssairaalojen uudistusta riskinä, jos se tehdään oikein.
– Kahdentoista täyden palvelun päivystysyksikköä kuulostaa ihan hyvälle, mutta niiden lisäksi tarvitaan näitä satelliittipäivystysyksiköitä. Suomeen tulee kuitenkin 24 tunnin päivystysyksiköitä enemmän kuin 12 kappaletta, hän toteaa.
Hänen mukaansa näihin satelliittipäivystysyksikköön voi mennä perusvaivoissa, kun taas täyden palvelun yksiköitä tarvitaan vakavimmissa vaivoissa, kuten monivammapotilaiden, hyvin vakavan verenvuodon tai liotusta vaativan vaikea neurologiset tilanteet kohdalla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Ovatko sote-alueet liian heikkoja?
Alanko-Kahiluoto on huolissaan siitä, ovatko sote-alueet liian pieniä hoitamaan velvoitteensa.
– Jos asiantuntijoita olisi kuultu, olisivat sote-alueet vahvempia ja asiakkaat yhdenmukaisemmassa asemassa, hän toteaa.
Alanko-Kahiluoto korostaa, että uudistuksella haettuja säästöjä saadaan parhaiten sillä, että sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perus- ja erikoissairaanhoito integroidaan mahdollisimman hyvin.
– Ihmiset tulee saada hoidettua oikea-aikaisesti. Nykyään kuluja tulee siitä, että me pallottelemme ja siirrämme vastuuta, jonka aikana myös ongelmat kasaantuvat ja pahenevat, hän sanoo.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.