Professori Ville Valtonen kritisoi energiatiiviitä taloja. Valtosta huolettavat myös rakennusmateriaalit, joita ei tutkita kunnolla.
Professori Ville Valtonen kertoo Vantaan Sanomille, ettei usko nykyihmisten olevan aiempaa herkempiä homeelle.
Muun muassa infektiosairauksien klinikan ylilääkärinä työskennelleen Valtosen mielestä syynä sisäilmaoireisiin voi pitää energiatiivistä ja huonolaatuista rakentamista sekä kosteusvaurioita. Valtosta huolettavat myös rakennusmateriaalit, joita ei tutkita kunnolla.
– 1970-luvulla alettiin rakentaa energiatiiviitä taloja, jotka ovat lääkärille sama asia kuin myrkkytalot, Valtonen sanoo Vantaan Sanomissa.
– Rakennusvaiheessa rakenteisiin mahdollisesti jäänyt kosteus, tai vuodot myöhemmin rakennuksen elinkaaren aikana, johtavat usein homeen pesiytymiseen rakenteisiin, koska kosteutta ei saada riittävästi kuivatettua pois. Monet esimerkiksi kipsiä sisältävät kostuneet rakennusaineet jo yksinään voivat erittää ympäristöön monia myrkyllisiä yhdisteitä.
Toinen ongelma ovat 1980-luvulla yleistyneet kipsilevyt, joihin on lisätty booria paloturvallisuuden parantamisesti. Boori on ongelmallista, koska se edesauttaa myrkyllisten homesienten pesiytymistä kosteisiin levyihin. Näin levyistä voi vapautua vaarallisia myrkkyjä sisäilmaan.
Valtosen mukaan ongelmia aiheuttaa myös nykyrakentaminen, jossa aikataulu ei jousta. Esimerkiksi hän nostaa muovimatot, jotka asennetaan märän lattiavalun päälle.
Lähde: Vantaansanomat.fi