Kiinteistölakimies Group Oy varoittaa tiedotteessaan, että vanhoissa rakennuksissa vedeneristeenä käytetty kivihiilipiki on vaarallista. Kyseessä on syöpävaarallinen eriste, joka on poistettava, jos sitä asuntoa remontoidessa löytyy.
Kivihiilipien löytyminen saattaa johtaa jopa asuntokaupan purkuun.
Lue myös: Ethän yritä lämmittää jäätyneitä vesiputkia näin? Palomies Harrilta painava varoitus leimahtavasta riskistä
Terveydelle vaarallista
Kivihiilipiki on terveydelle haitallista. Sen sisältämistä sadoista yhdisteistä ongelmallisimpia ovat polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet.
PAH-yhdisteitä voi päästä rakenteista huoneilmaan ilmavirtausten tai -vuotojen mukana tai kaasumaisesti lattian ja sokkelin läpi.
– Kivihiilipiki PAH-yhdisteineen on erittäin ongelmallista terveydelle, koska se voi imeytyä ihon läpi koko elimistöön ja aiheuttaa syöpää. Tämän vuoksi kivihiilipiki on poistettava kokonaan, kertoo Kiinteistölakimies Groupin konsernijohtaja Henri Alinen tiedotteessa.
Kun lähdetään poistamaan kivihiilipikeä sisältäviä eristeitä, ilmaan vapautuu epäorgaanisia ja orgaanisia yhdisteitä. Hiukkasmaiset PAH-pitoisuudet voivat työilmassa nousta hyvinkin haitallisiin pitoisuuksiin. Tiedotteessa muistutetaan, että myös höyrymäisten ainesosien pitoisuudet saattavat olla merkittäviä.
Remontoijan kontolla selvittää asia
Kun rakennusta lähdetään korjaamaan, on remontoijan velvollisuus selvittää, onko purettavissa rakenteissa asbestia tai kivihiilipikeä tai muita terveydelle vaarallisia yhdisteitä.
Asianmukaiset purkutyömenetelmät ja jätteen käsittelypaikka valitaan selvitysten perusteella.
Näin PAH-yhdistemateriaalin poistaminen käytännössä tapahtuu
PAH-yhdisteitä sisältävä materiaali pitää poistaa osastoidussa ja alipaineistetussa tilassa. Pölyn leviäminen muualle pitää estää.
Alipaineistuksessa käytetään samanlaisia koneita ja tehoja kuin asbestipurkutyössä. Suodattimien on oltava mikrosuodattimia.
Alipaineistajat pitää varustaa aktiivihiilisuodattimilla, jos suodatusilma on kierrätettävä takaisin sisätilaan.
Muista myös nämä asiat
PAH-yhdistetiä sisältävä materiaali pitää poistaa niin, että pölyä irtoaa ja leviää mahdollisimman vähän.
Kiinteistöyritys antaa ohjeistuksia myös suojavarusteista: käytössä pitää olla haalarit ja käsineet, jotka ehkäisevät pölyn kulkeutumista iholle. Lisäksi on käytettävä kokonaamarillista hengityksensuojainta, luokaltaan vähintään A2/P3. Hengityksensuojaimen pitää olla eristävä tai moottorilla ahdettu.
Näin toimit jätteiden kanssa
Tiedotteessa ohjeistetaan pakkaamaan kivihiilipien poistamisesta aiheutuneen jätteet voidaan varastoida lujissa muovisäkeissä tilapäisesti osastoituun tilaan ja siirtää konttiin tai vaihtolavalle poiskuljetusta varten.
Jätteiden oikeanlainen käsittely pitää selvittää ympäristöviranomaiselta. Jätteen PAH-pitoisuus ratkaisee sen, sijoitetaanko ne joko kaatopaikalle vai hävitetäänkö se ongelmanjätekäsittelyssä.
Tiedotteessa muistutetaan, että kivihiilipikeä ei saa päästää pohjaveteen.
Lue myös: Patterista syttynyt palo roihutti rintamamiestalon asuinkelvottomaksi Lieksassa
Asunto- tai kiinteistökaupan virheen mahdollisuus
Kivihiilipikilöydös voi oikeuttaa hinnanalennukseen tai kaupan purkuun seuraavissa tapauksissa: mikäli asunto on ostettu enintään kaksi vuotta sitten ja kiinteistö eli omakoti-, paritalo tai mökki enintään viisi vuotta sitten.
– Jos kivihiilipikeä löydetään talon rakenteista, oleellista on, aiheuttaako se terveyshaittaa asukkailleen. Terveyshaittaa ei aiheudu pelkästään siitä, että kivihiilipikeä tai esimerkiksi asbestia on asunnossa, vaan muun muassa ilmayhteys rakenteesta sisätiloihin on ratkaisevassa asemassa. Terveyshaitan olemassaolo on näytettävä tutkimuksin, Alinen kertoo.
Asumisen estävä terveyshaitta on yleensä kiinteistön laatuvirhe, jos esimerkiksi ostaja on kiinteistön kunnosta tai arvosta saamiensa tietojen perusteella voinut perustellusti edellyttää, että kaupan kohteena oleva rakennus soveltuu välittömästi asumiseen.
Kiinteistölakimies Group muistuttaa tiedotteessaan, että jos epäilys asunto- tai kiinteistökaupan virhetilanteesta herää, kannattaa asiaa alkaa pikimmiten selvittää asiantuntijoiden kanssa.
2:46