Eeva Lehtimäen kommentti: Markkinat koronapanikoivat – myös Suomen hallitus tarvitsee kohta muutakin kuin käsidesiä ja saippuaa

8:39img
Koronaviruksen leviäminen hermostutti pörsseissä jo helmikuun viimeisellä viikolla, katso Uutisaamun 27. helmikuun keskustelu aiheesta.
Julkaistu 04.03.2020 11:45
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Kuka pelkää koronaa? Viime viikkojen perusteella virus on herättänyt voimakkaimmat reaktiot ja pelot markkinavoimissa ja yrityksissä, kirjoittaa yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Ainakin toistaiseksi Suomessa viranomaiset, poliitikot ja tavalliset kansalaiset ovat suhtautuneet maailmanlaajuiseen virukseen viileän maltillisesti. Ota rauhallisesti ja muista pestä kädet.

Tänään OP antoi ensimmäisen kovan luokan myrskyvaroituksen, kun se laski tämän vuoden talousennustettaan Suomelle. Uuden arvion mukaan talouskasvu jämähtää tasan nollaan tänä vuonna  ja syynä ovat koronaviruksen vaikutukset nimenomaan vientivetoiseen Suomeen.

Lue myös: Finnair aloittaa neuvottelut koko henkilöstönsä lomauttamiseksi – lentoja perutaan ympäri maailmaa

OP laskee ennustettaan Suomen talouskasvusta koronaviruksen takia

Myös muissa finanssitaloissa ja ennustelaitoksissa harotaan hiuksia ja mietitään, miten paljon korona voi nakertaa muutenkin vaatimattomia kasvulukuja. Talousanalyytikkojen pöydällä pyörii monenlaisia malleja koronan vaikutuksista, eivätkä hurjimmat skenaariot välttämättä päädy edes julkisuuteen.

Lisää arvioita koronataloudesta on luvassa lähiviikkoina. Esimerkiksi Danske Bank kertoo oman arvionsa koronan vaikutuksista talouteen 10. maaliskuuta.

OP:n tällä hetkellä huonoimman skenaarion mukaan Suomelle tärkeän Kiinan talouskasvu jäisi vain viiteen prosenttiin, eikä palautuisi aiemmin arvioidulle tasolle. Tämä tarkoittaisi, että Suomen talous painuisi taantumaan tänä vuonna, eikä välttämättä toipuisi edes ensi vuonna. Tämä tarkoittaisi työllisyysasteen heikkenemistä.

Koronapaniikkia markkinoilla, epävarmuus jatkuu

Viruksen leviäminen Eurooppaan on syössyt kursseja alas finanssikriisin malliin, yritysten hankintaketjut sakkaavat, lentoyhtiöt peruvat lentojaan, henkilökuntaa lomautetaan, tehtaita on pidetty kiinni, tulosvaroituksia on luvassa.

Oudoimmillaan Corona-olut on kärsinyt bränditappioita, kun yhdysvaltalaiset kuluttajat kaihtavat juomaa. Paniikkimieliala on siis vallannut alaa.

New Yorkin pörssit päätyivät selvään laskuun, vaikka Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti eilen alentavansa ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä. Koronlasku ei siis rauhoittanut finanssimarkkinoiden koronapaniikkia. Myös EKP ja G7-maiden johtajat yrittivät eilen välittää malttiviestiä. Mutta niin kauan kuin virus etenee ja sairastuttaa ihmisiä, jatkuu markkinoiden hermostunut tempoilu.

Musta joutsen sai markkinat tunteelliseksi

Koronasta on tullut talouden musta joutsen, epätodennäköinen ja odottamaton tapahtuma, joka ei ole ennustettavissa ja jolla on valtava vaikutus. Epävarmuus ruokkii äkkiliikkeitä. Markkinavoimat ovat yllättävän tunteikkaita.

Lähiviikot näyttävät, miten nopeasti ja laajalle koronavirus leviää ja tarttuu. Rajumpien talousvaikutusten vuoksi myös Suomen hallitus voi joutua tarkistamaan talousarvioitaan.

Kehysriihen aikaan huhtikuussa koronatilanteesta tiedetään jo enemmän. Nollaan painuva talous, vientiyritysten murheet sekä heikkenevä työllisyys ovat ongelmia, joihin ei riitä enää viesti, että otetaanpa rauhallisesti siellä kansalaispuolella.

Hallituskaan ei voi loputtomasti pestä käsiään ongelmien edessä. Tarvitaan jotain saippuaa ja käsidesiä tehokkaampaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti