Rakennustyömaiden tehokkuutta voisi selvästi parantaa kehittämällä johtamista, sanovat MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat.
Aalto-yliopistossa tehdyn tuoreen väitöstutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta.
Rakennuttajien järjestön Raklin tekninen johtaja Mikko Somersalmi myöntää, että rakennusalan tuottavuudessa on haasteita.
Lue myös: Rakennusalalta viileää vettä kasvutoiveiden niskaan – "Mitäs sitten ensi vuonna rakennellaan?"
Tarvitaan kulttuurinen muutos
Keskustelussa mukana olleen Rakennusteollisuuden rakentamisen kehityksestä vastaavan johtajan Antti Aaltosen mukaan syitä on monia.
Yhtenä seikkana hän mainitsee työmailla ilmenevät ongelmat, jotka pitäisi pystyä ratkomaan jo suunnitteluvaiheessa.
– 80 prosenttia kustannuksista lukitaan jo siinä vaiheessa, kun teemme suunnitelmia eli työmaille jää aika vähän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen. Tehokkuus kärsii, kun joudutaan keskeyttämään työt ja ratkaisemaan ongelmia.
Lue myös: Helsinkiin nousee 32-kerroksinen pilvenpiirtäjä
Raklin Somersalmen mukaan keskeistä olisikin kehittää suunnittelua ja työnjohtoa, jonka myötä tuottavuutta voisi parantaa kymmeniä prosentteja.
– Keinoja on olemassa, mutta kulttuurista muutosta tarvitaan. Rakennustyömailla vähän niin kuin hyväksytään tehottomuus, eikä laiteta tarpeeksi painoarvoa sille, että rakennukset valmistuisivat ajoissa.
"Työmaa-aika voitaisiin puolittaa"
Rakennusteollisuuden Aaltonen arvioi, että työmaalla kuluvaa rakennusaikaa voitaisiin selvästi nopeuttaa.
Hän nostaa esimerkiksi betonikerrostalon valmistamisen.
– Se vaatii aikaa 13 tuntia per neliö arvoketjussa eli tunti suunnitellaan, kaksi tuntia esivalmistellaan tehtaassa ja kymmenen tuntia rakennetaan työmaalla. Aidosti uskon, että se työmaa-aika voitaisiin puolittaa.
10:14