Rakennusalalta viileää vettä kasvutoiveiden niskaan – asuntorakentaminen vaikeuksissa ainakin ensi vuoden

Suomen talouskehitykselle tärkeän rakennusalan toipuminen ei ole alkamassa lähiaikoina, kuten aiemmin on toivottu. Alalta on viime vuosina hävinnyt jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

Alan yritysten edunvalvoja Rakennusteollisuus kertoo toimitilarakentamisessa näkyvän pieniä piristymisen merkkejä, mutta asuntorakentamisessa käännettä ei odoteta edes ensi vuoden aikana.

– Asuntorakentamisen tuotanto ei käynnisty tänä tai ensi vuonna. Lisäksi tuettu asuntotuotanto putoaa ensi vuonna. Kysymys kuuluu, mitäs sitten ensi vuonna rakennellaan? Toimitilapuolella on valopilkkuja, mutta ei sinnekään ole merkittävää nousua luvassa. Kasvua voidaan nähdä, mutta matalalla tasolla, kertoo Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Moni muu ala pärjää Suomessa olosuhteisiin nähden siedettävästi, mutta suhdanteille ja korkealle korkotasolle herkkä rakentaminen on ollut suurissa vaikeuksissa. Rakentamisen heikko tilanne vaikuttaa suoraan ja epäsuoraan koko maan talouskehitykseen.

Työttömyys on lisääntynyt Suomessa tämän vuoden aikana kaikilla aloilla. Näin kertoo eläkeyhtiö Ilmarisen suhdanneindeksi, joka perustuu yli 60 000 yrityksen työntekijämääriin.

– Ilmarisen asiakasyrityksissä oli alkuvuodesta reilu 3 prosenttia vähemmän työntekijöitä. Pitkälle syksyyn mennään negatiivisella työllisyyskehityksellä.

– Suurimmat miinukset ovat tapahtuneet henkilöstövuokrauksessa ja rakentamisessa. Asuntorakentaminen on ollut pitkään heikossa kehityksessä.”

Toipuminen vie aikaa

Suomen talouskehitykselle tärkeän rakennusalan toipuminen ei ole näin lähdössä vielä käyntiin.

– Rakennusalan tilanne on edelleen hyvin vaikea. Tuotanto laskee koko vuoden ja työllisyys pitkälle ensi vuoteen. Loppu vuosi on meilläkin positiivinen sikäli, että miinusluvut voivat hieman pienentyä, mutta mitään käännettä tässä ei uskalla julistaa, Vihmo painottaa.

Rakentaminen ja koko Suomen talous tarvitsevat nyt Euroopan keskuspankilta ohjauskorkojen laskemista, mikä auttaisi investointien ja talouskasvun syntymistä.

– Ilman investointeja ei Suomen talous lähde nousuun. Toivottavasti odotukset korkojen laskusta toteutuvat, Ilmarisen Pölönen toteaa.

 

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat