Asiantuntijan neuvot kotitalouksille inflaation keskellä: Varteenotettavaa ottaa yhteys pankkiin ja neuvotella lyhennysvapaasta

Miten kuluttajat voivat sopeutua rajuun hintojen nousuun? 6:33
Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, miten kuluttajat voivat sopeutua rajuun hintojen nousuun.

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli Tilastokeskuksen mukaan sekä maalis- että huhtikuussa 7,9 prosenttia.

Huhtikuussa kuluttajahintoja nostivat vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, sähkön hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu. Edellisen kerran hintakehitys oli vastaavissa lukemissa 1980-luvun alkupuoliskolla.

Kuluttaja voi tiettyyn pisteeseen asti omilla edesottamuksillaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon se tosiasia kirpaisee, että eurolla saa vähemmän kuin ennen.

Vaikka inflaatio jyllää, niin jonkinlaisena positiivisena asiana voitaneen pitää sitä, että bensiinin, dieselin ja osakehuoneistojen hinnat halpenivat vuoden takaisesta.

Polttoaineen hinnasta huolimatta, laajemmassa kokonaiskuvassa edellisen kerran kuluttajahinnat nousivat samalla vauhdilla vuonna 1982.

"Varmasti joutuneet arvioimaan kulutustaan"

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Takuusäätiön toimitusjohtajan Juha A. Pantzarin mukaan suomalaisten kotitalouksien ostovoima on tällä hetkellä verrattain hyvällä tolalla.

Takuusäätiö on voittoa tavoittelematon sosiaalialan järjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä ja ratkaista kotitalouksien talous- ja velkaongelmia.

– Suurin osa ihmisistä pärjää aikalailla hyvin. Ovat varmasti joutuneet arvioimaan kulutustaan uudelleen. Voi olla, että tulevaisuudessa joudumme ylipäätään arvioimaan kulutustamme, kun maailma muuttuu. Täytyy hakea kestävämpiä tapoja elää, Pantzar pohtii.

Ukrainassa käytävä sota vaikuttaa tragediansa lisäksi myös sen taloudellisesta näkökulmasta suomalaistenkin kukkaroihin.

Herkimmillään inflaation havaitsee elintarvikkeiden hinnoissa. Hiljattain julkaistuun MTV Uutisten talouskyselyyn vastanneista peräti 44 prosenttia kertoi viimeksi kuluneen vuoden aikana tinkineensä ruokaostoksista.

Takuusäätiön toimitusjohtajan mukaan yksinkertaisimmillaan kannattaa tarkkailla omia ruokailutottumuksiaan.

– Olemme myös kuulleet kaupparyhmiltä, että ihmiset ovat vaihtaneet edullisempiin tuotteisiin. Eivätkä välttämättä jääneet edes niihin kauppojen omiin brändituotteisiin, vaan siirtyneet niistäkin halvempiin. 

Monille viime syksy ja talvi näyttäytyi erityisen tuskallisena vaikeasti ennakoitavien sähkön ja energian hintojen kannalta. Pantzarin mukaan nyt ollaan jo tilanteessa, jossa sähkösopimuksen kilpailuttaminen saattaisi onnistua.

– Luulen, että elämme nyt kevään [sähkö-] tukien jälkeistä aikaa siten, jossa katsotaan vähän sitä, mihin syksyn tilanne oikeasti kehittyy.

Lyhennysvapaasta neuvotteleminen varteenotettavaa 

Asuntolainojen korkojen nousu nostattaa monin paikoin hikikarpaloita ohimolle. Pantzarin mukaan pankin kanssa lyhennysvapaasta neuvotteleminen on tässä hetkessä varteenotettava vaihtoehto.

– Jos niitä lyhennyksiä sieltä vain kykenee neuvottelemaan. Tietysti olisi hyvä olla jonkinlainen ymmärrys siitä, että lyhennysvapaan saaminen ei pienennä sitä takaisinmaksuaikaa yhtään mihinkään, Pantzar muistuttaa.

– Voi olla, että joillakin on edessä se tilanne, että onko siihen nykyisen hintaiseen asuntoon varaa ja pystyykö siinä oikeasti asumaan.

Taloudellista joustoa kannattaa Pantzarin mukaan kuitenkin etsiä jostakin muualta , kuin asumisesta.

– Ei siinä kalliissa asumisessa kannata kuitenkaan pitkään roikkua.

Minkälaisia muita neuvoja takuusäätiön toimitusjohtaja antaa inflaatiosta selviämiseen ja mitä tarkoittaa esimerkiksi velkojen vyöryttäminen – katso vastaukset artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat