Asiantuntijat: Hakulaiteräjähdyksillä yksi iso vaikutus suomalaisten elämään – taskuräjähdystä ei pidä pelätä

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja noin 2800 loukkaantui Libanonissa, kun useat hakulaitteet räjähtivät yhtäaikaisesti. Pitääkö kansalaisten olla huolissaan?

Nokian entinen teknologiajohtaja Pertti Korhonen, kyberasiantuntija ja kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) sekä tietoturva-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen vastasivat hakulaiteräjähdyksestä heränneisiin kysymyksiin MTV Uutiset Livessä. 

Yksi keskustelua aiheuttanut kysymys kuuluukin, millainen riski on, että vastaava isku voitaisiin kohdistaa muihinkin laitteeseen? 

– Sanoisin että riski on nolla. Matkapuhelimessa ainoa teoreettisesti räjähtävä komponentti voisi olla akku, mutta akun toimintaa valvotaan reaaliaikaisesti todella tarkasti puhelimen ohjelmiston ja mikroprosessorin toimesta. Ei siinä myöskään ole mitään toimilaitetta, tai kytkintä, jolla akku saataisiin räjähtämään, Nokian entinen teknologiajohtaja Pertti Korhonen toteaa. 

Räjähdys vaatinut peukalointia

Korhonen arvioi myös, että hakulaiteräjähdyksessä on todennäköisesti käytetty erillistä panosta, joka on vaatinut laitteiden fyysistä peukalointia etukäteen. 

– Jos tämmöinen akku onnistuttaisiin oikosulkemaan, niin se ensin kuumenisi ja ehkä syttyisi tuleen. Tämmöinen videoilla nähty reaktio vaatisi pienen räjähdyspanoksen. 

Entinen teknologiajohtaja painottaa, että kuluttajalaitteiden tuotantoketju, ja laitteiden turvallisuus on erittäin tarkasti valvottu. Hän mainitsee myös, että ylipäätänsä ketjuun pääseminen olisi hyvin vaikeaa. 

– Joku voisi ajatella, että hankitaan laitteita kaupasta ja tehdään niihin virityksiä jälkikäteen, mutta en pidä sitä kovinkaan toimivana ratkaisuna, hän lisää. 

Haastattelussa alleviivataan, että turvatekniikat puhelimissa, sekä muissa elektronisissa laitteissa ovat luotettavia, eikä tämmöistä riskiä ole olemassa. Hakulaitteiden poikkeukselliseen räjähdykseen on vaadittu asiantuntijan mukaan ”jotain ylimääräistä”. 

– Aivan varmasti on ollut ylimääräistä, Korhonen summaa. 

"Luulisi vaikuttavan lentokenttien turvatarkastukseen"

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen arvelee räjähdyksen vaikuttavan ainakin lentokenttien turvatarkastuksiin. 

– Ei sillä, että minun puhelimessa olisi jotain vaarallista, mutta entä jos lennolla on joku muu arvokas henkilö ja signaali räjäyttää hänen puhelimen taskussa. Voi olla, että koko kone tulee alas. Oletan, että aivan varmasti lentokentillä tullaan taas kiristämään, ja todella tutkimaan laitteet jota koneeseen saa viedä, Järvinen arvioi. 

– Kyllä uskon, että kriittisillä laitevalmistajilla tämä tapaus tulee entisestään valvontaa ja tuotantolinjojen turvallisuutta tarkentamaan, kyberasiantuntija Jarmo Limnéll lisää.  

Katso alta koko MTV Uutisten erikoislähetys: 

Lue myös:

    Uusimmat