Hakulaitteet nousivat eilen otsikoihin kun ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja liki 2 800 haavoittui Libanonissa hakulaitteiden räjähdyksissä.
Hakulaitteet ovat teknisesti varsin yksinkertaisia laitteita, kertoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen MTV Uutisten erikoislähetyksessä.
– Se on ikään kuin yksinkertainen puhelin ilman puheominaisuutta eli siinä on vaan tekstiviestit yksi- tai kaksisuuntaisena.
Lue myös: Miksi Hizbollah käyttää hakulaitteita ja miten ne räjähtivät? Uhrien joukossa lapsia – tämä iskusta tiedetään
Hakulaite ei tarvitse toimiakseen matkapuhelinverkkoa, vaan se toimii vapailla taajuuksilla. Laitteiden lähettämiin viesteihin voi ulkopuolinen päästä käsiksi, mutta laitteessa ei ole edistyksellistä teknologiaa.
Hakulaitteita on myös hankala ellei jopa mahdoton jäljittää.
–Jos (liikenne) on yksisuuntaista, niin silloin niitä laitteitakaan ei voi jäljittää. Se on tavallaan turvallisempi kuin uudet mobiililaitteet, vaikka on vanhaa tekniikkaa, kertoo Järvinen.
Unkarilaisen alihankkijan valmistamia
Taiwanilaisen laitevalmistaja Gold Apollon mukaan eilen räjähtäneet hakulaitteet olivat unkarilaisen alihankkijan valmistamia.
Äärijärjestö Hizbollahin tilaamiin hakulaitteisiin tuli samanaikaisesti viesti, joka näytti siltä kuin se olisi järjestön johdolta, mutta se aktivoikin kussakin laitteessa olleen räjähteen.
Lue myös: Hakulaitteen räjähdys tallentui videolle kaupassa Libanonissa – näin mies rojahti maahan
Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin lähteiden mukaan Israel olisi piilottanut räjähteet hakulaitteisiin. Räjähdemateriaali oli asennettu kunkin hakulaitteen akun viereen, minkä lisäksi laitteisiin oli asennettu kytkin. Israel ei ole kommentoinut räjähdyksiä.
– Räjähtäminen on kyllä aika ekstremeä, mutta näköjään tässäkin totuus on uskomattomampaa kuin fiktio, Järvinen sanoo.
Tuhansille vammoja hakulaitteiden räjähdettyä – voiko iskun takana olla vielä jotain, mitä ei ole kerrottu? Katso koko erikoislähetys alta.
22:28