Hizbollahin johtaja Libanonin räjähdyksistä: Tämä on sodanjulistus

Libanonissa ainakin 37 ihmistä surmanneista räjähdyksistä on aloitettu tutkinta myös Hizbollahin sisällä.

Äärijärjestö Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah vannoi järjestön kostavan Israelille viestintälaitteiden räjähdykset, jotka surmasivat ainakin 37 ihmistä Libanonissa tällä viikolla.

Hän sanoi myös taistelun Israelia vastaan jatkuvan, kunnes sota Gazan kaistalla päättyy.

Nasrallah piti torstai-iltana ensimmäisen televisioidun puheensa räjähdysten jälkeen. Puheen esitti suorana ainakin qatarilainen al-Jazeera.

Hizbollahin johtaja myönsi järjestönsä jäsenten satojen viestintälaitteiden räjähdysten olleen "raskas isku", mutta hänestä ne lujittivat yhteenkuuluvuutta ja kasvattivat jäsenten taisteluhalukkuutta.

– Tämä teki meistä päättäväisempiä, vahvempia ja järkkymättömämpiä, Nasrallah vakuutti arabiasta englanniksi tulkatussa puheessaan.

Nasrallah kutsui räjähdyksiä sodanjulistukseksi sekä terrorismiksi, joka kohdistui myös siviileihin Libanonissa.

"Sisäinen tutkinta aloitettu"

Nasrallah sanoi, että räjähdyksistä on aloitettu tutkinta myös järjestön sisällä. Hän väitti, että Israelin tavoite oli surmata minuuteissa yli 4 000 Hizbollah-taistelijaa räjäyttämällä kauko-ohjauksella näiden viestintälaitteet. Tässä Israel ei kuitenkaan Nasrallahin mukaan onnistunut, sillä moni laite oli suljettu tai pois käytöstä.

Räjähdykset tapahtuivat kahdessa aallossa peräkkäisinä päivinä ennenäkemättömässä iskussa.

Ensin keskiviikkona ainakin 12 ihmistä sai surmansa Libanonin terveysministeriön mukaan, kun Hizbollahin jäsenten käyttämiä hakulaitteita räjähti samanaikaisesti eri puolilla Libanonia.

Torstaina alkoivat räjähdellä jäsenten radiopuhelimet, ja surmansa sai ainakin 25 ihmistä. Koska räjähdykset tapahtuivat summittaisissa paikoissa, kuoli niissä Libanonin terveysministeriön mukaan myös siviilejä, mukaan lukien lapsia.

Israel ei ole myöntänyt olevansa räjähdysten takana.

Räjähdykset levittivät pelkoa siviilienkin keskuudessa.

New York Timesin ja al-Jazeeran mukaan monet ovat tällä viikolla lakanneet käyttämästä tavallisia uudempia elektronisia laitteitaan peläten, että ne voivat räjähtää.

Medioiden mukaan ihmiset ovat ainakin väliaikaisesti hylänneet kännyköitään, vauvojen itkuhälyttimiä, kannettavia tietokoneitaan ja televisioitaan sekä irrottaneet aurinkopaneeliensa inverttereitä.

Al-Jazeera haastatteli myös tapahtumajärjestäjä Maria Bostanya, joka oli käskenyt työntekijöitään olemaan käyttämättä työradiopuhelimiaan hää- ja muissa juhlissa viestimiseen. Sen sijaan hän on ohjeistanut heitä käyttämään kännykän Whatsapp-sovellusta.

– (Radiopuhelimet) eivät välttämättä ole samanmerkkisiä, mutta emme todellakaan tiedä, mitä voi tapahtua, Bostany sanoi.

Libanonin pääministeri Najib Mikati vaati torstaina, että YK:n turvallisuusneuvoston tulisi vastustaa Israelin "teknologista sotaa" Libanonia vastaan. Turvallisuusneuvoston on määrä käsitellä räjähdyksiä perjantaisessa kokouksessaan.

Everstiluutnantti Petteri Viitanen arvioi MTV Uutisille, miten räjähteet päätyivät laitteisiin: 

 

Lue myös:

    Uusimmat