Tällainen on Israelin tiedustelupalvelu Mossad, jonka ansioluettelossa on salamurhia, ydinohjelman sabotaasi ja siepattu natsiupseeri

Israelin legendaarinen tiedustelupalvelu on ollut pienen valtion johdolle tärkeä työkalu, jonka pisin operaatio jahtasi Münchenin olympialaisten verilöylyyn osallisia. Matkan varrelle mahtuu myös pahoja epäonnistumisia.

Eri puolilla Libanonia tapahtuneista hakulaitteiden ja radiopuhelinten räjähdyksistä ei kulunut paljonkaan aikaa, kun epäilyt iskun tekijästä kohdistuivat Israeliin ja erityisesti sen tiedustelupalveluun Mossadiin. 

Tuhansien laitteiden peukalointi ja etälaukaisu on poikkeuksellinen isku, mutta Mossadin historiasta löytyy myös lukuisia muita erikoisia operaatioita. Monista niistä on myös tehty tunnettuja elokuvia.

Mossad on yksi Israelin kolmesta tiedustelupalvelusta sotilastiedustelu Amanin ja sisäiseen turvallisuuteen keskittyvän Shin Betin ohella. Organisaatio on varsin suuri: Mossadin palkkalistoilla arvioidaan olevan suoraan tai epäsuoraan noin 7 000 ihmistä.

Elektronisen tiedustelun ja peiteoperaatio-osaston lisäksi Mossadilla kerrotaan olevan muutaman kymmenen hengen salamurhaiskujoukko, jonka jäsenet voivat toimia sujuvasti ulkomailla muun muassa kaksoiskansalaisuuksien ja monipuolisen kielitaidon ansiosta.

Omien operaatioidensa ohella Mossadilla on ollut tärkeä rooli osana Israelin asevoimien ja erikoisjoukkojen toimintaa, kuten esimerkiksi kaapatun matkustajakoneen panttivankien vapautuksessa Entebben kentällä Ugandassa vuonna 1976.

Mossadin maine luotiin viimeistään vuonna 1960, kun sen agentit onnistuivat jäljittämään Argentiinaan toisen maailmansodan jälkeen Saksasta paenneen SS-upseeri Adolf Eichmannin. Eichmann oli yksi juutalaisten tuhoamiseen tähdänneen lopullisen ratkaisun pääarkkitehdeistä.

Mossadin ryhmä sieppasi Eichmannin ja piti häntä muutamia päiviä turvatalossa, kunnes hänet huumattiin ja vietiin El Al -lentoyhtiön koneeseen sairastuneeksi työntekijäksi naamioituna. Israelissa Eichmann oikeudenkäynnin päätteeksi tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin kesällä 1962.

Syyrian hallinnon sisäpiirissä 1960-luvulla

Argentiina oli tärkeässä roolissa myös Mossadin kuuluisimpana agenttina pidetyn Eli Cohenin tarinassa. 

Egyptissä syntynyt juutalaismies esiintyi Buenos Airesissa syyrialaisena liikemiehenä Kamal Amin Thaabetina ja muutti tarpeeksi suhteita solmittuaan vuonna 1962 takaisin "kotimaahansa".

Damaskoksesta hän välitti vuosina 1962–65 radiolla tärkeitä tietoja Israelin asevoimille ja pääsi niin lähelle vallan ydintä, että israelilaisvakoojan kerrotaan olleen vähällä päätyä Syyrian apulaispuolustusministeriksi.

Cohenin ura päättyi paljastumiseen ja julkiseen teloitukseen 1965. Hänen työnsä hyödytti Israelia kuitenkin vielä sen jälkeenkin.

Syyrialaiset olivat ilmeisesti Cohenin ehdotuksesta istuttaneet Golanin ylängöllä sijaitsevien sotilasasemiensa luo varjostavia puita, jotka sitten paljastivat asemien sijainnin Israelin armeijalle kuuden päivä sodassa puhjettua 1967.

Palestiinalaisterroristien iskun Münchenin olympialaisiin päätyttyä verilöylyyn vuonna 1972 Mossad käynnisti operaatio Jumalan koston. 

Münchenin iskun tekijöistä tai siihen myötävaikuttaneista laadittiin tappolista, jolla olleita henkilöitä Mossadin agentit surmasivat eri puolilla maailmaa.

Operaatio keskeytettiin jo vuonna 1973, kun israelilaisagentit olivat surmanneet Norjassa erehdyksessä sivullisen marokkolaistarjoilijan. Myöhemmin kostoiskuja kuitenkin jatkettiin, ja operaatio venyi lopulta 20 vuoden pituiseksi.

Himoitun neuvostohävittäjän varkaus Irakista

Aina Mossadin operaatioissa ei ole virrannut veri. Vuonna 1963 tiedustelupalvelu sai tehtäväksi siepata useiden arabinaapurimaiden käyttämä Mig-21-hävittäjä.

 Suomenkin ilmavoimista tuttu neuvostokone oli tuolloin hävittäjien kansainvälistä huippua. Israel halusi saada sellaisen käsiinsä pystyäkseen tutkimaan sen suorituskykyjä, jotta voisi valmistautua paremmin ilmataisteluihin.

Parin epäonnisen yrityksen jälkeen Mossadin operaatio Timantti onnistui ja houkutteli kohteluunsa Irakissa tyytymättömän kristityn lentäjän Munir Redfan loikkaamaan koneineen Israeliin. 16. elokuuta 1966 Redfa käänsi kurssia ja lensi Jordanian yli sovitulle kentälle Israelissa – ja oli pian miljoonaa dollaria rikkaampi. 

Israelin ilmavoimat antoi uudelle koneelleen vakoojapiireihin viittaavan sarjanumeron 007.

Israel ja Mossad eivät yleensä myönnä tai kiistä tekemisiään. 

Muutama vuosi sitten Mossadin juuri eläkkeellä jäänyt johtaja Yossi Cohen kuitenkin kertoi avoimesti, että Mossad oli tyhjentänyt tammikuussa 2018 Teheranissa muutamassa tunnissa varaston, jossa säilytettiin Iranin salaisen ydinohjelman arkistoa. Agenttien matkaan lähti 163 levykettä ja 50 000 muuta asiakirjaa.

Hamas-johtajalle pommi Teheranissa

Yksikään ydinohjelma-arkiston ryöstäneistä agenteista ei ollut Cohenin mukaan Israelin kansalainen. 

Paikan päältä rekrytoituja henkilöitä tarvittiin todennäköisesti myös siihen, että Iranin eliittijoukkojen, tasavaltalaiskaartin, vierastaloon saatiin kuljetettua räjähde, joka surmasi Teheranissa tämän vuoden heinäkuun lopulla vierailleen Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyyan.

Pommi osattiin sijoittaa ilmeisesti kauan etukäteen juuri siihen huoneeseen, jossa Haniyya on aiemminkin majoittunut, sekä räjäyttää oikea-aikaisesti hänen ollessaan huoneessa.

Hamasin viime vuoden lokakuussa Israeliin tekemää hyökkäystä on puolestaan pidetty Israelin tiedusteluorganisaatioiden pahimpana epäonnistumisena vuosikymmeniin. Eri lähteiden mukaan vihjeitä Hamasin valmistautumisesta hyökkäykseen periaatteessa kyllä oli, mutta niihin ei suhtauduttu vakavissaan.

Verisen hyökkäyksen jälkeen ahtaalle joutunut pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi antaneensa Mossadille määräyksen jäljittää, eli käytännössä tappaa, Hamasin johtajat.

 Mossadin johtaja David Barnea haki vertailukohdan vuodelta 1972.

– Siihen kuluu aikaa, kuten kului Münchenin verilöylyn jälkeen, mutta kätemme ottavat heidät kiinni missä tahansa he ovatkin, Barnea sanoi.

Epäonninen myrkkyisku Jordaniassa

Yksi tähtäimessä olevista Hamasin johtohahmoista lienee Khaled Mashaal, jonka Mossad yritti surmata jo vuonna 1997 Jordaniassa. Myrkyn roiskauttaminen Mashaalin päälle kadulla mukamas juuri avatusta limsatölkistä ei kuitenkaan onnistunut kunnolla. 

Jordanian poliisi pidätti kaksi Mossadin agenttia, muut jäivät piiritetyiksi Israelin lähetystöön. Mashaal vietiin sairaalaan, missä hänen tilansa heikkeni.

Seurauksena oli diplomaattinen kriisi rauhansopimuksen hieman aiemmin solmineiden maiden välillä. Agenttien henkeä uhannut Jordanian kuningas Hussein raivosi ja sai Israelista vastamyrkkyä Mashaalille, joka toipui. Israel suostui myös vapauttamaan aiemmin vangitsemansa Hamasin perustajan Ahmed Yassinin, ennen kuin Jordania vapautti Mossad-agentit.

Riidasta huolimatta Hussein karkotti pian Hamasin ja sen edustajat Jordaniasta. Ahmed Yassin kuoli Israelin ilmaiskussa Gazassa 2004.

Lue myös:

    Uusimmat