Koronavirus on tappamassa Euroopan talouden elpymisen. Pahimmassa tapauksessa edessä on historiallisen vakava kriisi.
Euroopan ja Suomen taloudelle olisi myrkkyä, jos koronaviruksen takia alettaisiin eristää isoja alueita ja sulkea tuotantoketjuja Kiinan malliin. Siitä seuraisi ennennäkemätön äkkipysäytys.
– Juuri nyt siltä ei näytä, koska Kiinan tautitilanne on hellittämässä ja tehtaita pikkuhiljaa käynnistellään, sanoo sanoo työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto Kauppalehden Markkinaraadissa.
Koronavirus on kuitenkin tappamassa Euroopan talouden orastavan elpymisen. Myös Suomen taloudessa alkuvuodesta tulee huono.
”Pahimmassa tapauksessa koronavirus voi viedä koko Suomen talouskasvun”, arvioi myös työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius.
– 1–1,5 kuukauden šokista yritykset vielä selviytyvät. Mutta jos tilanne pitkittyy, tulee konkursseja, työttömyys kasvaa ja talous painuu taantumaan, Helenius sanoo.
Suomi isoimpien häviäjien joukossa
Taalerin salkunhoitajan Mika Heikkilän mukaan Euroopassa Suomen talous kärsii suhteellisesti eniten, koska suomalaisyritykset ovat hyvin Kiina-vetoisia. Uusia ikäviä yllätyksiä voi tippua teollisuuden pitkien alihankintaketjujen kautta.
Juuri nyt näyttää siltä, että kiinalaistehtaat ovat saamassa tuotantoaan käyntiin. Markkinaraatilaiset varoittavat tuijottamasta liikaa Kiinasta tuleviin synkkiin tilastoihin. Sen sijaan pitää haistella, mitä tehtaissa oikeasti tapahtuu.
Toisaalta perässä voi tulla toinen tautiaalto. Niin kauan kuin epävarmuus jatkuu, pörssikurssitkin sahaavat rajusti edestakaisin.
USA:ssa talousreaktio nopea
Kaikki Markkinaraadin tämän viikon vieraat kehuvat USA:n nopeaa reagointia. Siellä keskuspankki laski korkoa ja kongressi osoitti jo budjettirahaa hätäapuun.
– Rahapolitiikan koordinoinnissa epäonnistuttiin. Australiassa, Kanadassa ja USA:ssa ollaan jo liikkeellä, mutta Euroopassa päätöksenteko jäi sutimaan, Murto sanoo.
Hänen mielestään myös EKP:n olisi pitänyt reagoida jo tällä viikolla, vaikka ennestään miinusmerkkisen koron laskussa ei ole järkeä.
Myös Heikkilä ja Helenius muistuttavat, että keskuspankkien tehtävä on pitää rahoitusmarkkinat toimivina. Etenkin vaikeuksiin joutuvien pk-yritysten rahoituksesta on huolehdittava, jotta ne selviävät vaikeiden aikojen yli.
Henkiin jäävät yhtiöt saavat elintilaa
Murron mukaan on olemassa suuri vaara, että taas käy kuten finanssikriisissä. Jos Euroopassa reagoidaan liian hitaasti, meille tulee pitkäaikaisempi ja isompi lasku kuin esimerkiksi USA:ssa.
Heleniuksen mukaan Suomessa elvytysvara on pieni. Jos tauti leviää, varoja tarvitaan ensisijaisesti terveydenhuoltoon.
Markkinaraatilaisten mukaan isot suomalaiset yritykset ovat hyvässä kunnossa. Vaikein tilanne on matkailualalla, etenkin lentoyhtiöillä, joista Finnair ei ole heikoin.
– Henkiin jääville jää enemmän elintilaa, Heikkilä huomauttaa.