Mitä sijoittajan rahoille nyt käy? Tämä on suurin virhe epävarmassa taloustilanteessa: "Olet lirissä"

shutterstock_1733298488
Copyright (c) 2020 PKpix/Shutterstock.
Julkaistu 02.10.2022 08:29
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sijoitus on pitkäjänteistä toimintaa eikä osakekurssien laskiessa kannata tehdä paniikkiratkaisuja. Kuitenkaan yli varojensa ei nyt kannata missään nimessä sijoittaa.

Viime vuosien aikana sijoittaminen on noussut suoranaiseksi trendi-ilmiöksi. Rahojaan osakkeisiin ja rahastoihin ovat pistäneet hekin, jotka eivät markkinoita kovin syvällisesti ymmärrä.

Nyt ei tarvitse olla pankkianalyytikko todetakseen taloudellisen ja poliittisen ympäristön näyttävän uhkaavalta. Osakekurssit laskevat samalla kun hinnat ja korot nousevat. Ilmassa haistaa epävarmuuden. Miten piensijoittajan kannattaisi tällaisina aikoina toimia?

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto rauhoittelevat sijoitustensa arvon heikkenemisestä huolestuneita. Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, johon kuuluu ylä- ja alamäkiä.

Mikäli taloustilanne sen sallii, eli rahaa jää elämiseen ja säästöön puskuriksi, voi pienten summien määrätietoista sijoittamista jatkaa turvallisin mielin.

–Tällainen tekeminen on yhtä hyvä ja kannattava idea kuin silloinkin, kun osamarkkinat tulevat ylös. Ihan senkin takia, että kohta saa kaksi yhden hinnalla, Paasi sanoo.

Osakkeiden painuneet hinnat tekevät sijoittamisen aloittamisesta siis tällä hetkellä jopa kannattavaa. Toisaalta kurssit saattavat laskea vielä entisestään, mitä halvinta hintaa metsästävät saattavat jäädä odottamaan.

– Mitä huonommaksi markkinat menevät, sen parempi on aloittaa, Paasi sanoo.

Parhaan mahdollisen ostoajankohdan ennustaminen on kuitenkin vaikeaa ammattilaisillekin. Kivipelto huomauttaa, ettei suurimpien laskijoiden kyttääminen ole myöskään takuuvarma resepti menestykseen.

Lue myös: Jos pistät palkastasi 10 vuoden ajan 200 euroa sivuun, sinulla voi olla eläkepäiviesi iloksi 350 000 euron megapotti: "Ei syyttä kutsuta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi"

Mihin nyt kannattaa sijoittaa?

shutterstock sijoittaminen osakkeet säästäminen talous pörssi pörssikurssit

Sijoittajan kannattaa epävarmoina aikoina pitää katseensa tulevaisuudessa.

Piensijoittamisen pääviesti ei synkistä talousnäkymistä huolimatta ole muuttunut: osakkeisiin kannattaa sijoittaa eikä kaikkia munia tulisi pistää samaa koriin. Hajauttamisessa auttavat rahastot, jotka ovatkin nauttineet viime vuosina suurta suosiota suoria osakesijoituksia pienemmän riskinsä vuoksi.

Yksittäisiä osakkeita hankkivien kannattaa muistaa sijoittaa rahojaan eri toimialojen yhtiöihin eri puolilta maailmaa. Paukkuja kannattaa pistää etenkin laadukkaisiin ja vakavaraisiin yrityksiin, joiden potentiaalia heikentyvät talousnäkyvät uhkaavat vähemmän kuin kasvuyhtiöitä.

– Suurin riski on sijoittaa yhtiöön, joka menee konkurssiin ja se on täysin mahdollista, Paasi sanoo.

Kivipelto muistuttaa, että epävarmassa tilanteessa kotiläksyt kannattaa tehdä kunnolla. Kokonaisuutta on helpompi hallita, kun tietää, millaisiin yhtiöihin rahojaan on sijoittamassa.

Kulta tunnetaan hyvänä arvonsäilyttäjänä ja sen ajatellaan suojaavan markkinaromahduksilta. Paasi kuitenkin sanoo, ettei kulta ole osoittautunut hyväksi suojaksi inflaatiota vastaan. Lisäksi pitkällä aikavälillä kulta on suorastaan surkea sijoituskohde.

Ja nyt nimenomaan kannattaisi sijoittaa katse tulevaisuuteen suunnattuna. Kivipelto suosittelee sijoitusajan olevan vähintään 7–10 vuotta, Paasi puhuu vuosikymmenistä, jopa 30 vuodesta.

Lue myös: Mikä on NFT ja miksi sellaisia ostetaan? Tämä ilmiöstä tulee tietää

Älä sijoita yli varojesi

shutterstock_1346250953

Rahaa pitäisi jäädä säästöön myös yllättäviä käyttötilanteita varten.

Epävarmoina aikoina on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että omassa taloudessa on puskuria. Tilille kannattaisi pyrkiä kerryttämään useamman kuukauden palkkaa vastaava summa. Sijoituksiin ei tulisi iskeä enempää rahoja kuin mihin on oikeasti varaa.

– Jos nyt pistät kaikki sisään ja tarvitset rahoja puolen vuoden kuluttua etkä 30 vuoden kuluttua, olet lirissä, Paasi sanoo.

Kivipelto luonnehtii, että tällainen rahojen käyttö on suurin virhe, jonka piensijoittaja voi tehdä.

Korkojen nousun taustalla vaikuttava inflaatio näkyy velattomankin ihmisen taloudessa. Kun ruokaan ja energiaan kuluu enemmän rahaa, kannattaa säästökohteita etsiä vaikkapa turhista suoratoistopalvelutilauksista tai vaihtamalla edustusauto halvempaan.

Nappaa helpot vinkit arjessa säästämiseen. Juttu jatkuu videon alla.

0:45img

KATSO VIDEO: Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa helpot rahansäästökikat.

Paniikki on huono myyntiperuste

Vaikka sijoituksia kannattaisi hankkia osakkeiden ollessa halpoja ja myydä niiden ollessa kalliita, moni on lähtenyt markkinoille nimenomaan nousukauden huumassa. Paniikissa sijoituksiaan ei kuitenkaan kannattaisi alkaa myymään vaan pistää jäitä hattuun.

Kivipelto toivoo, etteivät sijoitusbuumin aallonharjalle hypänneet häpeäisi sijoittamisen aloittamistaan. Jos sijoitusten kohtalo pelottaa, kannattaa muutoksia lähteä tekemään harkitusti. Paperille voi listata syitä sijoittamisen aloittamisen ja sijoituskohteiden valitsemisen taustalla.

Suomalaisia on moitittu siitä, että he makuuttavat säästöjään käyttötilillään ja antavat inflaation syödä rahan arvoa. Nyt kun korot ovat lähteneet nousuun, alkavat pankit hiljalleen maksaa pientä korkoa käteisvaroille. Voiko tilille säästänyt vihdoin näyttää pitkää nenää sijoitusneuvojille?

Tileille maksetaan tyypillisesti huonoa korkoa, joka ei riitä kompensoimaan laukkaavan inflaation vaikutusta, Paasi ja Kivipelto huomauttavat.

– Lähtökohtaisesti mikään ei kannata nyt paitsi pitkäkestoisen määrätietoisen säästämisen aloittaminen ja jatkaminen, Paasi sanoo.

Lue myös: Uskotko näihin sijoitusmyytteihin? Asiantuntija vinkkaa hyvistä nyrkkisäännöistä – "Pienistäkin summista voi kasvaa tosi iso potti"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Aina rahat lopussa? Katso alla olevalta videolta entisen tuhlarin vinkit säästämiseen.

10:55img

KATSO VIDEO: Entinen tuhlari, nykyinen varallisuusvalmentaja jakaa vinkit säästämiseen.

Tuoreimmat aiheesta

Sijoittaminen