Asiantuntijat: Turkista ei tule Naton kynnyskysymystä – "Varmaan Yhdysvalloissa ollaan kiinnostuneita, mitä jäsenmaat täällä sivussa puuhailevat"

2:28img
Katso asiantuntijoiden analyysi valtionjohdon lehdistötilaisuudesta.
Julkaistu 15.05.2022 16:23
Toimittajan kuva

Inka Jurkka

inka.jurkka@mtv.fi

Suomen valtionjohto kertoi tänään Presidentinlinnassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa hakevansa Nato-jäsenyyttä.

Lehdistötilaisuudessa puhuivat ensin presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin. Heidän jälkeen oman osuutensa pitivät puolustusministeri Antti Kaikkonen ja ulkoministeri Pekka Haavisto

MTV Uutiset Livessä vierailleet Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä ja MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää analysoivat lehdistötilaisuuden avainkohtia. Särkkä summasi tilaisuuden tärkeitä pointteja.

– Demokratia on toiminut, Niinistö toi tämän erityisesti esille. Yhteinen piirre, joka yhdisti mielestäni kaikkia näitä neljää puheenvuoroa oli se, että tällä haetaan nyt Suomelle sellaista ratkaisua, joka edistää turvallisuutta ja vakautta. 

Myös Kallionpää piti päätöstä historiallisena.

– Niin kuin presidentti Niinistö totesi, uusi aika on alkanut. Tämä on historiallinen päätös. 30 vuotta pyöritetty Nato-optio toteutettiin kolmessa kuukaudessa, Kallionpää sanoo. 

Lue lisää: Suomi hakee Nato-jäsenyyttä: "Tämä on historiallinen päivä"

Turkki tuskin muodostuu kynnyskysymykseksi

Joe Biden Recep Erdogan

Naton johtajamaana pidetty Yhdysvallat tullee keskustelemaan Turkin kanssa sen esittämistä vaatimuksista Suomelle ja Ruotsille.

Niinistö puhui lehdistötilaisuudessa myös Turkin viime päivinä antamista lausunnoista. Särkän mukaan asia tulee selvittää Turkin kanssa.

– Kyllä tämä asia tulee selvittää, mutta kuten ulkoministeri Haavisto totesi, niin hän uskoo siihen, että asia tulee etenemään omalla painollaan ja asiallisesti tullaan käymään kaikki tarvittavat keskustelut Turkin kanssa. Uskon kyllä siihen, ettei tästä muodostu kynnyskysymystä Suomen Nato-jäsenyydestä loppupeleissä. 

Kallionpään mielestä Nato-prosessissa on pelissä enemmän kuin yhden maan intressit.

– Voin kuvitella, että tämä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys kiinnostaa muitakin kuin Turkkia. Varmaan Yhdysvalloissa ollaan hiukan kiinnostuneita siitä, mitä Nato-jäsenmaat täällä sivussa puuhailevat, Kallionpää sanoo. 

Lue lisää: Turkin lausunnot Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä yllättivät Niinistön: "Olen hieman hämmentynyt"

Tuoreimmat aiheesta

Nato